FYZIKA Šošovky a ich využitie Zuzana Rybanská Lucia Cabajová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzika, 3. nebo 4.ročník, SOŠ pořadové číslo 160
Advertisements

Název projektu: Škola a sport
Čočky (Učebnice strana 110 – 114)
Zobrazování optickými soustavami
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
Geometrická optika Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Optické zobrazování Optický obraz Skutečný obraz b) Zdánlivý obraz.
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Světelné jevy Optika II..
Optické zobrazování Základní pojmy
Spojka a rozptylka ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
19. Zobrazování optickými soustavami
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Čočky průhledná optická prostředí princip založen na lomu světla
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ČOČKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lom světla.
Fyzika Čočky.
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Libor Sovadina
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_615_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Mikroskopické techniky
OPTIKA ZRCADLA A ČOČKY VY_32_INOVACE_17 - ZRCADLA A ČOČKY.
39. Geometrická optika II Martin Lola.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Fyzika 8. ročník Mgr. Marcela Kubátová
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_616_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
OPTIKA 09. Zobrazení lomem Mgr. Marie Šiková OPTICKÉ JEVY
Optické čočky.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky Číslo DUM: III/2/FY/2/3/12 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - rozptylky
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zákonu lomu. Rozdělení čoček na spojku a rozptylku. Naučení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák odpovídá na připravené otázky. Žák sám tvoří odpovědi, nebo vybírá z daných možností tu správnou.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žáci navazují na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubují. Žák zná základní typy čoček, umí je.
39. Geometrická optika II Martin Lola.
O spojkách a rozptylkách
Pôvod Názov Blu-ray pochádza z anglického slova Blue-ray a znamená modrý lúč. Je to jeden z najnovších a najkapacitnejších optických diskov na svete. Blu-ray.
FYZIKA Šošovky a ich využitie Zuzana Rybanská Lucia Cabajová.
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ČOČKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Souhrnné otázky, Světelné jevy
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Čočky Spojky a rozptylky VY_32_INOVACE_53_Spojky a rozptylky
Rozdělení čoček a jejich charakteristické paprsky
Čočky Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Čočky Autor: Mgr. Alena Víchová
PaedDr. Jozef Beňuška
ĎALEKOHĽADY Kristína Tesáková 9.C.
Svetelné zdroje. Optické prostredie
Zobrazovanie predmetov v optike
Lupa.
Projektor, Fotoaparát, Digitálny fotoaparát
Od čoho závisí zväčšenie
Spracoval : Milan Gajdošík ZŠ LOZORNO
Optické prístroje ©.
Optické prístroje Mária Podstrelená 3.B.
Ako dlho ďaleko hľadíme..?
Prechod lúčov tenkými šošovkami Zobrazenie šošovkami Mária Lukačinová
Dvojstredové premietanie
ŠOŠOVKY Rozptylky a spojky.
PaedDr. Jozef Beňuška
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Čočky průhledná optická prostředí princip založen na lomu světla
Transkript prezentace:

FYZIKA Šošovky a ich využitie Zuzana Rybanská Lucia Cabajová

Čo sú to šošovky ? Šošovky sú rovnorodé priehľadné telesá, ktoré sú ohraničené dvoma guľovými plochami , alebo guľovou a rovinnou optickou plochou. Sú najčastejšie sklenené, ale na ich výrobu sa používajú aj plasty.

Rozdelenie šošoviek Základné delenie šošoviek vychádza z pôsobenia na prechádzajúci rovnobežný svetelný lúč. Šošovky sa delia na: spojné šošovky (spojky, konvexné šošovky) rozptylné šošovky (rozptylky, konkávne šošovky)

Spojná šošovka Druhy spojok: 1. dvojvypuklé 2. ploskovypuklé Spojné šošovky (spojky, konvexné šošovky) menia zväzok lúčov na zbiehavý, takže lúče sa za nimi pretínajú v ohnisku. Vzniká tak skutočný obraz predmetu pred šošovkou. Druhy spojok: 1. dvojvypuklé 2. ploskovypuklé 3. dutovypuklé

Rozptylná šošovka Druhy rozptyliek: 4. dvojduté 5. ploskoduté Rozptylné šošovky (rozptylky, konkávne šošovky) zväzok lúčov menia na rozbiehavý, ktorý zdanlivo vychádza z ohniska pred šošovkou – vytvárajú neskutočný, zdanlivý obraz. Druhy rozptyliek: 4. dvojduté 5. ploskoduté 6. vypukloduté

Lom svetla spojky Spojné šošovky – spojky : Lúč, ktorý prechádza optickým stredom šošovky, sa neláme. Tento lúč nazývame hlavný. Lúč prechádzajúci pri svojom dopade na spojku ohniskom F1 sa láme rovnobežne s optickou osou šošovky. Lúč dopadajúci rovnobežne s optickou osou šošovky sa láme do ohniska F2.

Lom svetla rozptylky Rozptylné šošovky – rozptylky : Lúč rovnobežný s optickou osou sa láme tak, že v predĺžení prechádza ohniskom F1 (lúče sa lámu tak, akoby vychádzali z ohniska F1 na optickej osi) Lúč mieriaci do ohniska F2 sa láme rovnobežne s optickou osou Lúč prechádzajúci optickým stredom šošovky nemení svoj smer

Použitie šošoviek Šošovky sa používajú : Okuliare na korekciu zraku a lupy Fotografické prístroje a objektívy Ďalekohľady a iné astronomické prístroje Optické mikroskopy Rozličné optické a meracie prístroje (teodolit, heliograf a ďalšie) Mechaniky na čítanie kompaktných diskov, DVD a Blu-ray diskov Lasery

Zdroje wikipedia.sk photka.wz.cz google.sk

Ďakujeme za pozornosť