Genetické vyšetření a genetické poradenství u onkologických onemocnění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lékařská genetika a onkologie
Advertisements

Genetické vyšetření a genetické poradenství u onkologických onemocnění
Onkogenetika, genetické poradenství u hereditárních nádorových onemocnění v pediatrii Renata Gaillyová LF MU 2006.
Lékařská genetika a onkologie
Testování genetických predispozic k zhoubným nádorům v ČR Anna Křepelová Ústav biologie a lékařské genetiky FN v Motole Jihlava.
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Epidemiologie, dědičné riziko, možnosti genetického testování a prevence MUDr. Marie Navrátilová, PhD. Oddělení epidemiologie a genetiky nádorů, Masarykův.
Vrozená nervosvalová onemocnění v dětském věku (Duchenneova svalová dystrofie /spinální svalová atrofie) MUDr. Jana Haberlová Ph.D. Klinika dětské neurologie.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Hereditární nádorové syndromy spojené s karcinomy kolorecta MUDr. Dagmar Štenglová, Genetika Plzeň s.r.o.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Psychiatrické nemocnice a jejich role MUDr. Jaromír Mašek Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod
Posuzování zdravotního stavu u onkologicky nemocných Mgr. Šárka Slavíková Vedoucí vzdělávání a sociální pracovnice Amelie, o.s., externí lektor 2.LF UK.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Preventivní prohlídky Miroslava Kyasová Katedra ošetřovatelství.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
Pomyslet, Poznat, Pomoci a Profinancovat: Genetická diagnostika vzácných onemocnění a její zajištění z veřejného zdravotního pojištění v souladu s mezinárodními.
Klinická genetika, genetické poradenství, cytogenetika, DNA diagnostika (od pacienta k DNA a zpět) OLG FN Brno LF a PřF MU 2015 Renata Gaillyová.
Prediktivní (presymptomatické) genetické testování
Lékařská genetika Renata Gaillyová OLG FN Brno, LF MU.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Projekt „Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR - Screeningové programy“ Financováno z Integračního operačního programu (IOP) ( )
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ.
Lucia Neupauerová, Jana Kopuletá , Kamila Matušková, Simona Peňáková
Energetická hodnota potravin (EH)
Huntingtonova choroba
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Více či méně využitelné možnosti patologie u CRC Ondřej Daum
Downův syndrom Vypracovali: Radek Otáhal, Lukáš Opatřil, Ján Motešický, Zdislava Nováková, Jakub Mituník, Prezentuje: Timotej Pažitný.
Prader-Willi syndrom Petra Herrmannová Miriama Hlavatá
Digitální učební materiál
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Genetická vyšetření u dědičných neuropatií
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Lékařská genetika Renata Gaillyová.
Renata Gaillyová OLG FN Brno 2010
Obezita.
Reprodukční genetika Prenatální diagnostika
Lékařská genetika a onkologie
Kostní nádory jako opomíjená příčina obtíží v oblasti kolenního kloubu
Pracovnělékařské služby
Angelmanův syndrom (AS)
Organizace lidského genomu, mutace a instabilita lidské DNA
Wolf-Hirschhorn syndrom
Prevence nádorových onemocnění v primární péči
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
Reprodukční genetika Prenatální diagnostika
Klinická genetika, genetické poradenství, cytogenetika, DNA diagnostika (od pacienta k DNA a zpět) LF MU 2011 Renata Gaillyová.
SPECIFICKY NARUŠENÝ VÝVOJ ŘEČI
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
1 ze 400 lidí je nositelem germinální mutace způsobující LS
Genetické patologické stavy
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Di George syndrom Jakub Rada, Veronika Sedláčková, Zuzana Pazdičová, Simona Patronová, Lucia Maceková, Simona Oravčíková.
Organické duševní poruchy
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Život bez střeva , Praha.
Úloha SÚJB při uznávání nemoci z povolání způsobené ionizujícím zářením (NzP) seminář SÚJB Hana Podškubková, OLO.
OLG FN Brno, LF a Př MU 2013 Renata Gaillyová
OLG FN Brno, LF a Př MU 2013 Renata Gaillyová
Význam zapojení žáků s dlouhodobým onemocněním v pohybových programech na ZŠ a SŠ Mgr. Tomáš Vyhlídal Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci.
Transkript prezentace:

Genetické vyšetření a genetické poradenství u onkologických onemocnění

Genetické vyšetření v onkologii poradenství cytogenetika molekulární cytogenetika molekulární genetika

Genetické vyšetření v onkologii diagnostika zařazení do stupně závažnosti - adekvátní terapeutický protokol monitorování sledování minimální residuální choroby prediktivní testování prevence

Onkogenetická vyšetření vyšetření lymfocytů periferní krve, kostní dřeně, nádorové tkáně Cytogenetická - klasická cytogenetika molekulárně cytogenetická - FISH, mFISH, SKY, CGH molekulárně genetiká - DNA a RNA analýza

Genetické poradenství u onkologických onemocnění genetické souvislosti hereditární a familiární výskyt molekulárně genetická vyš. presymptomatické testování preventivní programy

Nádorové onemocnění - genetické souvislosti 1-10% hereditární nádorová predispozice – germinální mutace v tumor supresorových či mismatch repair genech 10% familiární formy – kumulace nádorových onemocnění v rodině, není definován typ dědičnosti, vnímavé geny + zevní faktory 80-90% sporadická nádorová onemocnění

Familiární výskyt 2 a více případů v rodině u příbuzných 1. a 2. stupně výskyt v pozdějším věku nejasná dědičnost ( náhodný výskyt, vliv zevního prostředí, genetické faktory - geny s nízkou penetrancí, polygenní dědičnost)

Hereditární výskyt 2 a více případů v rodině u příbuzných 1. a 2. stupně časný výskyt autosomálně dominanntní obraz dědičnosti

Cíl genetického poradenství Genealogie- kolik příbuzných v rodině, věk v době dg., typická kombinace nádorů Jedná se v rodině o v.s. hereditární predispozici? Vytipovat osoby v riziku Zajištění molekulárně genetického vyšetření dle možností Určení osob v rodině ,které predispozici získaly Ve spolupráci s dalšími klinickými obory zajistit primární a sekundární prevenci u rizikových osob

Suspekce na hereditární nádorovou predispozici příbuzní I. a II. stupně se stejným typem tumoru kombinace určitých typů nádorů u blízkých příbuzných (ca prsu a ovaria, kolorektální ca a ca endometria) 2 členové rodiny s identickým vzácným tumorem (ca štítné žlázy) neobvykle časný výskyt tumorů bilaterální tumor v párových orgánech synchronní či metachronní tumory, nádorové duplicity

Molekulárně genetické vyšetření standardní protokolární postupy k vyšetření je nutná DNA od nemocného v rodině před vyšetřením vždy informovaný souhlas vyšetření je podmíněno genetickým poradenstvím od testování může pacient kdykoli odstoupit či odmítnout znát výsledek pokud není mutace u nemocného nalezena, neznamená to, že je hereditární forma v rodině vyloučena vhodná spolupráce s psychologem

DNA vyšetření v ČR Ca prsu a ovaria ( BRCA I, II ) Lynchův syndrom ( HNPCC) ( MMR geny, MLH1, MSH2, PMS1, PMS2, MLH6 - reparační) FAP (gen APC 5q) Li Fraumeni syndrom - p53 gen Von Hippel Lindau (VHL gen - 3p) MEN 1 a 2 (Ret onkogen) Retinoblastiom - některé formy ( Rb gen) Neurofibromatosa - gen NFI, II Wilms tumor(WT1 gen)

Prediktivní testování Možné pouze při nálezu mutace v rodině (u nemocného) od 18 let(výjimka- FAP,MEN,VHL,Rb,NF-tam kde lze nabídnout prevenci již u dětí) Zcela dobrovolné Genetická konzultace před testem- význam tetsování, informovaný souhlas,následné informace Genetická konzultace po testu- sdělení výsledku, vyplývajících rizik,možnosti prevence( sledování, operace, chemoprevence) Předání kontaktu na pracoviště(odborné lékaře) zajišťující preventivní sledování, včetně psychologa

Problémy etické: vzniku nádoru neumíme zabránit u nosičů celoživotní riziko kolem 80% u některých typů prevence obtížná (Li-Fraumeni syndrom) psychologické: vyrovnání se s vysokým rizikem rozdělení rodiny- zdraví x nemocní 50% riziko přenosu na děti sociální: riziko diskriminace pojišťoven, zaměstnavatele nízká informovanost i lékařské veřejnosti

Primární prevence Omezit škodliviny - zákaz kouření, minimálně alkohol, u GIT zákaz alkoholu strava s omezením tuků, masa, kořeněných jídel, uzenin dostatek vlákniny, minimálně 4 -5 dávek ovoce a zeleniny denně prevence stresu prevence nadměrného slunění pravidlená přiměřená fyzická aktivita

Sekundární prevence Cíleně podle onemocnění Komplexní sledování Zobrazovací vyšetření – UZ, MRI, CT, endoskopie… Klinické sledování Preventivní léčba Preventivní operace

Retinoblastom RB1 gen retinoblastom je nejčastějším maligním nádorem oka v dětském věku incidence je 1 na 20 000 . nádor vzniká z primitivních buněk sítnice a v 90% se manifestuje do 5. roku věku

Hereditární forma tu prsu/ovarií Asi 80% případů s hereditární formou je způsobeno zárodečnou mutací v genech BRCA 1 a 2 Celoživotní riziko onemocnění pro nosiče mutace BRCA1 je 85% pro tu prsu, 60 % pro tu vaječníku, 4x zvýšené riziko pro tu kolorekta, 3x vyšší riziko pro tu prostaty BRCA2 – 85% tu prsu, 20% tu ovaria,

Sekundární prevence Ca prsu a ovaria samovyšetřování od 20 let po skončení menstruace pravidlené gynekologické kontroly kontroly prsou lékařem 1x ročně od 20 let UZ prsou později mamografie - od 20-30 let každoročně tumormarkery od 20-30 1x ročně, později 1x za 1/2 roku gynekologické vyšetření + vaginální UZ další vyšetření - , okultní krvácení, koloskopie..

Lynchův syndrom AD dědičná forma tu kolorekta Malé množství polypů Častý výskyt metachronních a synchronních tu Od roku 1992 objeveno 5 genů, které patří do skupiny mutátorových genů (MMR), opravujících chyby v DNA – MLH1 (3p21), MSH2 (2p16), MSH6 (2p16), PMS1 (2q31), PMS2 (7p22) Riziko tu kolorekta 75% Riziko tu endometria u žen 40-60% Zvýšené riziko tu ovaria, žaludku, tenkého střeva, močového a hepatobiliárního systému, mozku

Familární adenomatosní polypóza FAP AD dědičné onemocnění, zodpovídá za cca 1% kolorektálních karcinomů Gen APC (5q Mnohočetné polypy v distální oblasti tlustého střeva a rekta již od dospívání, mohou být i v tenkém střevě a žaludku Může být zvýšené riziko jiných nádorů Screening od 10-12 let – sigmoideoskopie ročně, od 20 let kolonoskopie DNA vyšetření od dětství

Sekundární prevence HNPCC - hereditární nepolyposní ca colorecta FAP - familiární adenomatosní polyposa koloskopie po 1-2 letech od 20-25 let gastroduodenoskopie od 30 let po 1-2 letech gynekol. vyšetření včetně vaginálního UZ každoročně od 25 let okultní krvácení každoročně gastroenterologická dispenzarizace další vyšetření - mamologie, UZ břišních orgánů..

Von Hippel Lindau syndrom VHL AD dědičná systémová porucha vedoucí ke vzniku hemangioblastomů retiny, CNS a vysokému riziku vzniku nádorů ledvin, pheochromocytomů a nádorů slinivky VHL gen je tumor supresorový, lokalizace 3p Testování je u podezření na syndrom možné již od dětství

Sekundární prevence Von Hippel- Lindau syndrom oční od dětství neurologie UZ ledvin UZ břišních orgánů zobrazovací metody CNS - MRI, CT...

Neurofibromatosa typ I 8457 bp kódující sekvence 11-13 kb NF1 mRNA 5´ 3´ 2818 aminokyselin neurofibromin 350 kb NF1 genomické DNA 60 exonů Autozomálně dominantní Frekvence 1: 3000 Lokus 17q Tumorsupresorový protein

Neurofibromatosa typ II Lok. 22q12.2 (schwanomin, merlin) Centrální typ neurofibromatózy Neurinom acustiku Unilaterální/bilaterální vestibulární schwanomy Meningeomy, gliomy,schwanomy Juvenilní zadní subkapsulární lentikulární opacity/juvenilní kortikální katarakta

Sekundární prevence Neurofibromatosa I a II neurologie oční kožní zobrazovací metody CT, MR I CNS, ORL….

Prekoncepční poradenství Plánování těhotenství Získané chrom. aberace Rizikové těhotesntví Prenatální sledování Kryokonzervace gamet Reprodukční obtíže - asistovaná reprodukce