TĚHOTENSTVÍ, POROD, LAKTACE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
Advertisements

Vliv cigaretového kouře na sexuální a reprodukční zdraví
MEZIBUNĚČNÁ KOMUNIKACE
Endokrinologie pro bakaláře
Regulace tvorby erytrocytů
Embryologie 2008.

BIOLOGIE ČLOVĚKA ENDOKRINNÍ SOUSTAVA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Fyziologie těhotenství
Hormony Zdeněk Žižka septima.
HORMONÁLNÍ SOUSTAVA D.T.. FYLOGENEZE Kroužkovci – vznik hormonů v nervových zauzlinách do krve se dostávají nervovými vlákny Korýši – hormony vznikají.
Obecná endokrinologie
Žena a sport.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
ŘÍZENÍ LÁTKOVÉ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
HYPOTALAMUS : FUNKCE REGULACE VEGETATIVNÍCH FUNKCÍ
Žlázy s vnitřní sekrecí
REPRODUKČNÍ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
HORMONY definice Hormony jsou biokatalyzátory, které vytvářejí endokrinní žlázy, tj. žlázy s vnitřní sekrecí. význam Hormony jsou nepostradatelné pro normální.
žlázy s vnitřní sekrecí
Hormonální řízení.
Obecná endokrinologie
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_338 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Regulace biochemických dějů
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Endokrinní žlázy-hypofýza
Žlázy s vnitřní sekrecí
Žlázy s vnitřní sekrecí
Hormonální soustava tercie.
Oxytocin – hormon nejen pro ženy
Hypothalamus a jeho hormony. Hormony hypofýzy
Hormonální řízení.
Hypotalamo-hypofyzární systém
Nadledvina - glandula suprarenalis
Žlázy s vnitřní sekrecí
Nadledvina - glandula suprarenalis
Hormonální soustava.
Autor: Lenka Kraváčková
Metabolismus matky a dítěte
REGULACE MENSTR. CYKLU HORMON. PRINCIPY ANTIKONCEPCE
Změny nejen endokrinní MUDr. Tereza Kratzerová
žlázy s vnitřní sekrecí
Metabolismus matky a novorozence
Sexuální diferenciace MUDr.Kateřina Kapounková
Somatotropní hormon Petr Polák 7. kruh
Žlázy s vnitřní a vnější sekrecí
Soustava žláz s vnitřní sekrecí
Biochemie gravidity Biochemické změny za gravidity odpovídají potřebám vývoje plodu a hormonálním změnám v organismu, změny nemusí být manifestovány vždy.
- Jejich funkce a regulace sekrece…
Žlázy s vnitřní sekrecí
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_ŘÍZENÍ.
Pohlavní žlázy, rozmnožování, těhotenství Obr. č.1 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem.
MUDr. Kateřina Kapounková. Řízení organismu  Nervový systém (fylogeneticky nejmladší, rychlé reakce)  Humorální systém (fylogeneticky starší, zajišťuje.
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Opakování – hormonální soustava člověka Číslo vzdělávacího materiálu:
Žlázy s vnitřní sekrecí 1. část Obr. č.1 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního.
Žlázy s vnitřní sekrecí. o uložena v tureckém sedle kosti klínové a stopkou připojena k mezimozku o velikost hrášku o dělí se na  přední lalok adenohypofýza.
VY_32_INOVACE_14_PR_SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ
Základy fyziologie laktace a BFHI
Funkce = spolupodílí se na řízení organismu
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PŘÍRODOPIS
Řízení činnosti lidského těla
Hormony.
Přídatné embryonální orgány
Žlázy s vnitřní sekrecí
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECI
Žlázy s vnitřní sekrecí- hormonální soustava
Žlázy s vnitřní a vnější sekrecí
Hormony Tělu vlastní látky
Fyziologie těhotenství
Transkript prezentace:

TĚHOTENSTVÍ, POROD, LAKTACE

vagina cervix vejcovody PROCESY OPLODNĚNÍ KOAGULACE Spermatozoa: 108 pH životnost sp. 1-3 dny KOAGULACE SPERMATU LYZA 20´ KAPACITACE 1 – 3 hod Spermatozoa: 108 103 10 cervix prostaglandiny hyaluronidáza motilita sp. 3 mm/min vejcovody oplodnění 1 Chemoatrakce Ulpění spermie na zona pellucida (ZP3 receptor) Penetrace a akrosomová reakce (akrosin) Fúze (fertilin, změna membr. potenciálu, strukturní změny) Syncytiotrofoblast, cytotrofoblast; decidua; implantace Imunitní změny v těhotenství (polymorfní MHC geny třídy I., II. vs. nepolymorfní HLA-G).

Ganong´s Review of Medicial Physiology

RX inhibice kontrakcí myometria hCS TĚHOTENSKÉ HORMONY I. II. III. trimestr hCG P E PROL RX inhibice kontrakcí myometria hCS OX 10 20 30 40 týdnů gestace STH TSH ACTH INS KORT ALD T4 PTH Placentární – maternální - fetální Corpus luteum graviditatis, placenta luteinizační a luteotropní účinky těhotenský růstový hormon příprava laktace indukce porodu (8. týden!!!) hCG, E, P, hCS E, P, relaxin

P E P > E E > P VZTAH P:E V TĚHOTENSTVÍ Fetoplacentární jednotka MATKA PLACENTA PLOD cholesterol pregnenolon DHEAS 16OH-DHEAS progesteron kortizol aldosteron Estradiol Estriol Exkrece estriolu močí – index stavu plodu.

OXYTOCIN 9 AMK, od ADH se odlišuje 3. a 8. AMK Prekurzorová molekula se syntetizuje ve stejných částech jako ADH (resp. v nucleus paraventricularis) Podnětem pro syntézu je dilatace porodních cest tlakem plodu a podráždění prsních bradavek (stimulace mechanoreceptorů) Reflexně se vyplavuje při kojení, ale také při orgasmu Hlavní účinky má na reprodukční systém: Uterokinetické účinky (použití oxytocinu na indukci porodu), vyvolává kontrakce dělohy i stahy myoepiteliálních buněk prsní žlázy = ejekce mléka) U mužů pravděpodobně zvyšuje kontrakce hladké svaloviny ductus deferens Regulace hospodaření s vodou a minerály – zesiluje antidiuretický účinek ADH a působí natriureticky Na paměť působí opačně jako ADH – inhibuje tvorbu a vybavování paměťové stopy Pozn. Melanocyty inhibující faktor – vzniká z oxytocinu, modulace některých typů receptorů, modulace účinku melatoninu (melatonin – epifýza, spolu s glomerulotrofinem a DMT, cirkadiánní/cirkanuální biorytmy, řízena hypotalamem, informace ze sítnice)

Nedostatečnost fetálního INDUKCE PORODU maternální placentární fetální P > E E > P CHOLESTEROL HT ACTH OXYTOCIN PREGNENOLON DHEA CRH 100x oxyt.rec. P E Conexin (gap junctions) Tight junctions KORTIZOL PG Nedostatečnost fetálního respiračního systému kolagenáza aferentace z mechanoreceptorů

PROLAKTIN Ko-hormon Protein z 199 AMK s třemi disulfidickými můstky, Mr = 22 500 Laktotropní buňky adenohypofýzy Glykosylace = regulace aktivity Převážně inhibiční vliv hypotalamu na syntézu PRL – prolaktin-inhibiting-factor (PIF) Stimulační vliv tyreoliberinu a VIP peptidu, ale také estrogenů V graviditě se koncentrace PRL zvyšuje až 20x, při kojení je podnětem k jeho vyplavování dráždění bradavek U mužů přibližně poloviční hladina ve srovnání se ženami (muži cca 5 ng.ml-1, ženy cca 8 ng.ml-1) Vyplavuje se při spánku (téměř kontinuálně během celé doby spánku), ale rovněž za stresových podmínek, mírně i při fyzické námaze Laktotropní účinek Stimulace diferenciace prsní žlázy v pubertě V graviditě spolu s estrogeny a progesteronem stimuluje zvětšování a rozšiřování alveol a kanálků prsní žlázy Stimuluje syntézu kaseinu a laktalbuminu U mužů ovlivňuje metabolismus testosteronu a tvorbu receptorů pro androgeny Vyplavuje se při orgasmu, míra vyplavování je úměrná uspokojení a vede ke krátkodobému poklesu sexuálního apetitu Pravděpodobně vliv na imunitní funkce, nicméně tento vliv je malý Vysoká hladina PRP = amenorea, anovulace spojená s galaktoreou (u žen), u mužů pokles libida, impotence, oligospermie, snížená produkce testosteronu

Ganong´s Review of Medicial Physiology

PROL. E HCS P LAKTACE GnRH PIF PSF OX. GH FSH LH GC PH UTERUS involuce MAMMA E HCS P ejekce tvorba mléka zástava cyklu Složení mléka: voda (88%), tuk (3,5%), laktóza (7%), proteiny (1%) stopové prvky (Ca), vitamíny, protilátky (hyperprolaktinémie) placentární hormony 0,6-2 l/den 1 – 3 dny po porodu; iniciována poporodním poklesem estrogenů

LEPTIN A REPRODUKČNÍ FUNKCE U ŽENY LEPTIN V TĚHOTENSTVÍ Syntetizován placentou od 18. týdne těhotenství. Dramatický vzestup v mateřské krvi po 34. týdnu. Syntéza v placentě, ve fetální tukové tkáni a narůstající tukové tkáni těhotné ženy. ALE hladiny leptinu u těhotných nekorelují s množstvím tukové tkáně ( BMI). Klesají po porodu k hladinám typickým pro netěhotné. Leptin pravděpodobně hraje úlohu v proliferaci a funkci trofoblastu, a tak ovlivňuje fetální růst. LEPTIN U NOVOROZENCŮ Hladiny leptinu korelují s porodní hmotností a BMI. Krev novorozence obsahuje mateřský i fetální leptin. Dívky mají vyšší hladiny než hoši. Předpokládá se, že pohlavní diferenciace hladin leptinu je již geneticky dána, neboť není postnatálně ovlivněna pohlavními hormony.