Zapomenutý volič a skryté nerovnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Advertisements

Politika a politické strany
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
AGENDA 21. Cíle Agendy 21 Rehabilitace pozic ODS ve společnosti Přesvědčení voličské většiny o cílech, programu a osobnostech strany Volební úspěch a.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Sociální vztahy.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Dělení politických stran
Politické strany Jsou dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na státní moci.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Strana 1 Krajské volby 2012 zpráva z předvolebního výzkumu veřejného mínění pro ZLÍNSKÝ KRAJ období sběru dat: – SC & C a STEM/MARK.
Nákupní chování spotřebitele
Vliv změny volebního obvodu na volební výsledek (případová studie)
Obecní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D. Economics of Housing.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
VY_32_INOVACE_SVF33160DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
Výzkum veřejného mínění (VVM) Aneb úvod do problematiky.
Model transkulturní péče
Volby , Brno Připravily: Martina Gecová Dominika Prokešová
Komunální volby v Brně 2014 Kvantitativní přístupy v politologii Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Sociální stratifikace
Politologie – pracovní list
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Kupní chování a EU.
Sociologie pro speciální pedagogy: Vzdělání Mgr. Lenka Slepičková.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
KRAJSKÉ VOLEBNÍ PREFERENCE
Současné struktury společnosti Kritérium Typ struktury Charakteristika skupiny majetek/ třídní struktura třída výrobní prostředky zaměstnání.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_056 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Šárka Šustová, ČSÚ Kulatý stůl Praha, Příjmy a životní podmínky domácností s dětmi a bez dětí.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Sociální stratifikace
TÉMA PRŮZKUMU: Volební preference (červenec 2016) REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. VÝBĚR RESPONDENTŮ: kvótní výběr TYP OTÁZEK: multiplechoice REPREZENTATIVITA:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Gender Pay Gap a jeho determinanty s využitím dat EU-SILC 2005 PhDr. Martina Mysíková IES FSV UK ČSÚ.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
Vliv bezdětnosti na osamělost seniorů v Evropě V mikro a makro souvislostech Nela Patschová Masarykova univerzita
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
KRAJSKÉ VOLBY BŘEZEN OBSAH METODOLOGIE VÝSLEDKY PRŮZKUMU PANEL BOOK KONTAKTY KRAJSKÉ VOLBY.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
EUROSTUDENT VI Postoje a životní podmínky vysokoškolských studentů přicházejících z gymnázií Jakub Fischer, Kristýna Vltavská Karlovy Vary, 30.
Prostorová analýza voleb Senátní volby
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
Prostorová analýza voleb Senátní volby
7lOSnQ
Prostorová analýza voleb POL 509
„Jsme rovnocenní partneři“
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
METODOLOGIE VOLEBNÍ PREFERENCE –PROSINEC 2015 SANEP s.r.o.
METODOLOGIE VOLEBNÍ PREFERENCE – LEDEN 2016 SANEP s.r.o. kvótní výběr
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
OBSAH METODOLOGIE VÝSLEDKY PRŮZKUMU KOMENTÁŘ PANEL BOOK KONTAKTY.
METODOLOGIE Donald Trump SANEP s.r.o. kvótní výběr multiplechoice
Vítejte na marketingu.
Týden před volbami den po dni
Sociologie pro speciální pedagogy: Lekce 6: 2. část
Důsledky oborově nerovnoměrné vzdělanostní expanze pro návratnost vzdělání na trhu práce Tomáš Doseděl, Tomáš Katrňák
Komunální politika: teorie a praxe. Hlavní město Praha
Kooperativní hry s více hráči Koaliční hry Hlasovací hry
Česká republika Srdce Evropy.
Politický systém ČSR.
Prvky edukačního procesu
Společně pro Telč – Piráti a Zelení
Transkript prezentace:

Zapomenutý volič a skryté nerovnosti Daniel Prokop

Obsah Společenské trendy za nástupem populismu Skryté nerovnosti v Česku Ekonomické a regionální Vzdělanostní nerovnosti Sociální mobilita Digital divide a mediální zdroje Sociodemografické proměnné (věk, vzdělání, čistý měsíční příjem) Spokojenost (se sebou a se společností) Víra v boha Politická angažovanost (potenciální volební účast) Důležité hodnoty (materialismus) Sebehodnocení (Uznávání tradičních hodnot, nezávislost) Postoj k uprchlíkům (odmítám přijímání, odmítám finanční pomoc) Společenské postoje (spol. spokojenost, spol. zodpovědnost, křesťanství, paternalismus, zájem o politiku, víra v jedince, autoritářství) Minulé volební chování (pravicová volba, levicová volba)

Společenské trendy za nástupem populismu Post-industrializace Konec velkých vyprávění Spojení životním stylem místo práce Digitalizace: Digital divide a videopolitica Nové nerovnosti (regionální, kulturní kapitál) Sociodemografické proměnné (věk, vzdělání, čistý měsíční příjem) Spokojenost (se sebou a se společností) Víra v boha Politická angažovanost (potenciální volební účast) Důležité hodnoty (materialismus) Sebehodnocení (Uznávání tradičních hodnot, nezávislost) Postoj k uprchlíkům (odmítám přijímání, odmítám finanční pomoc) Společenské postoje (spol. spokojenost, spol. zodpovědnost, křesťanství, paternalismus, zájem o politiku, víra v jedince, autoritářství) Minulé volební chování (pravicová volba, levicová volba)

Skrytá chudoba

Mělká chudoba neschopnost hradit nečekaný výdaj (10k) Zdroj: Eurostat 2017

Nerovnost regionů materiální a sociální deprivace Sociodemografické proměnné (věk, vzdělání, čistý měsíční příjem) Spokojenost (se sebou a se společností) Víra v boha Politická angažovanost (potenciální volební účast) Důležité hodnoty (materialismus) Sebehodnocení (Uznávání tradičních hodnot, nezávislost) Postoj k uprchlíkům (odmítám přijímání, odmítám finanční pomoc) Společenské postoje (spol. spokojenost, spol. zodpovědnost, křesťanství, paternalismus, zájem o politiku, víra v jedince, autoritářství) Minulé volební chování (pravicová volba, levicová volba) Zdroj: Eurostat 2017

Předlužení chudých Zdroj: Eurostat 2017 Zdroj: Roma Survey 2011 Sociodemografické proměnné (věk, vzdělání, čistý měsíční příjem) Spokojenost (se sebou a se společností) Víra v boha Politická angažovanost (potenciální volební účast) Důležité hodnoty (materialismus) Sebehodnocení (Uznávání tradičních hodnot, nezávislost) Postoj k uprchlíkům (odmítám přijímání, odmítám finanční pomoc) Společenské postoje (spol. spokojenost, spol. zodpovědnost, křesťanství, paternalismus, zájem o politiku, víra v jedince, autoritářství) Minulé volební chování (pravicová volba, levicová volba) Zdroj: Eurostat 2017 Zdroj: Roma Survey 2011

Struktura inflace krade chudým Sociodemografické proměnné (věk, vzdělání, čistý měsíční příjem) Spokojenost (se sebou a se společností) Víra v boha Politická angažovanost (potenciální volební účast) Důležité hodnoty (materialismus) Sebehodnocení (Uznávání tradičních hodnot, nezávislost) Postoj k uprchlíkům (odmítám přijímání, odmítám finanční pomoc) Společenské postoje (spol. spokojenost, spol. zodpovědnost, křesťanství, paternalismus, zájem o politiku, víra v jedince, autoritářství) Minulé volební chování (pravicová volba, levicová volba) Zdroj: Eurostat 2017

Chudoba a vnímání demokracie Zdroj: CVVM 2016

Vzdělanostní nerovnosti a sociální mobilita

Geograficky nerovné školství Sociodemografické proměnné (věk, vzdělání, čistý měsíční příjem) Spokojenost (se sebou a se společností) Víra v boha Politická angažovanost (potenciální volební účast) Důležité hodnoty (materialismus) Sebehodnocení (Uznávání tradičních hodnot, nezávislost) Postoj k uprchlíkům (odmítám přijímání, odmítám finanční pomoc) Společenské postoje (spol. spokojenost, spol. zodpovědnost, křesťanství, paternalismus, zájem o politiku, víra v jedince, autoritářství) Minulé volební chování (pravicová volba, levicová volba) Zdroj: ČŠI 2018

Vliv sociálního původu na výsledky (PISA 2015) Vliv SES na výsledky v přírodních vědách – 7. nejhorší v OECD Nárůst vlivu SES výsledky 2006-2015 – 4. nejhorší Vliv SES na finanční gramotnost – 8. nejhorší Rozdíl v šikaně na bohatých a chudých školách – 6 nejhorší Minimum znevýhodněných studentů vědecká kariéra – 2. nejhorší Rozdíl v aspiracích chudých a bohatých rodičů na VŠ dítěte – 3. nejhorší Sociodemografické proměnné (věk, vzdělání, čistý měsíční příjem) Spokojenost (se sebou a se společností) Víra v boha Politická angažovanost (potenciální volební účast) Důležité hodnoty (materialismus) Sebehodnocení (Uznávání tradičních hodnot, nezávislost) Postoj k uprchlíkům (odmítám přijímání, odmítám finanční pomoc) Společenské postoje (spol. spokojenost, spol. zodpovědnost, křesťanství, paternalismus, zájem o politiku, víra v jedince, autoritářství) Minulé volební chování (pravicová volba, levicová volba) Zdroj: PISA 2015

Studenti: Byl komunismus lepší než současnost? Sociodemografické proměnné (věk, vzdělání, čistý měsíční příjem) Spokojenost (se sebou a se společností) Víra v boha Politická angažovanost (potenciální volební účast) Důležité hodnoty (materialismus) Sebehodnocení (Uznávání tradičních hodnot, nezávislost) Postoj k uprchlíkům (odmítám přijímání, odmítám finanční pomoc) Společenské postoje (spol. spokojenost, spol. zodpovědnost, křesťanství, paternalismus, zájem o politiku, víra v jedince, autoritářství) Minulé volební chování (pravicová volba, levicová volba) Zdroj: MEDIAN pro ČVT

Digital divide a mediální zdroje

Uživatelé internetu 2007-2017 DLE SOCIOEKOMIKY Zdroj: MML-TGI

Denní četba zpravodajského tisku či webů – dle socioekonomiky Zdroj: MML-TGI

Jak se to projevuje ve volbách??

Volební model 11/2017 – 04/2018 SOCIALNÍ SKUPINY Nízkopříjmoví a nezaměstnaní Zaměstnanci 12-20k čistého Zdroj: showme.median.cz

Volby 2017 – DLE PODÍLU LIDÍ S MATURITOU V OBCI ANO ODS Piráti SPD ČSSD KSČM KDU-ČSL TOP 09 STAN

Volby 2017 – DLE PODÍLU NEZAMĚSTNANÝCH ANO ODS Piráti SPD ČSSD KSČM KDU-ČSL TOP 09 STAN

Prezident 2. kolo - % v průmyslu a stavebnictví

Prezident 2. kolo - % lidí v exekuci

Uzavírání společenských skupin

Jak volilo naše okolí Zdroj: MEDIAN

Vítěz debaty na Primě Zdroj: MEDIAN

Pozitivní a negativní volba Zdroj: MEDIAN

V případě dotazů +608 333 902 daniel.prokop@median.cz