Kruhoústí, paryby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem kruhoústých a paryb. Materiál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Advertisements

  CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_537_Př8     Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu                      
Oblast: Autor:Mgr. Alena Shánělová Název:VY_32_INOVACE_PR7_07 - Paryby
ZOOLOGIE PARYBY.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_15 Tematická.
Poznávačka: kruhoústí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
PARYBY.
ÚVOD SYSTÉM BEZČELISTNATCI-KRUHOÚSTÍ ČELISTNATCI
Kruhoústí a paryby autor: David Hainall.
Obratlovci PARYBY.
Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Opakování strunatci, kruhoústí, paryby
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Paryby Chondrichthyes.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: září 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Kruhoústí.
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
Moře a oceány obratlovci.
Bezčelistnatci Agnatha.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
Třída: paryby Chondrichthyes.
Elektronická učebnice - II
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
Rejnoci.
Třída: Paryby ● znaky: – tělo torpédovité nebo shora zploštělé – chrupavčitá kostra – žábry, nemají skřele – není plynový měchýř, náhrada olejovitá játra.
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
zpracovaný v rámci projektu
Projevy života, třídění organismů
Kmen: členovci III. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Obratlovci úvod; Kruhoústí
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
VY_52_INOVACE_37_Paryby Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann Bc. Petr Grossmann.
Přírodopis – 7.ročník Paryby VY_32_INOVACE_ Název školy
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PARYBY převážně mořští kostra
Kmen: Strunatci Podkmen Obratlovci Třídy Kruhoústí Paryby
Paryby Základní škola a Mateřská škola
PARYBY převážně mořští živočichové chrupavčitá kostra dýchají žábrami
PARYBY I..
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01B_07_Systematika.
Třída: RYBY.
Kmen: Strunatci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Strunatci, pláštěnci, bezlebeční, obratlovci
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Třída : Paryby U/6 žraloků Zástupci: žraloci - rejnoci
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
2. Třída: PARYBY.
PARYBY (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_PŘZOO.04 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
tř. KRUHOÚSTÍ (Cyclostomata)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Paryby.
PARYBY (žraloci) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_04-40 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
Přírodopis – 7.ročník Kruhoústí VY_32_INOVACE_ Název školy
Kruhoústí.
Transkript prezentace:

kruhoústí, paryby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem kruhoústých a paryb. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Základní pojmy hlava, trup, ocas, končetiny kožní deriváty kostra – chrupavčitá, kostěná páteř, obratle kruhovitá přísavka vnější parazit oplození vnější nepřímý vývin ploutve šupiny torpédovitý tvar masožravci žaberní štěrbiny oplození vnitřní vývin přímý

Třída: Kruhoústí VÝ: ST: TS: RS: sladkovodní, mořští hlava, trup, ocas, nemají končetiny kostra je chrupavčitá TS: nemají čelisti (bezčelistnatci), ústa tvoří kruhovitá přísavka s rohovitými zuby obvykle jsou vnější paraziti (ektoparaziti), živí se krví RS: jsou odděleného pohlaví (samec, samice), oplození je vnější (mimo tělo ♀), nepřímý vývin (mají stadium larvy - minohy) po dosažení dospělosti některé druhy nepřijímají potravu

Třída: Kruhoústí mihule říční 1, 2, 3 mihule potoční 1, 2, 3 mihule mořská 1, 2, 3 obrázek 1

Zápis do sešitu Třída: Kruhoústí VÝ: ST: TS: RS: mihule říční sladkovodní, mořští ST: hlava, trup, ocas, bez končetin kostra chrupavčitá TS: bezčelistnatci, kruhovitá přísavka s rohovitými zuby vnější paraziti (ektoparaziti), živí se krví RS: odděleného pohlaví, oplození vnější (mimo tělo ♀), nepřímý vývin larva - minoha mihule říční mihule potoční mihule mořská

Třída: Paryby VÝ: ST: TP: moře, oceány mají hlavu, trup a končetiny přeměněné v ploutve, ocasní ploutev je nesouměrná torpédovitý nebo shora zploštělý tvar těla – důvodem je snadné obtékání vodou → hydrodynamický tvar protažená hlava s příčnými ústy, mnoho ostrých pilovitých zubů otočených dozadu, většinou jsou draví chrupavčitá kostra TP: kůže se šupinami, které mají zvláštní tvar obrázek 2

Třída: Paryby dvě podtřídy: žraloci a rejnoci DS: SM: RS: dýchají pomocí žaberních štěrbin SM: mají výborný čich, u některých se vyvinuly elektrické orgány vnímající slabý elektrický proud vzniklý pohybem kořisti RS: oddělená pohlaví, oplození vnitřní (uvnitř těla ♀), vývin přímý (nemají stadium larvy) dvě podtřídy: žraloci a rejnoci

Zápis do sešitu Třída: Paryby VÝ: dvě podtřídy: žraloci a rejnoci ST: moře, oceány ST: hlava, trup, končetiny → ploutve torpédovité nebo zploštělé tělo příčná ústa, často pilovité zuby chrupavčitá kostra TP: kůže se šupinami DS: žaberní štěrbiny SM: výborný čich, u některých elektrické orgány RS: oddělená pohlaví, oplození vnitřní, vývin přímý dvě podtřídy: žraloci a rejnoci

Podtřída: Žraloci torpédovité tělo, žaberní štěrbiny jsou za hlavou obrázek 3

Podtřída: Žraloci žralok obrovský = žralok velrybí 1, 2 největší žralok (až 18 m), živí se ale planktonem žralok kladivoun = kladivoun bronzový hlava tvaru T s očima po stranách žralok bílý = žralok lidožravý 1, 2, 3 nejznámější žralok, měří až 12 m ostroun obecný 1, 2 máčka skvrnitá piloun mnohozubý žraloci - video

Zápis do sešitu Podtřída: Žraloci torpédovité tělo, žaberní štěrbiny za hlavou žralok obrovský = žralok velrybí největší (až 18 m), živí se planktonem žralok kladivoun hlava tvaru T žralok bílý = žralok lidožravý nejznámější, až 12 m

Podtřída: Rejnoci ploutve srůstají v lem kolem celého těla, žaberní štěrbiny jsou na spodní části hlavy obrázek 4

Podtřída: Rejnoci rejnok obrovský = manta obrovská rejnok ostnatý 1, 2, 3 rejnok ostnatý parejnok elektrický má vytvořeny elektrické orgány sloužící k omráčení kořisti

Zápis do sešitu Podtřída: Rejnoci ploutve tvoří lem kolem celého těla, žaberní štěrbiny na spodní části hlavy rejnok obrovský = manta obrovská rejnok ostnatý parejnok elektrický elektrické orgány sloužící k omráčení kořisti

OPAKOVÁNÍ Třída: Kruhoústí Třída: Paryby VÝ: ST: TP: sladkovodní, mořští ST: hlava, trup, ocas, bez končetin kostra chrupavčitá TS: bezčelistnatci, kruhovitá přísavka s rohovitými zuby vnější paraziti (ektoparaziti), živí se krví RS: odděleného pohlaví, oplození vnější (mimo tělo ♀), nepřímý vývin larva - minoha mihule říční mihule potoční mihule mořská Třída: Paryby VÝ: moře, oceány ST: hlava, trup, končetiny → ploutve torpédovité nebo zploštělé tělo příčná ústa, často pilovité zuby chrupavčitá kostra TP: kůže se šupinami DS: žaberní štěrbiny SM: výborný čich, u některých elektrické orgány RS: oddělená pohlaví, oplození vnitřní, vývin přímý dvě podtřídy: žraloci a rejnoci

OPAKOVÁNÍ Podtřída: Žraloci Podtřída: Rejnoci torpédovité tělo, žaberní štěrbiny za hlavou žralok obrovský = žralok velrybí největší (až 18 m), živí se planktonem žralok kladivoun hlava tvaru T žralok bílý = žralok lidožravý nejznámější, až 12 m Podtřída: Rejnoci ploutve tvoří lem kolem celého těla, žaberní štěrbiny na spodní části hlavy rejnok obrovský = manta obrovská rejnok ostnatý parejnok elektrický elektrické orgány sloužící k omráčení kořisti

Otázky a úkoly Vysvětli, jak vznikl název třídy kruhoústí. Jaký je rozdíl mezi vnějším a vnitřním oplozením? Znáš nějakého živočicha, kterého můžeš zařadit mezi kruhoústé? Čím dýchají paryby? a) plícemi b) žábrami c) povrchem těla Na které podtřídy se dělí třída paryby? Znáš nějaké zástupce paryb?

Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír, et al. Přírodopis 2 : pro 7. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. přepracované vydání. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 1999. 128 s. ISBN 80-7235-069-2. [2012-24-08] HANČOVÁ, Hana; VLKOVÁ, Marie . Biologie II. v kostce. 3. vydání. Havlíčkův Brod : Fragment, 1998. 152 s. ISBN 80-7200-972-9.  [2012-24-08] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-24-08] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org, nebo jsou chráněny svobodnou licencí GNU pro dokumenty. obr. 1 – mihule říční http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lampetra_fluviatilis.jpg obr. 2 – žraločí zuby http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Tiger_shark_teeth.jpg obr. 3 – žralok bílý http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0e/Carcharodon_carcharias.jpg obr. 4 – rejnok ostnatý http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Raja_clavata_%28juv%29.jpg