Estrogenní látky
Pohlavní hormony Pohlavní hormony lze dělit na: gynekogeny (samičí pohlavní hormony) androgeny (samčí pohlavní hormony, např. testosteron, androsteron) Gynekogeny se dělí na: estrogeny (produkované folikulami vaječníků – ovárií) gestageny (hormony žlutého tělíska)
Endogenní estrogenní látky v organismu Mezi látky s estrogenní aktivitou přirozeně obsažené v organismu patří pohlavní hormony Jsou to steroidní sloučeniny regulující vývoj a normální funkci pohlavních orgánů u všech živočichů. O rostlinných androgenech (testosteronu, androsteronu) prokázaných např. v pylu borovice lesní je jen velmi málo informací. Androgenní aktivitu má také náhradní sladidlo steviosid (glykosid obsahující jako cukerné složky β-D- glukosu a disacharid α-soforosu)
Ženské estrogeny Nejaktivnějším ženským estrogenem odvozeným od uhlovodíku 5-estranu je 3,17--estradiol. Krevním oběhem je přiváděn do tkáně, kde se váže na příslušné receptory (proteiny), v organismu se mění na estron a estriol 5-estran 3,17--estradiol
estriol estron
Exogenní látky s estrogenní aktivitou Estrogenní aktivita není omezena pouze na steroidní hormony. Kromě endogenních estrogenů (hormonů) ji vykazuje řada exogenních sloučenin nacházejících se v potravinách rostlinného původu jako přirozené složky nebo látky, které se do potravin dostávají jako kontaminanty (metabolity plísní, pesticidy aj.)
Fenolové sloučeniny Součást potravin rostlinného původu – biologické účinky Antimikrobní a antioxidační vlastnosti - přírodní konzervanty a antioxidanty Isoflavonoidy (např. daidzein), dihydrochalkony (floretin či jeho glykosid floridzin) a jiné látky odvozené od flavonu Fenolové sloučeniny lze dělit na: estrogenní látky rostlinného původu (fytoestrogeny) - vykazující estrogenní aktivitu podobnou pohlavním hormonům fototoxické látky - kumariny
Fototoxické látky Fototoxicitu vykazuje skupina některých fenolových sloučenin odvozených od -laktonů 2-hydroxyskořicových kyselin, které se nazývají kumariny (2H-1-benzopyran-2-ony či 5,6-benzo-2-pyrony). Základní člen homologické řady kumarin má význam hlavně jako vonná látka. Primárními fotosenzibilizátory jsou vedle furanokumarinů také některé toxické pigmenty rostlin, jako je např. hypericin třezalky tečkované a fagopyrin pohanky obecné. kumarin
Mykoestrogeny produkovány plísněmi nejúčinnější zearalenon (F2 toxin), produkovaný rodem Fusarium problém u zemědělců (samozásobitelů) a vegetariánů vliv pěstování a skladování
Xenoestrogeny syntetický stilben trans-diethylstilbestrol původně použití při výkrmu hospodářských zvířat - urychloval růst v humánní medicíně k prevenci potratů (karcinogenní účinky nepoužívá se) vyšší estrogenní aktivita než estradiol
Xenoestrogeny Bisfenol A - z lakovaných konzervových plechů nebo zubařských kompozic a plomb některé halogenované pesticidy, polychlorované bifenyly, veterinární léčiva a ftaláty používané jako změkčovadla plastů Tamoxifen, léčba rakoviny mléčných žláz aj.
FENOLOVÉ SLOUČENINY S ESTROGENNÍMI ÚČINKY Fytoestrogeny FENOLOVÉ SLOUČENINY S ESTROGENNÍMI ÚČINKY
FYTOESTROGENY Estrogenní aktivita – chemická struktura podobná 17β-estradiolu Silný estrogenní účinek, antikancerogenní aktivita Preventivní působení proti vzniku rakoviny prsu či prostaty, kardiovaskulární choroby, zmírnění příznaků menopauzy Asi 300 druhů rostlin, asi 30 látek vykazujících estrogenní účinky ISOFLAVONY luštěniny (sója), 7- β-D-glukosidy Daidzein, genistein KUMESTANY klíčící sójové boby (nárůst až 400x ► 8 mg/kg), pícniny Kumestrol LIGNANY len setý, mono- a di- glykosidy Matairesinol, sekoisolariciresinol 14
Fytoestrogeny vícesytné fenoly strukturou podobné steroidním hormonům v některých rostlinách mohou svým účinkem nahradit estradiol při hormonální regulaci některých procesů v ženském organismu Jejich příjem v potravě je považován za určitých okolností za vhodnější alternativu než podávání estradiolu jako léku Léčba estradiolem (používá se jako prevence proti osteoporóze) podezření z negativních účinků, konkrétně ze zvyšování pravděpodobnosti vzniku rakoviny prsu, rakoviny děložní sliznice, infarktu a mozkové mrtvice.
Fytoestrogeny Definice: přirozené biologicky aktivní látky vykazující estrogenní aktivitu podobnou pohlavním steroidním hormonům deriváty isoflavonu - isoflavony a kumestany isoflavony se vyskytují převážně ve formě glykosidů, ale i jako volné Hlavní zástupci: volné (daidzein, genistein, kumestrol, formononetin, biochanin A, glycitein) glykosidy (daidzin, genistin, ononin, glycitin)
Strukturní vzorce fytoestrogenů daidzein, R1 = R2 = H, R3 = OH genistein, R1 = R3 = OH, R2 = H formononetin, R1 = R2 = H, R3 = OCH3 glycitein, R1 = H, R2 = OCH3, R3 = OH biochanin A, R1 = OH, R2 = H, R3 = OCH3 kumestrol, R = R2 = OH, R1 = R3 = H Výskyt v rostlinách: sójové boby, pícniny, některé odrůdy hrachu a fazolí (jednotky až stovky mg/kg), ovoce (rozinky, rybíz; desítky až stovky ug/kg), arašídy, kokos (desítky až stovky ug/kg)
Z dlouhodobého hlediska pomáhají omezit příznaky a rizika osteoporózy Fytoestrogeny mohou snižovat riziko některých typů rakoviny (především prsu) a srdečních problémů. Z dlouhodobého hlediska pomáhají omezit příznaky a rizika osteoporózy Biologické účinky POZITIVNÍ X NEGATIVNÍ POZITIVA: menší incidence rakoviny prsu a prostaty méně problematický průběh klimakteria antioxidační účinek Rozsáhlé toxikologické studie
Syntéza v rostlinách Odpověď na vnější vlivy. Syntéza v rostlině vychází ze skeletu isoflavonoidů a rozdílného stupně oxidace třech centrálních atomů uhlíku. Ze vzniklých isoflavonů se pak zřejmě tvoří kumestany (pterokarpany) přes dehydropterokarpan a další meziprodukty. Hlavním místem syntézy isoflavonů je vegetační vrchol rostliny. Asi polovina konečného obsahu isoflavonů v listu je přítomna už v době, kdy se list objeví, zbytek se vytvoří během růstu listu a buněk. Syntéza pokračuje až do plného rozvinutí listu (ale i plodu) v setrvalém rozsahu, to už ale dochází též k některým přeměnám. Výjimkou je daidzein, ten v mladých listech není přítomen.
Schéma syntézy isoflavonoidů a kumestanů v rostlinných materiálech v průběhu vegetativního růstu.
Vliv různých faktorů na výskyt estrogenů v rostlině Listy obsahují podstatně více estrogenů než lodyhy či stébla. Lodyhy jetele lučního vykazovaly nejnižší hladiny isoflavonů, avšak nejvyšší obsah daidzeinu. Vliv odrůdy na výskyt fytoestrogenů. Geografické místo nehraje podstatnou roli. Šlechtitelskými metodami lze ovlivnit obsah. Vliv vegetační fáze, největší obsahy v rostlinách při rozvoji listů. Přestárlý a rozkládající se materiál - nízká estrogenní aktivita. Při napadení rostliny listovými chorobami dochází ke zvyšování obsahu fytoestrogenů. K nárůstu dochází i při napadení jinými škůdci, např. kumestrol se hromadí v nekrotických skvrnách na listech, v blízkosti vpichu mšic a jiného hmyzu.
Úloha v rostlině Působení jako fytoalexiny Během napadení rostliny patogenem obsah kumestanů (pterokarpanů) a isoflavonů narůstá. Isoflavony jetele lučního mohou inhibovat klíčení semen v porostu. Genistein a daidzein inhibují schopnost bakterií rodu Rhizobium indukovat nodulaci (tvorbu výrůstků – uzlin). Fytoestrogeny - ekologická úloha v regulaci počtu býložravců spásajících estrogenní porosty. Chutnost píce obsahující glykosidy isoflavonů je nižší - fytoestrogeny působí na snížení příjmu píce na pastvě.
Isoflavony Sójové boby: daidzein genistein formomonetin glycitein biochanin A
ISOFLAVONY výskyt: luštěniny (čeleď bobovitých, Fabaceae) – sójové boby biotransformace daidzein genistein glycitein equol Pouze 30-40% lidské populace je schopno metabolické přeměny daizeinu na equol Obsah volných isoflavonů významně vzrůstá v průběhu zpracování (uvolnění z glykosidů nebo esterů glykosidů) VZRŮSTÁ BIOLOGICKÁ DOSTUPNOST Obsah v sójových bobech (mg/kg) daidzein 234-637 genistein 326-888 glycitein 60-66
ISOFLAVONY - výskyt Luštěniny (čeleď bobovitých Fabaceae), např. sója (Glycine max) (nejvyšší obsahy) V menším také v dalších rostlinných čeledích, např. laskavcovitých (Amaranthaceae), kosatcovitých (Iridaceae), morušovníkovitých (Moraceae) a růžovitých (Rosaceae)
Výskyt - v sójových bobech Daidzein - nejaktivnější estrogenní isoflavon Isoflavony se převážně vyskytují ve formě 7--D- glykosidů. Hlavními složkami sojových bobů jsou glykosidy genistin, daidzin, glycitin a jejich estery s malonovou kyselinou. V menší míře se zde vyskytují také volné isoflavony a acetylderiváty glykosidů, které jsou produkty dekarboxylace příslušných malonylesterů Naklíčené boby obsahují jako jeden z hlavních isoflavonů formononetin. Formononetin je také hlavním isoflavonem pícnin, například v jeteli lučním (Trifolium pratense).
Isoflavony: Základní skelet a jednotlivé deriváty daidzein, R1= H, R2= H, R3= OH genistein, R1=OH, R2= H, R3= OH formomonetin, R1= H, R2= H, R3=OCH3 glycitein, R1= H, R2=OCH3, R3= OH biochanin A, R1= OH, R2= H, R3= OCH3 Glukosidy jsou tvořeny vazbou na glukosu přes OH skupinu.
Základní údaje sójových isoflavonů Název Semisyst. Název 7--D-Glykosid Mr (aglykon) Daidzein 7,4´-dihydroxyisoflavon Daidzin 254,24 Genistein*) 5,7,4´trihydroxyisoflavon Genistin 270,24 Formononetin 7-hydroxy-4´-methoxyisoflavon Ononin 268,27 Glycitein 7,4´-dihydroxy-6-methoxyisoflavon Glycitin 284,27 Biochanin A 5,7-dihydroxy-4´-methoxyisoflavon Sissostrin *) 4´--D-glykosid - Soforosid Celkový obsah isoflavonů v sójových bobech % Celkem Mouka Izolát Koncentrát Obsah 0,13-0,42 cca 0,2 0,06-0,1 cca 0,07 isoflavonů
Obsah vybraných isoflavonů v některých dalších rostlinných materiálech (%) Podzemnice olejná**) Slunečnice**) Mák**) Dadzein 0,50 0,08 0,18 Genistein 0,83 0,14 0,07 *) volný i vázaný jako glykosid **) semena příslušných rostlin
Obsah isoflavonů a jejich derivátů v sójových bobech a výrobcích v mg/kg Velíšek J.: Chemie potravin (3.díl), Ossis 1999
Obsahy isoflavonů v ovoci
Obsah fytoestrogenů v některých druzích piv Pivo Daidzein Genistein Biochanin A Formononetin Suma (nmol/l) Bernard 12° 1,30 4,00 2,20 0,50 8,00 Gambrinus 10° 0,78 2,70 1,46 6,94 11,90 0,79 3,21 3,97 8,46 16,40 Gambrinus 12° 0,41 2,08 2,55 2,00 7,04 Krušovice 12° 0,14 0,72 1,65 0,49 3,00 0,63 3,05 3,09 1,19 7,96 Martin 10° 0,84 1,96 3,12 0,87 6,79 Martiner 12° 2,54 4,15 3,04 0,59 10,30 Pilsner Urquell 12° 0,29 0,52 1,36 2,80 4,97 2,05 3,65 4,70 14,40 24,80 Popper 10° 0,75 3,74 3,73 2,33 10,60 Popper 12° 0,20 1,89 1,64 0,16 3,89 Primus 10° 0,64 2,50 2,11 5,79 11,10 0,73 2,25 2,44 6,44 Radegast 10° 0,18 0,91 0,53 2,21 0,21 1,11 1,47 0,74 3,53 Radegast 12° 0,15 2,15 0,23 3,99 Radegast Birell 1,34 1,41 0,51 3,47 Staropramen 10° 0,28 0,96 1,95 1,12 0,54 0,77 2,59 Staropramen 12° 0,08 0,17 0,82 0,19 1,26 0,11 0,42 0,93 1,60 Urpin 12° 0,22 1,42 1,58 0,12 3,34 Velkopopovický kozel 10° 0,56 2,04 4,02 Velkopopovický kozel 12° 4,31 Obsah fytoestrogenů v některých druzích piv
Sója x Řepka Hladina v plasmě: Obsah estrogenních sojových isoflavonů a metabolitu v plasmě experimentální dojnice I Příklad výsledků Sója x Řepka Obsah estrogenních sojových isoflavonů a metabolitu v plasmě experimentální dojnice II Hladina v plasmě: daidzein < LOD - 148,1 ng/ml genistein < LOD – 120,0 ng/ml equol 1,8 – 360,6 ng/ml 35
Obsah estrogenních sojových isoflavonů a metabolitu v mléce experimentální dojnice Příklad výsledků LOD (LC/MSMS): daidzein 2,5 ng/ml equol 0,5 ng/ml genistein 5 ng/ml Sója x Řepka Hladina v mléce: daidzein 4,1 – 36,3 ng/ml genistein < LOD – 88,6 ng/ml equol < LOD – 120,6 ng/ml 36
Dynamika fytoestrogenů při technologickém zpracování Krmivo dojnic: kontrola sója EQUOL ng/ml Kravské mléko a mléčné výrobky se zvýšeným obsahem equolu by mohly představovat významný dietární zdroj estrogenů pro část populace neschopné vlastní biotransformace equolu z daidzeinu
Hladiny fytoestrogenů v mléčných výrobcích 12 vzorků mléka - 6 Bio - 6 konvenčních 12 vzorků jogurtů 6 Bio 6 konvenčních 10 vzorků sýra 1 Bio 9 konvenčních
Obsah equolu v mléce, jogurtech a sýrech Mléko Bio (719 µg/kg) Jetel luční (Trifolium pratense) Vojtěška setá (Medicago sativa) Zdroje: Sýr
Farmakokinetika Katabolismus podobný u lidí i zvířat - hydrolýza glykosidů střevními bakteriálními β-glukosidasami, žaludeční kyselinou chlorovodíkovou nebo β-glukosidasami přítomnými v potravě. V tenkém střevě se volné aglykony absorbují a jsou metabolizovány v játrech na glukuronidy a sulfoglukuronidy pomocí sulfotransferas a UDP– glukuronosyltransferas Vylučování močí nebo přechod do žluči – vstup do krevního oběhu, transport do tkání. Tělní tekutiny a tkáně 1 – 5 % nekonjugovaných fytoestrogenů.
Metabolismus Daidzein je metabolizován na dihydrodaidzein, ten dále přechází na equol nebo o-demethylangolensin (ODMA) Na který metabolit bude daidzein metabolizován je individuální Metabolismus kojenců neprodukuje equol díky nepřítomnosti odpovídající střevní mikroflóry Genistein je transformován na dihydrogenistein, ten přechází na 6´-hydroxy-ODMA, 2-(4- hydroxyfenyl)propanovou kyselinu a tri-hydroxybenzen
Metabolismus isoflavonů
Schéma metabolických drah isoflavonoidů Glykosidy daidzeinu a genisteinu Glykosidy formononetinu a biochaninu A Hydrolýza střevními bakteriemi Daidzein Formononetin Biochanin A Genistein Bakteriální biotransformace Dihydrodaidzein Dihydrogenistein Equol ODMA 6´-hydroxy- 2-(4-hydroxyfenyl)- propanová kyselina Trihydroxy- benzen p-ethylfenol Schéma metabolických drah isoflavonoidů
Kumestany (Pterokarpany) Objeveny v rodech Pueraria a Glycyrrhiza Hlavním zástupcem kumestrol - izolován především z pícnin (jetel, vojtěška) - Leguminosae Estrogenní aktivita 30-40krát vyšší než aktivita isoflavonů V menším množství další příbuzné sloučeniny - lucernol, sativol, medikarpin, angolensin a další
Chemická struktura pterokarpanů kumestrol R=OH, R1=H, R2=OH, R3=H lucernol R=R1=R2=OH, R3=H medikarpin R=OCH3, R1=R3=H, R2=OH sativol R=R3=OH, R1=H, R2=OCH3
Obsahy kumestrolu v luštěninách p rodukt kumestrol µg/ g sója (Glycine max) „Centennial“ 0,343 „ Santa rosa “ 1,854 fazol obecný (Phaseolus vulgaris ) „Kidney bean“ 0,024 cizrna beraní (Cicer arietinum) „Chickpea“ 0,050 hrách setý (Pisum sativum) s* fazol e mungo (Vigna mungo) „Black gram“ 0,095 kudz u (Pueraria lobata) 0,181 jerlín japonský (Sophora japonica) 0,099 čočka jedlá (Lens culinaris) 0,068
Lignany lariciresinol isolariciresinol matairesinol secoisolariciresinol
Lignany chemicky příbuzné s polymerem ligninem (tvoří rostlinné buněčné stěny) především v dřevitých částech rostlin nejvýznamnější estrogenní sloučeniny matairesinol a sekoisolariciresinol matairesinol sekoisolariciresinol
Obsah hlavních lignanů ve vybraných potravinách v mg.kg-1 Velíšek J.: Chemie potravin (díl 3),Ossis, 1999
secoisolariciresinol LIGNANY – semeno lnu nejbohatší zdroj lignanů – semeno lnu majoritní zástupce: secoisolariciresinol (SECO): 2900 - 12600 mg/kg minoritní zástupce: matairesinol, lariciresinol, pinoresinol: 5 - 35 mg/kg mono- a di-glukosidy → metabolická přeměna na „savčí lignany“ enterolakton a enterodiol → biologická aktivita 1282 až 8660 mg/kg secoisolariciresinol průměr SECO (mg/kg) Odrůda 2007 2008 2009 Odrůdy olejného lnu 4158 3172 2709 AGT 248 Amon 3762 3361 3659 Přadný len (Venica) 2513 1911 -
Struktury lignanů a jejich metabolitů identifikovaných v potravinách
Metabolismus a farmakokinetika LIGNANY se střevními bakteriemi přemění na enterolakton a enterodiol, které se dále metabolizují na monoglukuronidy (95 %), monosulfáty a volné aglykony. V malém množství byly v moči detekovány i další metabolity lignanů – enterofuran a 7´- hydroxymatairesinol. Koncentrace isoflavonů a lignanů u lidí se určuje z moči, krevní plasmy nebo séra. Několik studií se zabývalo stanovením isoflavonů a lignanů v moči u lidí dodržujících různé diety
7´-hydroxymatairesinol Pinoresinol Lariciresinol Enterodiol Secoisolariciresinol Bakteriální biotransformace Enterolakton Matairesinol Enterofuran 7´-hydroxymatairesinol Glykosidy matairesinolu a secoisolariciresinolu Hydrolýza střevními bakteriemi Schéma metabolických drah lignanů
Metabolické transformace lignanů a možné metabolity a prekursory
Prenylflavonoidy Flavonoidy chmele Produkty přeměny
Strukturní podobnost isoflavonům, substituce prenyl skupinou (B) a fenolovým kruhem (A) v opačném směru (přítomnost prenyl skupiny - menší rozpustnost ve vodě než isoflavony
Dietární příjem chmelových flavonoidů Chmel otáčivý Pivo Potravinové doplňky BENOSEN® - deklarovaný obsah flavonoidů 0,6 mg/tabletu
Estrogenní účinky prenylflavonoidů Prokázaný estrogenní účinek: 8-prenylnaringenin Přídavek do menopausálních přípravků Výroba z xantohumolu, vznik konverzí Chmel xantohumol Pivo přeměna na isoxantohumol a 6- a 8- prenylnaringenin – poměr dle suroviny (chmel) a technologie výroby Antioxidační účinky mnohem významnější
Ztráty prenylflavonoidů při výrobě piva Neúplná extrakce z chmele Adsorpce na nerozpustné proteiny sladu Adsorpce na buňky kvasinek Schéma výroby piva A,B C Největší pokles analytů při výrobě piva v procesu hlavního kvašení V pivu převládající látkou isoxanthohumol Z výsledků studií vyplývá, že estrogenní účinek se projevuje až při dávkách 300x vyšších než odpovídá 0,5 l piva
Účinek fytoestrogenů na lidské zdraví U populace s vysokým příjmem isoflavonů sóji: Prokazatelně nižší výskyt nádorových onemocnění prsů, vaječníků, dělohy a prostaty V asijských zemích ve srovnání se západní civilizací se zdá být způsoben spíše životním stylem než geneticky. Hlavní složkou asijské kuchyně jsou luštěniny a obzvlášť sója, proto isoflavony vyvolaly velký zájem veřejnosti .
Estrogeny jsou pro organismus současně užitečné i škodlivé Endogenní estrogen savců estradiol je nezbytný pro normální vývoj a reprodukci organismu. Ovlivňuje také další důležité děje související s imunitním systémem, centrální nervovou soustavou aj. Na druhé straně je však dáván do souvislostí s rakovinou mléčných žláz, konečníku a pravděpodobně též prostaty. Fytoestrogeny menší estrogenní aktivita než estradiol (vzhledem k množství přijatém potravou mohou být příčinou různých pohlavních poruch hospodářského dobytka) Fytoestrogeny mohou být po přijetí do organismu metabolizovány dříve než se navážou na estrogenní receptor a dokonce i po navázání je účinnost komplexu „fytoestrogen- receptor“ různá podle jednotlivých fytoestrogenů. Pro porovnání estrogenních účinků - biotest na myších
Biologické účinky exogenních látek s estrogenní aktivitou estradiol nezbytný pro: normální vývoj a reprodukci organismu nepravidelnosti menstruačního cyklu nižší výskyt rakoviny prsu u žen a prostaty u mužů
Biologické účinky Fytoestrogeny obecně působí aditivně Pokud je hladina endogenních (steroidních) estrogenů nízká, k čemuž dochází převážně u zvířat, fytoestrogeny se spolu s nimi váží na příslušné receptory, čímž v podstatě suplují nepřítomnost endogenních estrogenů Je-li naopak hladina steroidních estrogenů vysoká (běžně u žen), působí fytoestrogeny antagonisticky (jako antiestrogeny).
Biologické účinky Některé isoflavony samy nevykazují estrogenní účinky Formononetin sám není estrogenem, v bachoru přežvýkavců a v zažívacím traktu člověka se biotransformuje (působením mikroorganismů) na estrogenní produkt ekvol (7,4´- dihydroxyisoflavan. Z ekvolu vzniká částečně O- demethylangolensin. Jako vedlejší produkt vzniká z formononetinu angolensin a 4´-O-methylekvol, ze kterého též vzniká ekvol. Ekvolu vzniká zhruba 70%, z 5-20% se tvoří O- demethylangolensin, z části též 4´-O-methylekvol a angolensin. Biochanin A se rozkládá na genistein, ten na dihydrogenistein, ze kterého vniká 4-methylekvol spolu s dalšími jednoduchými produkty. Ve 40. letech byl v západní Austrálii problémem tzv. syndrom neplodnosti ovcí nazývaný jetelová choroba, jejímž původcem byl ekvol, metabolit formononetinu.
Kontroverzní názory na biologickou aktivitu isoflavonů , Maturitas 44, 2003, S21-S29 Review Soy isoflavones: hope or hype? Lorraine A. Fitzpatrick Aging Research Reviews6, 2007, 150-188 Review Isoflavones - Safe food additives or dangerous drugs? Wolfgang Wuttke, Hubertus Jarrya and Dana Seidlová-Wuttke …. Byl prokázán pozitivní vliv sojových produktů při prevenci rakoviny různých orgánů, zvláště pak prsu a prostaty a osteoporózy …Stimulují růst prsní tkáně s v současné době neznámým a nepředvídatelným rizikem pro tyto orgány “Japonský fenomén” 66
Nádorová onemocnění Asijská populace - nižší výskyt rakoviny prsu, prostaty a dělohy - vysoký příjmem isoflavonoidů U emigrantů, kteří se z Asie přestěhovali do USA a přijali místní styl života, se výskyt rakoviny zvýšil - změna stravy. Konzumace sóji a sójových výrobků snižuje riziko i u vzniku rakoviny endokrinního systému, rakoviny žaludku a rakoviny plic. Fytoestrogeny snižují hladinu pohlavních hormonů v krvi Při působení fytoestrogenů záleží na jejich koncentraci v krvi. Např. genistein antiestrogenní efekt a inhice růstu rakovinných buněk v koncentracích vyšších než 10 mmol/l in vitro, koncentrace 1nmol/l – 10 mmol/l stimulace růstu buněk.
Ochrana proti vzniku rakoviny prsu a prostaty - studie Nádorová onemocnění v Evropě jedna z hlavních příčin chronických onemocnění a předčasných úmrtí Vhodnou stravou lze předejít 35% úmrtí, způsobených rakovinou - změny stravovacích návyků - výskytu nádorových onemocnění Výsledky epidemiologických studií - na snížení rizika vzniku rakoviny příznivě působí rostlinná strava (fytoestrogeny - izoflavony a lignany) Slabé estrogenní a anti-estrogenní účinky a mohou působit jako ochrana proti rakovině prsu a prostaty - mají podobnou strukturu jako savčí hormon estrogen: mohou ovlivňovat prekancerózní léze, bránit jejich postupu, angiogenezi (zásobování nádoru krví), a vzniku metastáz (vývoji sekundárních tumorů) a tím předcházet konečnému stadiu choroby a zvýšit procento přežívajících pacientů. Studiem vlivu fytoestrogenů (z potravin, nikoli z potravních doplňků) na vývoj nádoru prsu a prostaty a vlivem individuálních metabolických odchylek na riziko vzniku nádorového onemocnění, důraz na výzkum metabolitů, vznikajících působením střevní mikroflóry, např. enterolaktonu a equolu.
Kardiovaskulární onemocnění Pozitivní vliv fytoestrogenů na srdeční onemocnění se projevuje snižováním koncentrace lipidů a lipoproteinů v plasmě po jejich příjmu potravou Isoflavony stabilizují LDL lipoproteiny proti oxidaci, která probíhá v artériích x vznik aterosklerosy Isoflavony sóji zde působí jako antioxidanty.
Fytoestrogeny a jejich vliv na vývoj karcinomu Pozitivní ale i negativní vliv na rakovinu Organizace reprodukčního ústrojí a centrální nervové soustavy během ontogenetického vývoje. Zvýšený výskyt estrogenů v potravě těhotných žen a u malých chlapců může vést ke snížení plodnosti u mužů v dospělosti . Vystavení plodu během prenatálního vývoje exogenním estrogenům narušuje normální vývoj samičího pohlavního ústrojí. Zvýšený výskyt rakovinných buněk v okolí krčku děložního → klasifikace diethylstilbestrolu, používaného v kontrole porodnosti, jako lidského karcinogenu, podobné účinky byly vyvolány také estradiolem a kumestrolem.
Flavonoidy a lignany a jejich vliv na vývoj karcinomu Navrhovaný mechanismus efektů Inhibice rozrůstání nádorových buněk Diferenciace leukemických buněk Inhibice steroidních enzymů (aromatázy - estrogen syntetázy) Inhibice 17beta-OH-steroid dehydrogenázy typu I Inhibice 5alfa-reduktázy Inhibice beta-OH-steroid dehydrogenáz Inhibice tyrosinu a dalších kináz Snížení citlivosti prsních buněk na tox. látky před pubertou Stimulace produkce pohlavních hormonů vážících globulin (SHGB) Vazba na vazebná místa estrogenů nukleového typu II Prolongace menstruačního cyklu (negativní i pozitivní) Inhibice angiogenese a nádorového bujení
Antioxidační aktivita Vyžaduje přítomnost dvou hydroxylových skupin (na C-7 a C-4). Těmi disponuje daidzein, který je též nejaktivnějším antioxidantem. Aktivita glykosidů je nižší než příslušných aglykonů. Obecně je antioxidační aktivita isoflavonů nižší než odpovídajících flavonů. Isoflavony též působí na chuťové receptory. Jsou tak hlavní měrou zodpovědné za svíravou a hořkou chuť sójových bobů a výrobků z nich
Osteoporosa Endogenní estrogeny - důležitá role v udržení pevnosti kostí. Při menopauze se snižuje hladina 17β-estradiolu v krvi a vápník z kostí se uvolňuje do krevní plasmy, což vede k řídnutí kostí Řešení (předcházet nebo snižovat dopad osteoporosy) - užívání hormonálních přípravků (HRT), při dlouhodobém užívání se může zvýšit riziko vzniku rakoviny prsu. Alternativní řešení zvýšení příjmu sójových fytoestrogenů, protože při nedostatku endogenních estrogenů se projeví jejich estrogenní účinek. Symptomy menopausy (návaly horka, pocení, bolest hlavy) více časté u žen v USA, současně 40% těchto žen užívá HRT, zatímco v Japonsku přípravky HRT užívají jen 4% žen (složení diety). Isoflavony mohou až o 50 % snížit ztráty vápníku vylučovaného močí.
Fytoestrogeny a prevence osteoporózy Vytvořena databáze obsahu fytoestrogenů v jídelníčku různých evropských zemí. Zahrnuje téměř 300 běžně konzumovaných potravin – v sojových bobech, luštěninách, ořechách a některých cereáliích. Příjem v Evropě na méně než 1 mg za den, denní příjem v Asii je 20- 100 mg, fyziologický účinek se projevuje až při příjmu 60-100 mg za den. Zajištění dostatečného příjmu izoflavonů ze stravy v Evropě problém (malá konzumace sóji) Biologická využitelnost: u lidí se většina fytoestrogenů absorbuje dobře, ale mezi jednotlivci existují veliké rozdíly v závislosti na stavu střevní mikroflóry, metabolizmu a způsobu stravování. Př.: velmi nízký výskyt osteoporézy a zlomeniny krčku kosti stehenní v Japonsku - značná konzumace sojových bobů (a tedy izoflavonů: 50 - 100 mg za den). Při vyšším příjmu izoflavonů dochází k nárůstu kostní hmoty a zvýšení pevnosti kostí u žen po menopauze.
Metabolismus Lidé žijící v západních zemích mají nižší hladiny isoflavonů v krevní plasmě v porovnání s Japonci,. V Japonsku je průměrný denní příjem isoflavonů 30 – 50 mg za den, v západních zemích jsou to pouze 3 mg za den. Metabolismus fytoestrogenů je proměnlivý a individuální a závisí na různých faktorech, jako je pohlaví, věk, dávka, doba expozice apod.
Koncentrace fytoestrogenů v krevní plasmě země koncentrace (nmol/l) daidzein Finsko 4,2 USA 2,1 Japonsko 163,0 genistein 4,9 5,7 248,0 enterodiol a enterolakton Evropa 10,0-270,0 Vyšší koncentrace ve Skandinávii je dávána do souvislosti se spotřebou celozrnného žitného chleba a zřejmě i lesních plodů, rovněž obsahujících fytoestrogeny.
Hormonální substituční terapie (hormonal replacement therapy = HRT) HRT = „lékem volby“ pro léčbu akutních příznaků klimakterického syndromu a pro prevenci některých orgánových a metabolických změn z nedostatku estrogenů Nežádoucí účinky HRT Riziko dlouhodobého kontinuálního podávání estrogenu a progesteronu u zdravých postmenopauzálních žen Kontinuální podání estrogenů a progesteronu v době delší než 5 let zvyšuje riziko karcinomu prsu, cévní mozkové příhody a koronárního srdečního onemocnění u zdravých postmenopauzálních žen. Potvrzeno riziko cévní mozkové příhody při užití samotných estrogenů po dobu delší než 7 roků. Alternativa HRT - fytoestrogeny
Estrogeny pro HRT Konjugované estrogeny (CEE), mikronizovaný estradiol (E2), estradiolvalerát a estriol - tj. přirozené estrogeny Podávány perorálně, transdermálně, perkutálně, intranasálně, subkutálně nebo lokálně (vaginálně) Progestiny pro HRT • analoga progesteronu – čisté progestiny • deriváty 19-nortestosteronu • atypické progestiny (s antiandrogenními a/nebo antimineraloidními účinky)
Doplňky s obsahem fytoestrogenů
Extrakt z červeného jetele 300 mg doplňky pro ženy v období menopauzy Kód vzorku Typ vzorku Informace na obale výrobce 1 Lisované tablety Sojové isoflavony extrakt (40%) 70 mg Česká republika 2 Isoflavony červeného jetele 30 mg 3 Extrakt z červeného jetele 300 mg 4 Extrakt z jetele - 90 mg; extrakt ze soji - 75 mg 5 Kombinace 5 bylinných extraktů USA 6 Kombinace 2 bylinných extraktů - len a jetel 7 Kapsle s práškovým extraktem 25 mg isoflavonů 8 400 mg extraktu ze sojových klíčků, z toho 40 mg isoflavonů Slovensko 9 Sojový extrakt (50 mg, 40% isoflavonů-genistein, daidzein)
Zastoupení FE v doplňcích stravy Produkt Fytoestrogenů v 1 tabletě (mg) Extrakt Stanovený obsah Uvedený obsah DS 1 20,4 28 Sójové isoflavony extrakt (40%) 70 mg, 20 mg Cimicifuga racemosa DS 2 28,2 30 Extrakt z červeného jetele DS 3 1,0 neuvedeno Extrakt z červeného jetele 300 mg DS 4 33,3 Suchý extrakt z natě jetele lučního 90 mg, suchý extrakt z plodů sóji 75 mg, suchý extrakt ze semen lnu setého 40 mg DS 5 0,2 Jetel luční 5 mg DS 6 37,4 40 Kombinace extraktu ze lnu setého a jetele lučního DS 7 21,6 25 Extrakt ze sójových bobů 37,5 mg, extrakt z červeného jetele 25 mg DS 8 17,1 Extrakt ze sójových klíčků 400 mg DS 9 10,9 20 50 mg extraktu ze sóji (40 % isoflavonů) Z profilu fytoestrogenů lze charakterizovat surovinu pro výrobu doplňků stravy Daidzein, genistein, glycitein a jejich glukosidy sója luštinatá Navíc formononetin a biochanin A a jejich glukosidy jetel luční (kombinace)
Změny hladin fytoestrogenů při skladování a zpracování Obsah fytoestrogenů v potravinách závisí na technologickém zpracování suroviny Při vaření se daidzein a genistein nerozkládají, ale pražení sójových bobů vyvolává ztráty okolo 21 % pro genistein a 15 % pro daidzein. Zmrazené sójové boby obsahovaly o 20 – 30 % méně genisteinu a daidzeinu ve srovnání s čerstvými a rovněž skladování syrových bobů způsobilo významný pokles obsahu fytoestrogenů
Možné antagonistické účinky fytoestrogenů Aditivní účinky fytoestrogenů podporující aktivitu endogenních estrogenů Vazba fytoestrogenů na receptor je neefektivní – možnost bránit účinku vlastních steroidních estrogenů Fytoestrogeny mohou působit jako antiestrogeny Zda účinek fytoestrogenů bude aditivní či antagonistický vůči steroidům, závisí na relativním množství obou látek. Fytoestrogeny účinkují aditivně, jestliže je hladina steroidů nízká a antagonisticky, je-li hladina steroidů vysoká. Protože obsah endogenních steroidů během menstruačního cyklu kolísá, je možné, že fytoestrogeny mají v různou dobu jiný účinek
Vazby a interakce mezi fytoestrogeny a endogenními hormony Fytoestrogeny se podobně jako konjugáty steroidů metabolizují ve střevních bakteriích na inhibitory či induktory enzymové povahy. Vliv flavonoidů a fytoestrogenů na metabolismus estrogenů ve střevě - inhibice či stimulace hydrolytických procesů u žlučových konjugátů nebo dochází k inhibici tvorby estradiolu z estronu. Estron ze žluči se ve střevě redukuje na estradiol - zvýšení aktivity tohoto hormonu na 10ti násobek. Takto redukovaný aktivní estrogen může být ze střev reabsorbován.
Hypotetické schéma interakcí mezi lidskými estrogeny, rostlinnými fytoestrogeny a flavonoidy a střevní mikroflórou
Toxické účinky fytoestrogenů Reprodukční schopnosti zvířat, krmených krmivem bohatým na fytoestrogeny se zhoršují Při testech na krysách došlo ke zvýšení hmotnosti dělohy (z průměrné hodnoty 21mg až na 66mg) U myší exponovaných kumestrolem byly prokázány nedostatky ve vývoji a životaschopnosti embria U ovcí spásajících jetel se může dostavit neplodnost Dočasná neplodnost se projevuje u krav krmených jetelovou siláží bohatou na fytoestrogeny Samci krmení krmivem s vysokým obsahem biochaninu A vykazují pokles (útlum) v kopulačním chování avšak ne pokles plodnosti.
Toxické účinky fytoestrogenů Kumestrol vykazuje vyšší estrogenní aktivitu než isoflavony a má též kumulativní účinek. Minimální dávka kumestanů způsobující poruchy rozmnožování u ovcí se pohybuje v rozmezí 20 až 50 mg/kg v sušině krmiva . Diethylstilbestrol (syntetická látka s estrogenními účinky) byl popsán jako původce defektních porodů, karcinogeneze a dalších účinků podobných s rostlinnými estrogeny, které jsou reproduktivně toxické u zvířat. Genistein - nebyly prokázány výše uvedené efekty na plodnost nebo úmrtnost embryí, pokud dávka nepřekročila 250 mg/kg/den. K trvalým cystickým změnám ve vaječnících dochází po velké expozici genisteinem v dospělosti
Další účinky fytoestrogenů Japonská dieta - prováděny studie založené na stanovení fytoestrogenů v alkoholických nápojích vyrobených ze sóji - vzestup duševní feminizace u některých chronických alkoholiků. Metabolická studie - premenopausálních ženy: podáváno 60g sójových proteinů denně (obohacených 45 mg isoflavonoidů) - změny v průběhu menstruačního cyklu - prodloužení folikulární fáze menstruačního cyklu (cca o 2,5 dne) a redukci hladin LH (luteinizační hormon) a FSH (folikulostimulační hormon) Návrh: vyšší dávky isoflavonoidů v dietě, takové jako je odhadovaný denní příjem (150 až 200 mg/den) u japonských žen, které mohou příznivě působit na regulaci menstruačního cyklu a při menopause.
TOXICITA - souhrn možnost vyvolání úmrtí plodu předčasný porod či potrat obecně zhoršení reprodukčních schopností nedostatky ve vývoji embrya pokles hladin LH a FSH (vliv na menstruační cyklus) způsobení dočasné (trvalé) neplodnosti (ve 40. letech tzv. jetelová choroba – neplodnost původce: equol) útlum kopulačního chování vzestup feminizace inhibice thyroid peroxidázy (TPO) - vznik mono-, di- a trijodoisoflavonů) Výše uvedené efekty pozorovány na zvířatech estrogenní aktivita kumestrolu je až 30-40 krát vyšší než u jmenovaných isoflavonů !
Biologické účinky souhrn Negativní: poruchy při vývoji embrya dočasná či trvalá neplodnost, ztráta kopulační aktivity vliv na funkci štítné žlázy Pozitivní: inhibice rozrůstání nádorových buněk diferenciace leukemických buněk prevence rakoviny prsu a prostaty Rizika spojená s dietárním příjmem fytoestrogenů → další toxikologické studie
Biologické účinky - diskuse Fenolové sloučeniny odvozené od isoflavonu vykazují estrogenní účinky, podobné endogenním steroidním hormonům. Z toxikologického hlediska byly prokázány jak pozitivní biologické účinky (antioxidační a antikarcinogenní účinky), tak negativní projevy Studie východní Asie (Japonsko, Čína aj.) na zástupcích ženského pohlaví tamní populace (přirozený vysoký dietární příjem fytoestrogenů díky vysoké konzumaci sójových bobů a výrobků z nich) - prokázán pozitivní vliv na menstruační cyklus a průběh klimakteria. Úzký vztah mezi vysokým dietárním příjmem fytoestrogenů a nízkou incidencí rakoviny prsu a pohlavních orgánů (u mužů rakoviny prostaty). X Studie prováděné na zvířatech (krysy a zejména ovce – krmeny pícninami a jinými, na fytoestrogeny bohatými, rostlinami) poukazují na možné negativní účinky těchto látek. Jmenovitě může jít o způsobení defektů u embryí, změnám hmotnosti a funkcí pohlavních orgánů, projevy neschopnosti reprodukce a u samců útlum kopulační aktivity.
Fytoestrogeny a funkční potraviny Díky prokázaným příznivým účinkům na lidské zdraví se staly fytoestrogeny součástí mnohých funkčních potravin a objevují se na evropských i mimoevropských trzích. K obohacení potravin se nejčastěji využívají sojové frakce s vysokým obsahem izoflavonů (zvláště sojových proteinů). Je možno koupit obohacené cereálie, nealkoholické nápoje, pekařské a mléčné výrobky a různé pochutiny s vysokým obsahem izoflavonů, u kterých výrobci proklamují pozitivní účinek na lidské zdraví.
75 mg (isoflavony) Zmírňují negativní příznaky menopauzy, stimulují přirozenou tvorbu estrogenu, podporují harmonický průběh celého klimakteria. Regulují hladinu cholesterolu. Předchází vzniku kardiovaskulárních onemocnění, osteoporózy, nádorových onemocnění prsu a urologických potíží. Antioxidant. - 25 mg Novasoy TM - standardizovaného extraktu ze sóji (40% isoflavonů genstein a daidzen) a 50 mg standardizovaného extraktu z červeného jetele (8% isoflavonů genstein, daidzen, formononetin a biochanin). Ze všech přírodních estrogenů (fytoestrogenů) jsou právě tyto čtyři isoflavony svými účinky nejpodobnější ženským estrogenům. Pro ženy s mírnými a středními menopauzálními symptomy; bezpečná náhrada při nesnášenlivosti, kontraindikaci nebo nedůvěře k syntetické hormonální léčbě, a to i při hormonálně závislých nádorových onemocněních.
Stimulace estrogenových receptorů v prsou komplexem přírodních rostlinných látek fytoestrogenů vede ke zvětšení prsů. Přírodní fytoestrogeny způsobují, že prsní žláza začne opět růst a produkovat novou tkáň, čímž dochází ke zvětšování a zpevňování poprsí. Složky ze serenoy plazivé, smldince a fenyklu - významná množství čistě rostlinných fytoestrogenů, účinek je podpořen působením dalších složek: fytonutrientů a diosgeninu
Kudzu Cesta ke střízlivosti. preparát Kudzu: podporuje léčbu alkoholové a nikotinové závislosti pomáhá osobám ohroženým vznikem závislosti na alkoholu snižuje potřebu pití alkoholu podílí se na procesu zpomalení rozkladu etanolu na aldehyd kyseliny octové napomáhá při regeneraci organismu podporuje produkci hormonů serotoninu a dopaminu v mozku v kořenu kudzu zjištěny izoflavony: daidzin (aglykon), daidzein( glykosid), puerarin a genistein
Fytoestrogeny v pivu a klimakterium Studie českých vědců prokázala příznivý vliv fytoestrogenů v nízkoalkoholickém pivu na snížení negativního dopadu klimakteria na zdraví žen
! Při běžném způsobu výroby piva byly ztráty fytoestrogenů kolem 70 % a tím menší byl i léčebný efekt. Vyrobeno 8% pivo s obsahem alkoholu 1,9 % hmot z českého sladu a žateckého chmele. Nízká energetická zátěž - aby ženy netloustly. Sumární obsah sledovaných fytoestrogenů 22,2 nmol/l - schopnost příznivě ovlivnit akutní klimakterické symptomy Studie prokázala příznivý efekt dvouměsíční konzumace nízkoalkoholického piva obsahujícího fytoestrogeny na ovlivnění symptomů klimakterického syndromu. Zlepšení pozorovaly ženy na prvním místě v prožívání pocitu únavy, slabosti a vyčerpanosti, dále pocitu zrychlení tepu nebo bušení srdce a na třetím místě u poruch spánku.