Základy HTML TNPW1 Ing. Jiří Štěpánek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
WWW stránky.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Technologie pro publikování na webu 1 Cvičení 3 Nadpisy a základní formátovací elementy.
Tvorba www stránek Obrázky, animace a transparentnost, grafická menu a klikací oblasti obrázku (1.část) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 3 Úvod do XHTML Nadpisy a jejich sémantika Nadpisy a jejich sémantika Odkazy Odkazy –relativní,
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
HyperText Markup Language
Selektory 1 1. Selektor elementu Deklarované styly budou použité při každém vyskytování elementu v dokumentu. Selektor elementu se obvykle používá pro.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Tvorba webových stránek II. Odkazy, obrázky, seznamy.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Jazyk HTML.
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 3 Nadpisy Martin Adámek.
GWEB2 MGR. VLASTISLAV KUČERA 2. PŘEDNÁŠKA. Obsah přednášky  Prvky rozdělující obsah  article, aside, nav, section  header  footer.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
ZÁKLADY HTML – ODKAZY, SEZNAMY. - vodorovná čára atributy:  width – délka čáry – pixely nebo %  size - šířka ve smyslu tloušťky  align - zarovnání.
Zadání samostatné práce SP1 Základy HTML. CÍL Ověřit znalosti použití základních HTML construkcí –Základní kostra –Kódování češtiny –Nastavení pozadí.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Kaskádové styly - CSS.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
XHTML – odkazy Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
XHTML – obrázky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Tvorba webu Jazyk HTML, úvod
Vzdělávací technologie 2 Tvorba jednoduchých webových stránek Martin Böhm (L06514)
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - odkazy, obrázky Typ: DUM - kombinovaný.
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
HTML – TABULKY. - uzavírá celou strukturu tabulky atributy tabulky:  align - obtékání tabulky ostatním textem – right, left, center  cellpadding – vnitřní.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Základy HTML 1 Vložení obrázku. 2 Grafické formáty První předpoklad pro vložení obrázku do stránky je jeho uložení ve vhodném formátu. Prohlížeče podporují.
Tvorba www stránek CSS (Úvod do kaskádových stylů (Úvod do kaskádových stylů) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Hypertextové odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain – na
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Programujeme v kódu HTML (Hyper Text Markup Language)
Internet publishing HTML documents writing basics Petr Zámostný room: A-72a phone.: 4222
Tvorba www stránok.
Ing. Jiří Štěpánek. Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek.
Základy tvorby www stránky v HTML kódu. © Mgr. Petr Loskot, leden Časopis PPK Časopis PC World.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
HTML a CSS Rostislav Miarka.
Rozvržení HTML dokumentu
Webové prezentace II.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
HTML (II) (3).
Co je to webová prezentace?
Tvorba WEBOVÝCH stránek – obrázky
Tvorba WEBOVÝCH stránek – hypertextové odkazy
Organizační úvod, první webová stránka
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Tvorba webových stránek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
HTML Vojtěch novotný 9.a.
Jazyk HTML (1) Jazyk HTML (Hypertext Markup Language) se používá pro vytváření Web Pages (www stránek) HTML používá text a sadu formátovacích značek, označovaných.
Tvorba webových stránek
Typy tagů stylové (formátovací) - tučné , šikmé , styl , písmo  ... strukturální- odstavce , nadpisy , seznamy , tabulky  ...
Html.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Základy HTML TNPW1 Ing. Jiří Štěpánek

Kostra HTMl Stránky <!DOCTYPE html> <html> <body> <head> <meta charset=utf-8 /> <title>Titulek stránky</title> </head> <body>   </body> </html>

Nadpisy h1 – h6 Sémantický význam, nikoli formátovací Strukturování textu, informací na stránce h1 Hlavní nadpis stránky, vyskytuje se na jedné stránce právě jednou h2 – h6 Mohou se libovolně opakovat Neměly by se vynechávat (např. použít na stránce h1, h3 a vynechat h2)

Texty Odstavec textu – p Phrase elementy – označení významu textu mark, code, samp, abbr, acronym, quote, blockquote a další

Odkazy Element a a jeho atributy Absolutní Relativní Kotvy href – URL adresa Absolutní Vede vždy na stejnou adresu z každého místa (href=“http://www.google.com“) Relativní Odkazuje na dokument relativně vzhledem k aktuálnímu umístění načtené stránky (href=“dokumenty/dokument.docx“) Kotvy Označení kotvy atributem id (jednoznačný identifikátor v rámci HTML dokumentu) Odkaz na kotvu href=“#kotva“ (na stejné stránce) href=“stranka.html#kotva“ (jiný dokument)

Obrázky img – nepárový element <img src=„logo-novak.gif" alt= „Novák a spol." width="117" height="18" >

Samostatná práce Vytvořit a publikovat html stránku, která bude validní podle normy HTML5 Několik odstavců textu vhodně strukturovaných nadpisy Využití phrase elemenetů Použití absolutního a relativního odkazu, kotvy Použití obrázku