VY_52_INOVACE_Z.6.7-22 Šablona.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Advertisements

Pohyby Země a jejich důsledky
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, ale my ten pohyb necítíme. Člověk v našich zeměpisných šířkách urazí za den 25 000 km. Člověk.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Čas Ing. Radek Pavela.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Fyzika 7. ročník Síla Anotace
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Identifikátor materiálu: EU
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Savany Anotace Prezentace zpracovává informace o savaně. Obsahuje zadání úkolu pro práci s atlasem, fotografie zástupců fauny. Autor Mgr. Hana Korečková.
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
Tajga, smíšené a listnaté lesy
Fyzika 7. ročník Pohyb tělesa Anotace
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Žáci procvičují znalosti o stavbě věty,souhlásek, samohlásek. Autor
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMoravská a slezská města Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje významná.
Fyzika 6. ročník Rozměry těles, délka Anotace
ICT VL Naše okolí 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
Určování času na Zemi Rozdíly času na Zemi odpovídají rozdílům zeměpisných délek daných míst – tj. 1° zeměpisné délky = rozdíl v čase 4 minuty – 1 hodina.
Tvar, velikost a pohyby Země
Vyvození a procvičení učiva žák rozezná, pojmenuje, vymodeluje a popíše základní operace s úhly; porovnává úhly pomocí průsvitného papíru; nachází v realitě.
ICT M 5.R. Počítáme s velkými čísly
Časová pásma, datová hranice, smluvený čas
Čas na Zemi Jan Dušek.
Sloh - pohádky Hádej pohádku
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Anotace Žáci zvyšují slovní zásobu, učí se naslouchat krátkému textu a dále jej reprodukovat… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Naslouchat.
Rovníkové souřadnice I.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova VY_52_INOVACE_162_časová pásma Vytvořil: Jana Slaboňová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa, Mánesova.
Otázky osobní, sociální zralost Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec.
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
Anotace Upevňování tvorby času v anglickém jazyce. Autor Mgr. Ladislava Cagášková Jazyk Angličtina Očekávaný výstup Žáci ovládají tvorbu času. Speciální.
Čas Čas jako fyzikální veličina Převody jednotek času.
Časová pásma.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
ČAS NA ZEMI. ČASOVÁ PÁSMA Země je rozdělená na 24 časových pásem a všechna místa v jednom časovém pásmu mají stejný čas!24 časových pásem Země se otočí.
Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, Křižany Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Autor.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS NA ZEMI ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Šablona VY_52_INOVACE_Z
zpracovaný v rámci projektu
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
2. POHYBY ZEMĚ A JEJICH DŮSLEDKY
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Šablona VY_52_INOVACE_Z
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Sčítání a odčítání do zpaměti VY_32_Inovace_01KJ-1
Prezentace – výklad učiva
VY_32_INOVACE_15_32_STŘÍDÁNÍ ČTYŘ ROČNÍCH OBDOBÍ
RÝSOVÁNÍ KOLMIC A ROVNOBĚŽEK
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
URČOVÁNÍ SVĚTOVÝCH STRAN V PŘÍRODĚ
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_06_ZEMĚPIS
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_30_Převody jednotek hmotnosti- procvičení.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Šablona 32 VY_32_INOVACE_06_30_ Převody jednotek objemu -procvičení.
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Otáčení Země kolem své osy
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
4. a II Čas a datum.
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_Z.6.7-22 Šablona

Anotace : Prezentace v PowerPointu zpracovává téma čas Autor: Mgr. Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: žák získá nové informace a čase a časových pásem na Zemi Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: čas, hodiny, časová pásma Druh učebního materiálu: výkladová prezentace Druh interaktivity: výklad Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 12 - 15 let Celková velikost: 1347 kB

ČAS Obr.1

Čas je jedna ze základních fyzikálních veličin je velmi obtížné, až nemožné, si čas nějak představit Pokusy o pochopení času byly po dlouhou dobu především zájmem filosofů, později i přírodovědců Čas měříme hodinami Měření času je hlavní úkol astronomie Jednotky času určují délku trvání událostí

Časové pásmo je ta část Země, která používá stejný standardní čas Původně používali lidé sluneční čas - nevýhoda: liší se od místa k místu postupem času přešlo na pásmový čas – tj. kdy celá oblast Země používá stejný čas Základním časovým pásmem je pásmo kolem nultého poledníku UTC Ostatní časová pásma jsou popsána rozdílem počtu hodin středoevropský čas (SEČ) – označení UTC+1 ( je vzhledem k UTC posunut o hodinu napřed - tzn. ve chvíli, kdy je 12.00 UTC, je ve střední Evropě 13.00 ) Ideální časová pásma by se navzájem lišila o celý počet hodin, takže by Zemi rozdělila na přesné pruhy široké 15 °. To by však znamenalo, že státy, které procházejí hranicí takových teoretických pásem, by musely používat dvě časová pásma, jakkoli by byla jejich rozloha malá. Z praktických důvodů časová pásma upravena - přizpůsobují se hranicím států či jiných územních celků

např. pokud je pátek, 18.00 UTC, pak v pásmu UTC+8 je sobota, 02.00 Datová hranice a čas Pokud se po přičtení časovému rozdílu k UTC překročí půlnoc - změní se i datum platné na daném místě např. pokud je pátek, 18.00 UTC, pak v pásmu UTC+8 je sobota, 02.00 Datum se mění také při překročení tzv. datové čáry, která prochází zhruba po 180. poledníku Směrem na východ se hodiny přičítají , na západ odčítají Shrnutí : 15o = 1hod V+ Z -

Mapa časových pásem Obr.2

Obr.3,4

„Dvojité" sluneční hodiny v Novém Městě nad Metují Obr.5

Sluneční hodiny v Brně Obr.6

Obr.7,8

Obr.9 Město Třešť- sluneční hodiny

Princip slunečních hodin Otáčí-li se Země kolem své osy, způsobuje tím zdánlivý oběh Slunce od východu k západu Během roku si můžeme všimnout, že zdánlivá dráha Slunce po obloze se během roku mění Navíc zemská osa není k rovině zemské dráhy kolmá, ale je od kolmice odkloněna přibližně o 23,5° Z obou těchto příčin vyplývá, že délka hodiny na slunečních hodinách se během roku mění Sluneční hodiny udávají zpravidla pravý sluneční čas místního poledníku Hodinky ukazují středoevropský čas - tzn. čas 15. poledníku

Použité zdroje: Obr.1: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prague_-_Astronomical_Clock_Detail_1.JPG Obr.2: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Standard_time_zones_of_the_world.png Obr.3: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wooden_hourglass_3.jpg Obr.4:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Saint-remy-de-provence-cadran-solaire.jpg Obr.5: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nové_Město_nad_Metují_sundials_2011_3.jpg Obr.6: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sundial_in_Brno,_Černá_Pole.jpg Obr.7: http://www.slunecni-hodiny.webzdarma.cz/poridte.html Obr.8: http://hvezdnysnilek2.blog.cz/1001/prijdou-vam-take-slunecni-hodiny-romanticke-a-tajemne Obr.9: http://www.trest.cz/?ID=99&Lang=cz&kod=Rekordy