Terciér Autor: Mgr. Marian Solčanský

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Historie Země.
Advertisements

Sulfidy I. Autor: Mgr. Marian Solčanský
Křemičitany I. Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , listopad.
Mezozoikum Autor: Mgr. Marian Solčanský
Paleozoikum Autor: Mgr. Marian Solčanský
Třetihory (Terciér) Paleogén a neogén.
Vznik a vývoj Země a života
VNITŘNÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Škola:. Základní škola Kladruby
Př_159_Geologie_Třetihory
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
KENOZOIKUM Třetihory a čtvrtohory
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obdobím třetihor – přírodními podmínkami,
VY_32_INOVACE_Př-ž 6. ,7.02 Anotace:
CZ.1.07/1.1.10/
Druhohory RNDr. Rudof Peřinka, Ph.D. Vyšší odborná škola geologická Chebská 694, Plzeň.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Žahavci Šablona:III/2.
Uhličitany Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , říjen.
Třetihory Vladislava Zubrová.
Př_163_Geologie_Západní Karpaty
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Minerály organického původu
Zemská kůra pevnin a oceánů
Stavba zemského tělesa
Př_159_Geologie_Třetihory
Fosforečnany a dusičnany Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , listopad.
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši hlavonožci.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši plži.
Desková tektonika Autor: Mgr. Marian Solčanský
Halogenidy Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , říjen.
Sluneční soustava Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , září.
Prvky nekovové Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , říjen.
Sírany Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , říjen.
Principy krystalografie
Horniny přeměněné Autor: Mgr. Marian Solčanský
Krystalové soustavy Autor: Mgr. Marian Solčanský
Jižní Amerika - povrch Autor: Mgr. Marian Solčanský
Zakavkazsko Autor: Mgr. Marian Solčanský
Střední Asie Autor: Mgr. Marian Solčanský
Mnohobuněčné organismy
Východní Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
Státy bývalé Jugoslávie (Jižní Evropa)
Oxidy bezvodé Autor: Mgr. Marian Solčanský
Oxidy vodnaté Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , listopad.
Sopečná činnost Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Třídění nerostů - prvky kovové
Benelux (Západní Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši mlži.
Horniny vyvřelé Autor: Mgr. Marian Solčanský
Pohyb litosférických desek Uvnitř země vzniká velké množství tepla, které zahřívá okolní horniny a způsobuje pohyb polotekuté části pláště (několik cm.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
DRUHOHORY TŘETIHORY.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS 8 Název: PŘÍRODNÍ PODMÍNKY - SOPEČNÁ ČINNOST Číslo.
Třetihory Éry Země vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Geologický vývoj a stavba české republiky
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Třetihory Šablona III/2 Mgr. Věnceslava Svobodová
Vznik pohoří Obr. 7 – K2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Digitální učební materiál:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Digitální učební materiál:
Česká republika Geologická stavba ZŠ Hejnice 2010.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.20_Zivoni_prostredi_trideni_organismu.
Archaikum Proterozoikum
Sopečná činnost v ČR Autor: Mgr. Marian Solčanský
TŘETIHORY – ÉRA SAVCŮ Před 65 – 1,8 milióny lety
vnější geologické děje
Transkript prezentace:

Terciér Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 2012, březen

rozpadá se Laurasie a Gondwana Členění Terciéru 65 – 1,8 milionů let paleogén neogén rozpadá se Laurasie a Gondwana došlo ke kolizi Indického subkontinentu s Eurasií, tuto událost nazýváme jako Alpinskou orogenezi orogeneze – vznik pohoří, byly vyvrásněny Alpy, Karpaty, Himaláj, Ťan – Šan v této době se podsouvá Tichooceánská litosférická deska pod Severoamerickou a Jihoamerickou a vznikají Kordillery a Andy Obecná charakteristika terciéru

na dně moří vznikají hlubokomořské sedimenty zvané flyš (střídají se vrstvy pískovců a slepenců s vrstvami jílů) typickým flyšovým pohořím jsou Karpaty sedimenty s vydatnými ložisky ropy a zemního plynu označujeme jako molasa díky deskové tektonice probíhá na celém světě silný vulkanismus sopečná činnost je i v na území České republiky – sopečná pohoří Doupovské hory, České středohoří + roztroušené sopky Kunětická hora, Trosky, Velký a Malý Roudný, Uhlířský vrch, Venušina sopka kolísání klimatu, v závěru období ochlazení

z vyšších rostlin dominují krytosemenné – magnolie, fíkus, břízy, vrby Život v Treciéru z nižších rostlin dominují rozsivky, kokolitky, červené rasy (mají i horninotvorný význam) z vyšších rostlin dominují krytosemenné – magnolie, fíkus, břízy, vrby z nahosemenných rostlin hojně rostou borovice, tisovce a sekvoje vznikají biotopy savan a stepí z mořských živočichů jsou to živočišné houby, koráli, kraby, hlavonožci, mlži a plži, kostnaté ryby, žraloci, kytovci na souši žije hmyz, želvy, hadi, ptáci, chudozubí (pásovci a luskouni), vačnatci, sudokopytníci, lichokopytníci, šelmy, chobotnatci, primáti

1 PARACERATHERIUM – BEZROHÝ NOSOROŽEC

2 SMILODON - ŠAVLOZUBÝ TYGR

běžné jsou nálezy drobných živočichů zalitých v jantaru (zkamenělá pryskyřice stromů) rozvoj hominidů – Ardipithecus (Etiopie) Australopithecus afarensis – kolem jezera Turkana v Keni

3 Australopithecus afarensis

Použité zdroje Citace obrázků: BOGDANOV, Dmitry. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2012-03-19]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Indricotherium11.jpg SERGIODLAROSA. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2012-03-19]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Smilodon_fatalis_Sergiodlarosa.jpg AUTOR NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2012-03-19]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Australopithecus_afarensis.JPG

Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír, Zdeněk MARTINEC a Jan VÍTEK. Přírodopis: pro žáky základní školy (9. ročník) a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1998, 87 s. ISBN 80-723-5044-7. JANOŠKA, Martin. Geologie pro učitele. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, Přírodovědecká fakulta, 1999, 196 s. ISBN 80-706-7961-1. KALVODA, Jiří, Ondřej BÁBEK a Rostislav BRZOBOHATÝ. Historická geologie. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta, 1998, 199 s. ISBN 80-706-7806-2. PALMER, Douglas. Prehistorie. Vyd. 1. Praha: Knižní klub, 2010, 512 s. ISBN 978-802-4226-835.