Srážecí metody.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Advertisements

Isolace enzymů.
IZOLACE A CHARAKTERIZACE PROTEINŮ
CHEMICKÁ ROVNOVÁHA V ACIDOBAZICKÝCH ZVRATNÝCH REAKCÍCH I
DĚLICÍ METODY I. – úvod Význam DM– výskyt studovaných látek ve směsích
Povrchové napětí kapalin
STUDIUM CHOVÁNÍ ESTERŮ KYSELINY KŘEMIČITÉ V ZÁSADITÉM PROSTŘEDÍ
Chemické výpočty – část 2
Elektrochemické metody - elektrolýza SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Elektrochemie.
ROZTOKY.
Teorie kyselin a zásad.
Acidobazické reakce (učebnice str. 110 – 124)
Síla kyselin a zásad.
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Humus Odumřelé org.l. v různém stupni rozkladu a resyntézy, jejichž část je vázána na minerální podíl.
OBECNÁ CHEMIE KOLOIDNÍ SOUSTAVY Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
BÍLKOVINY (SLOŽENÍ) VY_32_INOVACE_3.3.CH3.07/Cc CZ.1.07/1.5.00/
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
CHEMIE ROZTOKY - CVIČENÍ.
Separační metody.
Biochemické metody separace proteinů
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy
Složení roztoků Chemické výpočty
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
R O Z T O K Y.
BÍLKOVINY.
Chemické výpočty III.
Protolytické reakce.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Chromatografie Chromatografické dělení je založeno na distribuci separované látky mezi mobilní a stacionární fázi Richard Vytášek 2009.
Kyseliny a zásady – Arrheniova teorie
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Srážecí titrace titrace přímá ( titrace dle Mohra )
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
Protolytické děje.
PaedDr. Ivana Töpferová
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Chemické výpočty II Vladimíra Kvasnicová.
Chemické výpočty II.
Izolace proteinů.
Disociace vody a koncept pH
Vlastnosti plynů a kapalin
Chemické a fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
Roztoky a jejich složení
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
Mária Ol’hová, Veronika Frkalová, Petra Feberová
Srážecí metody.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Měření kyselosti a zásaditosti roztoků Mgr. Jitka Říhová.
Rozlišování látek podle vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Stanovení půdní reakce, výměnné acidity
Základní pojmy.
© Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2012
Látkové složení.
Základní hydrometalurgické operace
Iontová chromatografie
SEPARAČNÍ METODY ÚVOD Význam SM– výskyt studovaných látek ve směsích
Kvalita humusu Rozdělení půdní organické hmoty Humusotvorný materiál
© Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2009
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Roztoky - elektrolyty.
Měření pH VY_32_INOVACE_29_591
Srážecí metody.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Vážková analýza - gravimetrie
Odměrná analýza.
Transkript prezentace:

Srážecí metody

Srážení Nezaměňovat s denaturací – bílkoviny zůstávají v nativním stavu První metody používané pro separaci bílkovin – EtOH, (NH4)2SO4 Filtrace nahrazena centrifugací

Rozpustnost bílkoviny Vlastnostmi bílkoviny – distribuce hydrofobních a hydrofilních skupin na povrchu bílkoviny + - + - +

Rozpustnost bílkoviny Vlastnostmi roztoku – pH, iontová síla, org. rozpouštědla, org. polymery, teplota

Izoelektrická precipitace + - + - pI - +

Srážení neutrálními solemi vsolování vysolování

Vsolování - + H2O

Vsolování

Vysolování

Vysolování

Praktické aspekty Hofmeistrova řada Anionty SCN-, J-, ClO4-, NO3-, Br-, Cl-, Ac-, SO42-, PO43- Kationty Na+, K+, NH4+

(NH4)2SO4 Rozpustnost se málo mění s teplotou Saturovaný roztok 4 M - hustota 1,235g/cm3 umožňuje centrifugaci agregovaných bílkovin (hustota 1,29 g/cm3) Levný Stabilizuje bílkoviny Relativně čistý

Srážecí křivka (NH4)2SO4 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 % 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 % Koncentrace bílkoviny Aktivita bílkoviny

Srážení - dvojstupňově

Srážení - dvojstupňově

Přidané množství Tabulky Vzorce

Přidané množství Tabulky Vzorce

Provedení pevný (NH4)2SO4 nebo saturovaný roztok (NH4)2SO4 Chlazení Míchání 10-30’ Centrifugace úprava pH NH4OH El. míchačka

Srážení org.rozpouštědly mísitelnými s vodou Rozpouštědla ruší solvatační obal bílkoviny - + H2O

Srážení org.rozpouštědly mísitelnými s vodou

EtOH, aceton, MetOH, propanol, dioxan Výběr rozpouštědla Kompletně mísitelné s vodou Nereaguje s bílkovinou Musí mít dobrý precipitační efekt EtOH, aceton, MetOH, propanol, dioxan

Srážení org.rozpouštědly mísitelnými s vodou Nutno provádět při T < 0 oC, při větší teplotě dochází k denaturaci Dvojstupňově Přídavky z tabulky nebo podle vzorce

Princip identický s rozpouštědly Srážení org.polymery Princip identický s rozpouštědly DEAE dextran PEG Polyakrylová kyselina Rivanol Kaprylová kyselina

Srážení selektivní denaturací Při této metodě denaturujeme balastní bílkoviny, cílová bílkovina musí zůstat z 85 - 90 % v nativním stavu. Denaturační vlivy – T, pH, org. rozpouštědla Bílkovina musí nejen denaturovat i precipitovat

Tepelná denaturace

Tepelná denaturace Doba inkubace je důležitá pouze pro reprodukovatelnost – denaturační křivka se tím posouvá po teplotní ose, má význam pro vyhřívání větších objemů Přídavky některých látek (substráty, koenzymy, inhibitory) zvyšují stabilitu cílových bílkovin

pH při tepelné denaturaci musí být přesně definováno Při vyšší teplotě běží více proteolýza

pH denaturace Provádět za definované teploty Změny pH dělat co nejrychleji Pro změny pokud možno nepoužívat silné kyseliny a zásady

pH 5 HAc pH 8 Tris pH 4 k.mléčná pH 9 DEA pH 2 H3PO4, H2SO4 pH 11 NaOH Extrémy pH – bílkovina silně ionizovaná a zůstává v rozpuštěném stavu  nutná zpětná úprava pH

Denaturace org.rozpouštědly Pří srážení organickými rozpouštědly – T < 0 oC Pří denaturaci organickými rozpouštědly – T = 20 – 30 oC Alkoholy s delšími alifatickými řetězci mají větší denaturační vliv T a pH musí být přesně definovány EtOH, MetOH, aceton