Farmakoekonomické analýzy RS v České republice odkud a kam jdeme?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inovativní postupy v léčbě střevních zánětů
Advertisements

Centrová léčba roku několik poznámek
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
DIABETES MELLITUS V PRAXI REVIZNÍHO LÉKAŘE Úvod do problematiky, výchozí fakta MUDr. Miloslava Dubovská.
PRESENT PERFECT & PAST SIMPLE Autor: Mgr. Ivana Dvořáková Datum vytvoření: listopad 2012 DUM = Digitální Učební Materiál Gymnázium Dr. Karla Polesného,
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Ta myš se nám nastěhovala do domu před čtrnácti dny. The mouse moved into our house two weeks ago.
Management jakosti dle UKA Aachen Management jakosti dle UKA Aachen Ing. Lenka Jakubův Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Příležitost pro partnery s Windows 7 Lukáš Křovák Produktový manažer divize Windows
Partnerská konference Solution Partners Clarion Congress Hotel Prague 1. října 2009.
Roztroušená skleróza kdo má být léčen interferony?
Liška a ježek - bajka A Fox swimming across a rapid river was carried by the force of the current into a very deep ravine, where he lay for a long time.
Bezpečnost pacientů jako atribut kvality zdravotní péče
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_AJ_EP Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
Vyjádření možnosti/pravděpodobnosti pomocí may, might, could, will
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_AJ_EP Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
The world of work Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
So, such, (a) few, (a) little Nominal Subject Clauses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Věková struktura Věkové složky (přirozená reprodukce) –dětská (obyvatelstvo 0-14 let) –reprodukční (obyvatelstvo
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_AJ_EP Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
Analýza nákladové efektivity: panitumumab+mFOLFOX6 vs
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
1 Jak získat nejlepší důkaz: Multizdrojové vyhledávání a kritické hodnocení Merck Manual of Diagnosis and Therapy Scholar Google Medline (PubMed) Cochrane.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Roman Chovanec Název šablonyIII/2.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM Business Communications/Complaints 06C16 AutorLadislava Pechová Období.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Present Perfect Tense and Past Simple Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
European Language Portfolio from Outside and Inside Channel Crossings.
Chytrá volba pro podnikání René Keyzlar Operator Channel Lead 1/3/2012.
PRESENT PERFECT - EXPERIENCE + EVER, NEVER, YET, JUST, ALREADY, CLOTHES Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
ÚHRADOVÁ KRITÉRIA BIOLOGICKÉ LÉČBY RS V ČR
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
Nová role sestry - sestra kontroly infekcí Bc. Kapounová Gabriela Nemocnice Na Homolce.
Nepřímé a sociální náklady chronických onemocnění …možný přínos moderní léčby Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment.
RS – biologická léčba v terapii roztroušené sklerózy Eva Havrdová Neurologická klinika 1.LF UK a VFN Praha.
Transformace institucionální péče v péči komunitní Jan Pfeiffer Children`s High Level Group.
Náklady a přínosy léčby diabetu Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA Úvod do problematiky, dosažené výsledky Josef Vymazal.
Přínosy inovativní léčby seminář
„Vyplatí“ se nákladná léčba z pohledu sociálních rozpočtů?
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Co se stane s mou vírou, až už si nebudu nic pamatovat
Jak se léčí MM v ČR = data z Registru Monoklonálních Gamapathií (RMG)
Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc. Česká diabetologická společnost
Mezibuněčná komunikace Inaktivní osteoklasty
Boj o pacienta, boj o peníze
Počty pacientů v lékových registrech ČOS
Financování léčiv pro vzácná onemocnění - update 2014
Léčba důsledků vs. Prevence - ekonomický pohled aneb „víme, že nic nevíme“ Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment.
A healthy life with wine
Interventional studies: Biologics
Interventional studies: Devices
Interventional studies: Drugs
Observational studies. Curious look into available data from the CT.gov registry.
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
Introduction to MS Dynamics NAV (Expected Costs)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Medical and Productivity Costs of Rheumatoid Arthritis in The Czech Republic: Cost-of- Illness Study Based on Disease Severity  Jiří Klimeš, PharmD, Milan.
The Seniors.
Účetní schémata MS Dynamics NAV RTC-základy
Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby
Transkript prezentace:

Farmakoekonomické analýzy RS v České republice odkud a kam jdeme? Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment

obsah Cost-of-illness studie Analýzy nákladové efektivity Národní registr ReMuS Co dál?

evoluce zdravotní ekonomiky v ČR cost of illness studie v ČR počítání nákladů MS, krátkodobých, komplikací, ve vztahu k progresi onemocnění epidemiologická charakteristika léčené populace, aktivita onemocnění, linie léčby.... (registr) FE modelování…dlouhodobé komplexní modely – stanovení nákladové efektivity nových a stávajících terapií projekce různých léčebných a preventivních postupů a uspořádání v dlouhodobém výhledu (zdravotní politika)

LOSS OF PRODUCTIVITY REPRESENTS 1/3 OF MS COSTS NÁKLADY NA LÉČBU RS Inpatient care 10,2% Outpatient care 5,6% Long sick leave Early retirement 30,0% Tests 0,4% DMTs 10,5% Other drugs 1,6% (key message: As much as 1/3 of all costs in MS is related to this problem) ...MS is a disease where a large part of the costs relates to productivity. Sick leave and early retirement represent as much as 1/3, which on average is over 16000 EUR a year per patient. Since this has a major impact both for patients and for society...Wickström and Svenningsson decided back in 2007 to study work capacity. They had a clinic experience of TYSABRI. They saw the effect that TYSABRI gave some of the patients. Now they want to see if TYSABRI could improve the ability to work in ”real Swedish patients”, not inclusion defined study patients. Short sick leave 2,0% Social service 5,0% Informal care 9,2% Personal assistant 23,4% Modifications 2,0% Berg J, Lindgren P, Fredrikson S, Kobelt G Costs and quality of life in multiple sclerosis in Sweden European Journal of Health Economics 2006;7(S2):77-87

studie COMS

STRUKTURA NÁKLADŮ NA RS V ČR Blahova-Dusankova 2011

NÁKLADY VE VZTAHU K PROGRESI RS Blahova-Dusankova 2011

DÁNSKÝ REGISTR Koch-Hekriksen 2011

ZAMĚSTNANOST/PŘÍMÉ NÁKLADY 11 000 MS pacientů 43 000 kontrol Jennum 2012

NÁKLADY NA ZDRAVOTNÍ PÉČI VS. VĚK Jennum 2012

hodnota biologické léčby je v nepřímých nákladech/úsporách pacienti v ReMuS průměrný věk v registru = 39,9 let věk v době začátku onemocnění = 30 let

schéma léčby RS v ČR IFN, GA, teriflunomid natalizumab fingolimod 1. ataka relaps další 2 relapsy/ 1 rok ? teriflunomid ? alemtuzumab ……..

EKONOMICKÝ SMYSL MÁ ČASNÁ LÉČBA Změna produktivity práce před a po zahájení terapie natalizumabem (TYSABRI) Švédský pracovní registr; n=328 Největší přínos měli pacienti do 9 let od diagnózy Olofsson 2010

EKONOMICKÝ SMYSL MÁ TERAPIE PŘI NIŽŠÍ DISABILITĚ Změna produktivity práce před a po zahájení terapie natalizumabem (TYSABRI) Švédský pracovní registr; n=328 Největší přínos měli pacienti do skóre EDSS 4 Olofsson 2010

Co potřebujeme (u)dělat? Hodnotit náklady a přínosy nových a stávajících terapií v okamžiku vstupu co nejdříve (data z RCT) a v reálné klinické praxi (RWE, registry) Na management RS je třeba se podívat ze širšího pohledu (nejen léky, ale také integrovaná péče v MS centrech) RS nerespektuje (umělé) hranice mezi zdravotním a sociálním systémem, a proto nelze ignorovat ekonomickou realitu

Děkuji za pozornost ! www.iheta.org dolezal@iheta.org