VY_32_INOVACE_01_Peru ZŠ A MŠ JILEMNICE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Peru a Ekvádor.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.7 Povrch Evropy Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena BRAZÍLIE A ARGENTINA Vodopády Iguazu na hranici Brazílie a Argentiny.
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_ZEMĚPIS Téma: Země jižního cípu Ročník: 7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie- Čína Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ANOTACE Materiál je určen k získání poznatků o jižní Evropě. V první části si žáci vytvářejí základní přehled o celé oblasti – o krajině, hospodářství.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda Název: VY_52_INOVACE_1502_Indie Téma: Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_32_INOVACE_3088 NázevJihočeský kraj Téma hodinyJihočeský kraj PředmětRegionální.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_03B_USA Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Jihoamerické regiony Andské státy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_35.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Martina Durinová MAAVOR SLEZ SKO.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
VY_52_INOVACE_24_02_státy jižní Evropy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
VY_52_INOVACE_32_02_Evropská unie a NATO
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Národní geografická foto -soutěž . Listopad 2010.
ČESKÁ REPUBLIKA a státy světa.
Extrémní oblasti na naší Zemi
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
EU peníze středním školám
NĚMECKO VY_32_INOVACE_06-25 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Česká republika Obyvatelstvo
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_02_05_nadmořská výška
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
ČESKÁ REPUBLIKA. ČESKÁ REPUBLIKA Rozloha… km2, počet obyvatel…10,2 mil., hlavní město…Praha Nejvyšší pohoří Nejvyšší vrchol Nejnižší místo Nejhlubší.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Ústrojí sluchu a ústrojí pro vnímání polohy a pohybu těla opakování
Obyvatelstvo Jižní Ameriky
Život v rybníce Jana Kučerová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Česká republika jako součást Evropy
Česká republika jako součást Evropy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Jak správně zacházet s knihou
Vzdělávací materiál: Amerika Operační systém: Windows XP Professional
Základní škola, Hradec Králové
IRSKO.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Česká republika jako součást Evropy
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Střední Amerika Jelínek, Svoboda.
Téma hodiny: Srbsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
VY_32_INOVACE_12_Z5 7. KANADA ZŠ a MŠ HEJNICE 2011.
VY_32_INOVACE_06_05_zeměpisná šířka a délka
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Téma hodiny: Makedonie Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Množství, symbol Základní matematické, početní a číselné pojmy a operace Řešení problémů, učení Jemná motorika, koordinace ruky a oka.
POLOHA VE STŘĚDNÍ EVROPĚ
JIŽNÍ AMERIKA ANDSKÉ STÁTY.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_01_Peru ZŠ A MŠ JILEMNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martina Chlumová.

Bolívie Peru

Vlajka a znak Peru

Hlavní město: Lima (viz. snímek 5) Rozloha: 1 285 220 km² (22. Na světě) Nejvyšší bod: Nevado Huascarán (6768 m n.)  Počet obyvatel: 27 925 628 (40. na světě, odhad 2005) Jazyk: španělština (úřední), kečujština(úřední),  ajmarština (úřední) Státní zřízení: republika Vznik: 28. července 1821 (nezávislost na Španělsku)

Hlavní město Lima

Peru je stát v Jižní Americe. Jeho sousedy jsou Bolívie, Brazílie, Chile, Kolumbie a Ekvádor. Ještě před necelými pěti stoletími představovalo území Peru centrum říše Inků táhnoucí se i dál na jih a sever. Potomci Inků nadále žijí v Andách tradičním způsobem života a tvoří polovinu peruánské populace. Nezaměstnanost, bída a další sociální problémy vyvolaly v posledních letech vlnu politického násilí. To odrazuje zahraniční společnosti od investování do hospodářství Peru, které tak zůstává jedním z nejchudších států Jižní Ameriky.

Je rozděleno na tři severojižní oblasti. Na západě je poušť Atacama, nejširší na severu, kde je mnoho velkých písečných dun. Dále na jih je pobřeží převážně skalnaté se souvislým pásmem hor. Z Peruánských And protéká pouští asi 50 řek. Andy se zvedají směrem do vnitrozemí až do výšky přes 5000 metrů. Nejvyšší horou je Huascarán (6768 m n. m.). Hlavní dvě horská pásma Kordiller, které mají dosud činné sopky a seismickou aktivitu, jsou rozdělena vysoko položenou náhorní planinou, na níž je i největší jezero Jižní Ameriky Titicaca (6900 km²).

Mapa jezera Titicaca – v překladu: černá puma

Obyvatel plovoucích ostrovů na jezeře Titicaca

Obydlí Inku na plovoucích ostrovech Uros

Obyvatelka plovoucích ostrovů - Titicaca

Cusco – jedno z měst s vazbou na Inky

Cusco

I stavby napovídají o nadvládě Španělů Cusco

Cusco

Holčička s lamou

Použité zdroje Snímek č.1 - Vlajka Peru [online] [cit. 2011-03-20] Dostupné z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Peru.svg Snímek č.1,3 - Vlajka Peru [online] [cit. 2011-03-20] Dostupné z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Peru.svg Snímek č. 3 - Znak Peru [online] [cit. 2011-03-20] Dostupné z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Escudo_nacional_del_Per%C3%BA.svg Peru [online] [cit. 2011-03-20] Dostupné z http://cs.wikipedia.org/wiki/Peru Snímek č.5 - Peru –mapa [online] [cit. 2011-03-20] Dostupné z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Peru_- _Regions_and_departments_%28labeled%29.svg Snímek č.8 Mapa - Peru –mapa [online] [cit. 2011-03-20] Dostupné z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pe-map.png Snímek č.9-16 - Foto – autor Jiří Chlum Kliparty dostupné z interních a externích zdrojů kancelářského balíčku Microsoft office 2003 (Power Point 2003) [online] [cit. 2011-03-20]