Gravitační model v geografii dopravy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Advertisements

GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Regresní analýza a korelační analýza
Fyzika Účinky síly.
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Fyzika.
KOF/FI – Gravitační síla Země
Zákon vzájemného působení dvou těles
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
GRAVITAČNÍ POLE.
4.Kalkulace nákladů.
Gravitační síla Ing. Radek Pavela.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Teorie grafů → kvantitativní metody analýzy sítí:
D OPRAVNÍ DOSTUPNOST Seminář z geografie dopravy Filip Chvátal.
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Kartografická generalizace
Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)
Lineární regrese.
Lineární regresní analýza
Gravitace.
* Nepřímá úměrnost Matematika – 7. ročník *
* Přímá úměrnost Matematika – 7. ročník *
Gravitační síla. Gravitační pole
Analýza rozmístění prodejen a služeb na vybraném území
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Gravitační síla, gravitační pole
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
GEOGRAFIE DOPRAVY III. Martin VRZALA.
Funkce Lineární funkce
Síla opakování.
HODNOCENÍ DOPRAVNÍ SÍTĚ (TEORIE GRAFŮ) Cíl cvičení:
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
- bezprostřední souvislost se změnami po roce 1989, - rok 1992
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Analýza „mezikontinentální“ letecké přepravy 3. cvičení Katka Nedvědová.
1 Principy simulace Definice Koncepce tvorby modelů Obecné charakteristiky.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
CHAPS spol. s r.o. Bráfova Brno Tel.: Fax: Internet:
ANALYTICKÁ KARTOGRAFIE OpenJUMP – základní nástroje export vybraných prvků do nové vrstvy –Replicate Selected Items – Replicate to new Layer.
Harmonický oscilátor – pružina pružina x pohybová rovnice počáteční podmínky řešení z počátečních podmínek dostáváme 0.
Ekonometrické modely poptávky Spotřeba Poptávka. Typy poptávky  Agregovaná  Desagregovaná – dílčí Poptávka jednotlivých spotřebitelů Poptávka po jednotlivých.
ZLEPŠENÍ REALIZACE SPOJENÍ VEŘEJNOU DOPRAVOU V RELACI Č.KRUMLOV – Č.BUDĚJOVICE A ZPĚT PROSTŘEDNICTVÍM MATEMATICKÝCH METOD AUTOR PRÁCE: BC. MICHAELA PEKAŘOVÁ.
SÍDELNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 3.
INDUKTIVNÍ STATISTIKA
Sídla.
Z3090 HUMÁNNÍ GEOGRAFIE Cvičení 7 5. listopad 2012.
Funkce Lineární funkce
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
6. Seminář Jaroslav Biolek Podzim 2013
Umístění prodejny.
HODNOCENÍ DOPRAVNÍ SÍTĚ
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Metoda molekulární dynamiky
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Funkce Lineární funkce
Bid-rent křivka Cvičení 10.
IDEÁLNÍ PLYN.
Fyzika 7.ročník ZŠ Pohybová a polohová energie tělesa Creation IP&RK.
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE.
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Úměrnosti Nepřímá úměrnost. Zavedení pojmu nepřímá úměrnost.
* Přímá úměrnost Matematika – 7. ročník *
Transkript prezentace:

Gravitační model v geografii dopravy „Poradci letecké společnosti“ Cvičení 6

Poradci letecké společnosti?!?

Geografické modely 50/60 léta USA – kvantitativní revoluce Deskriptivní (popisné) Mapa, model složení zemské kůry, modely uspořádání města… Prediktivní: deterministické přesná predikce vztahů, výsledek působení „zákonů“ normativní stochastické (pravděpodobnostní) více možných výsledků modely prostorových interakcí FG, demografie, migrace, doprava

Newtonův gravitační zákon Kde m1 a m2 jsou hmotnosti objektů, r je vzdálenost mezi nimi a k je gravitační konstanta.

Gravitační modely v geografii Pokud hmotnost nahradíme jinou veličinou, v našem případě počty obyvatel sídel, můžeme tento zákon použít i v geografii. Pak převedené vyjádření gravitačního zákona je následující: Interakce mezi dvěma středisky se mění přímo úměrně s velikostí těchto středisek a nepřímo úměrně s kvadrátem vzdáleností mezi nimi. Gravitační modely se nejčastěji využívají v problematice migrace a dopravních spojení. Specifičtější Reillyho model u výběru středisek a regionalizace (spádovost) v geografickém prostoru. Tři základní verze Reillyho modelu: geometrická, topografická a oscilační

Ernst Georg Ravenstein

Základní podoba gravitačního modelu v geografii Kde Pij je síla vzájemného vztahu „hmot“ i a j, které označíme jako Mi a Mj a dij je vzdálenost těchto hmot.

Gravitační model v geografii dopravy Autor: Dr. Jean-Paul Rodrigue Metoda hodnocení prostorových interakcí – Intenzita vztahů mezi dvěma objekty Využití: dopravní společnosti – tvorba rozvrhů leteckých linek, vyšší efektivita

Gravitační model v geografii dopravy Tij – masa obyvatel, která se přepraví mezi dvěma místy za rok (počet pravděpodobných cestujících na trase za rok) k = 0,0001 Pi – počet obyvatel daného města kontinentu 1 Pj – počet obyvatel daného města kontinentu 2 dij – vzdálenost mezi jednotlivými městy Koeficient emitivity λ potenciál města generovat pohyb (např. vyšší příjmy) Koeficient atraktivity α potenciál města přitahovat pohyby (např. nabídka služeb) Koeficient efektivity β = 1,34 čím rychlejší nebo intenzivnější spojení, tím nižší index (např. dálnice vs. okresní silnice)

Koeficient λ a α Pouze mezikontinentální doprava.

Zadání cvičení č. 6 Zahrajete si ve dvojicích na poradce letecké společnosti. Každá dvojice – mezikontinentální vazba (např. Evropa – Asie) Na každém kontinentu 4 libovolná minimálně milionová města www.xist.org Změřit vzdálenost mezi městy http://cs.thetimenow.com/distance-calculator.php Výsledkem tabulky s počty obyvatel středisek a jejich vzdálenostmi

Výsledek

Zadání cvičení č. 6 Pro každou vazbu vypočítat Tij - vyjde počet pravděpodobných cestujících za rok Hodnota koeficientů λ („emitivita“), α („atraktivita“) Hodnotu Tij přepočíst na 1 týden Kolik je potřeba letů pro naplnění poptávky v jednom týdnu? Průměrná velikost letadla 280 osob Výsledky srovnat s reálnou situací www.flightstats.com (airports – departures and arrivals – by route - show codeshares NO) Závěr – interpretace zjištění, diskuse vhodnosti zvolených koeficientů…

Výsledek Ne pro den, ale týden!! /53

!!TERMÍN ODEVZDÁNÍ!! So 28.11. do 20:00