Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2 Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj 538 43 Třemošnice, Internátní 217; IČ: 70989176, tel: 469 661 719, emaiI: zskola@tremosnice.cz, www.zs-tremosnice.cz Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2459 Název: Škola pro každého – kvalita a efektivnost ve využití lidských zdrojů Výukový materiál VY_52_INOVACE_23_ZELENINY2 Název materiálu (téma): ZELENINY2 Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2 (práce s interaktivní tabulí, pracovní list) © Výukový materiál je majetkem ZŠ Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj, 2012
ZELENINY je důležitá jako zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny. Mgr. Zbyněk Němec, 25.01.2013, 9.ročník, V/2/III, Člověk a příroda, Přírodopis, ZELENINY2, interaktivní práce žák - tabule ZELENINY je důležitá jako zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny. Některé se využívají i jako koření. Pěstují se Na polích, zahradách V pařnících, ve sklenících
Dělení Plodová zelenina - tykvovité druhy, jako okurky, melouny, rajčata, lilek Kořenová zelenina - mrkev, řepa, celer, tuřín, ředkvička Listová zelenina - salát, chřest, zelí, špenát Cibulová zelenina - čeleď liliovitých, cibule, česnek, pórek Košťálová zelenina - brukvovité druhy, zelí, kapusta, květák, brokolice Kořeninová zelenina - řazená i podle názvu mezi koření, patří sem majoránka, kmín, kopr, fenykl
Listová zelenina Salát hlávkový – jako složka zeleninových salátů Špenát - vysoký obsah minerálních látek
Listová zelenina Chřest – obsahuje mnoho vitamínů a stopových prvků Zelí – využití jako potrava i k léčebným účelům
Cibulová zelenina Cibule kuchyňská– konzumuje se syrová i tepelně upravená Česnek kuchyňský - využití nejen jako koření, ale i v lidovém léčitelství
Košťálová zelenina Kedluben – konzumuje se syrová Kapusta – používá se jako čerstvá nebo do polévek
Košťálová zelenina Květák– používá se předvařená nebo vařená Brokolice - může se konzumovat syrová nebo dušená.
Kořeninová zelenina Majoránka - celá rostlina příjemně voní, koření do polévek, bramboráků Kopr - používá se jako zelenina, koření a jako léčivka
Test Jakou znáš listovou zeleninu? salát, chřest, zelí, špenát 2. Jakou znáš cibulovou zeleninu? Cibule, česnek 3. Jakou znáš košťálovou zeleninu? Kedluben, kapusta, květák, brokolice 4. Jakou znáš kořeninovou zeleninu? Majoránka, kopr
http://www.ceskestavby.cz/rostliny/salat_hlavkovy/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Spinacia_oleracea_Spinazie_bloeiend.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Asperge_planten_Asparagus_officinalis.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cabbage.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Onions.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Garlic_Press_and_Garlic.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Koolrabi_(Brassica_oleracea_convar._acephala_alef._var._gongylodes).jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Boerenkool.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bloemkool.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Broccoli_bunches.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Origanum_majorana.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dille.jpg