VŠFS kombinované studium magisterské

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OSN OSN= organizace spojených národů
Advertisements

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
POLITICKÝ A EKONOMICKÝ VÝVOJ EVROPY
Historické milníky evropského práva
Evropská unie Petr Machala.
EU.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.
VY_32_INOVACE_08/3/7 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Historie EU Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Mezivládní organizace – jediná úroveň
1 Mezinárodní ekonomická integrace - BS VSFS – kombinované studium Konzultace 1.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
1 Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce VŠFS –kombinované magisterské studium
Právo EU - úvod Prezentace VŠFS 2015.
Postavení Evropy ve světě
1 Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS KS ZS 2006/
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium SF a FK ( )
Evropský integrační proces
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 SF a FK ( )
Společná obchodní politika EU
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
MEZINÁRODNÍ OBCHOD - úvod
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Fáze ekonomické integrace
Dějiny evropské integrace
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
Sociální zabezpečení v EU
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Evropská integrace (Evropské právo - 1. seminář )
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Společné a koordinované politiky EU
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Fáze ekonomické integrace
VŠFS kombinované studium
Evropské hospodářství
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

VŠFS kombinované studium magisterské Prameny práva ES – právo EU Přednáška 6. 11. 2004

Výzva Absolvováním VŠFS snadněji na pracovní trhy v EU ...

Historický vývoj integračního procesu v Evropě OSNOVA A. Vývoj integračních opatření od konce 2. sv. války do počátku 70. let 20. st. B. Období od prvního ropného šoku do konce 80. let C. Etapa vzniku EU, příprava HMU a východního rozšíření

A. Vývoj integračních opatření od konce 2. sv. války do počátku 70 A. Vývoj integračních opatření od konce 2. sv. války do počátku 70. let 20. st. Vymezení pojmu ekonomická integrace, příčiny jejího rozvoje v Evropě po 2. sv. válce. Stupně integrace. Období od konce 2. sv. v. do Římských smluv v roce 1957 (Benelux, ESUO) EHS, EURATOM, ESVO Pásmo VO, CU, vznik ES

A/1 - Vymezení pojmu EI … Vytváření těsnějších vazeb mezi jednotlivými částmi světové ekonomiky. Začíná zpravidla liberalizací MO v rámci určitého území zahrnujícího alespoň 2 národní státy. Postupné slučování jednotlivých dílčích ekonomických celků v jeden větší komplex, který získává zcela nové charakteristiky.

A/1 – 1. pokračování Možné příčiny: způsob urychlení poválečné obnovy v Evropě, důsledek růstu MDP, určitá protiváha USA a tzv. sovětskému bloku. Kučerová, I.: Ekonomiky členských zemí EU. Karolinum Praha 2003.

A/2 Stupně integrace Preferenční obchod. Pásmo volného obchodu. Celní unie. Společný trh (jednotný vnitřní trh). Hospodářská a měnová unie. Politická unie.

A/3 - Období od konce 2. sv. v. do Římských smluv v r. 1957 Význam Brettonwoodského systému a dohody GATT (General Agreement on Tariffs and Trade 47/48 - 94). UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration – 1943/7), Marshallův plán (1948/52 – 17 zemí, asi 13 mld. USD). Vznik a význam Beneluxu (1944/48) a Evropského společenství uhlí a oceli (1951/52).

ad A/3 – 1. pokračování Bretton-Woods (7/1944 USA, 44 zemí). fixní kursy (+/- 1 %); 35 USD – 1 troyská unce Au IMF: International Monetary Fund (MMF) IBRD: International Bank for Reconstruction and Development (Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj)

A/4 - EHS, EURATOM, ESVO Význam Římských dohod z 3/1957 mezi 6 zeměmi (Beneluxu, Německa, Francie a Itálie). Vznik Evropského hospodářského společenství a Euratomu (1957/58). Vznik Evropského sdružení volného obchodu (1960).

A/5 - Pásmo VO, celní unie, vznik ES Vybudování pásma volného obchodu (1965). Vznik celní unie (1968). Spojením ESUO, EHS a Euratomu vznikají Evropská společenství (1965/1967).

B. Období od 1. ropného šoku do konce 80. let První rozšíření Vliv 1. ropného šoku na proces integrace Zahájení Evropského měnového systému (1979) Druhé a třetí rozšíření ES Změny v hospodářské politice v 80. letech Přijetí Smlouvy o jednotném trhu (1985) a přijetí Aktu o jednotné Evropě (1986/87)

B/1 První rozšíření V roce 1973 dochází k prvnímu rozšíření o UK, Irska a Dánska.

B/2 – Vliv 1. ropného šoku na proces integrace Dopady prvního ropného šoku z konce roku 1973 na světovou ekonomiku. Období stagnace evropské integrace.

B/3 - Zahájení Evropského měnového systému Zahájení činnosti Evropského měnového systému: Evropský kursový mechanismus (ERM) vzájemné křížové kursy (+/- 2,25 %) kursy vůči USD (+/- 4,5 %) had v tunelu. Vznik ECU. Úvěrová povinnost (45-75 dnů).

B/4 Druhé a třetí rozšíření Druhé rozšíření ES: 1981 o Řecko. Třetí rozšíření: 1986 o Portugalsko a Španělsko.

B/5 - Změny v HP v 80. letech Odstoupení od tzv. keynesiánské politiky (úloha státu v ekonomice, stimulace poptávky). Přechod na politiku opírající se o deregulaci a privatizaci.

B/6 - Smlouva o jednotném trhu (1985) a přijetí Aktu o jednotné Evropě (1986) V roce 1985 byla uzavřena Smlouva o jednotném trhu (orientace na vnitřní trh). V roce 1986 byl přijat Akt o jednotné Evropě (první velká revize Římských smluv), platnost 1987.

ad B6 – 1. pokračování Pět změn JEA: ES – priorita VT do 31. 12. 1992 Pro VT a další oblasti rozhodování v Radě ministrů kvalifikovanou většinou. Jednomyslnost v otázkách daní, pohybu osob, práva a zájmy pracujících. Posílení spolu rozhodovacího práva EP. Kompetence ES posíleny v ŽP, výzkum a technologie. Evropská rada a Evropská politická spolupráce byly smluvně zakotveny. Hospodářská a sociální soudružnost.

C – Etapa vzniku EU, příprava HMU a východního rozšíření Význam Maastrichtské smlouvy Vznik Evropské unie – 3 pilíře EU Formování Hospodářské a měnové unie Proces východního rozšíření

C/1 Význam Maastrichtské smlouvy Maastrichtská smlouva – druhá velká revize Římských smluv. Dohoda 12/1991, podpis 2/1992, platnost od 1/11/1993. Smlouva o Evropské unii.

C/2 – Vznik EU – 3 pilíře EU Na základě MS vzniká EU, opírající se o 3 pilíře.  První pilíř: ES, HMU, společné politiky. Druhý pilíř: Společná bezpečnostní a zahraniční politika. Třetí pilíř: Spolupráce v oblasti vnitra a justice.

C/2 – pokračování Mezinárodní právní subjektivita: ES (1. pilíř).

C/3 – Formování HMU Na zasedání v Maastrichtu byla přijata tzv. maastrichtská konvergenční kritéria, jejichž plněním byla podmíněna účast v měnové unii. Tři etapy formování měnové unie v 90. letech. Přijetí jednotné měny EUR a její význam.

C/4 – Proces východního rozšíření Na zasedání v Kodani 1993 byla přijata kritéria pro získání plného členství v EU. Pravidelné zprávy Evropské komise o procesu plnění kodaňských kritérií kandidátskými zeměmi EU.

Závěr Děkuji za pozornost. Na shledanou v prosinci 2004.