18. Pascalův zákon, hydraulika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Pascalův zákon v praxi VY_32_INOVACE_17 - Pascalův zákon v praxi.
Hydraulické zařízení Hydraulické zařízení je založeno na přenosu tlaku podle Pascalova zákona. Jsou to dvě válcovité nádoby o různých průměrech u dna propojené,
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Pascalův zákon.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Digitální učební materiál
Hydraulická zařízení (Učebnice strana 102 – 104)
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _645 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Název materiálu: PASCALŮV ZÁKON – výklad učiva.
Hydraulická zařízení Z Pascalova zákona plyne: zatlačíme-li na kapalinu v uzavřené nádobě v jednom místě, vyvoláme stejné zvětšení tlaku ve všech místech.
Pascalův zákon Příklady.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Tlak.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_TLAK.
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_11-20 Mechanika II. Kapaliny – test.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _646 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
Mechanické vlastnosti kapalin
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme.
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 8. Elektrický proud v kapalinách - elektrolyt, elektrolýza Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 17. Vlastnosti tekutin, tlak, tlaková síla Název sady: Fyzika pro 1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 15. Mechanika tuhého tělesa – základní pojmy, moment síly Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 7. Elektrický proud v pevných látkách - odpor, výkon Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 2. Fyzikální veličiny a jejich jednotky, vektory Název sady: Fyzika.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 11 Anotace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 20. Hydrodynamika Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních škol –
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
11. Energie – její druhy, zákon zachování
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
5. Kinematika – vyjádření neznámé ze vzorce, práce s grafy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Hydraulická zařízení – řešení úloh
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
1. Obsah a význam fyziky, struktura látek
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
10. Magnetismus - základní pojmy, magnetické látky a mag. pole
9. Dynamika – hybnost, tření, tíhová a tlaková síla
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
11. Vodič, cívka a částice v magnetickém poli
1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jordánová Marcela 14. Mechanické vlnění
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Pascalův zákon Hydraulické zařízení. Pascalův zákon Hydraulické zařízení.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_59_F7
3. Skládání vektorů, převody jednotek
8. Ostatní chemické výpočty Obecná a anorganická chemie
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
5. Děje v plynech a jejich využití v praxi
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
10. Dynamika – procvičování vzorců na hybnost, tření
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Hydraulická zařízení - početní příklady
4. Normálové napětí, Hookův zákon, teplotní roztažnosti látek
Transkript prezentace:

18. Pascalův zákon, hydraulika Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 18. Pascalův zákon, hydraulika Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních škol – obor mechanik seřizovač a technik puškař Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 28. 11. 2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Fyzika pro 1 Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Fyzika pro 1. ročník středních škol – obor mechanik seřizovač a technik puškař je shrnout žákům prvních ročníků technických oborů základní poznatky z daných odvětví fyziky. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě přiblíží postupně žákům jednotlivé fyzikální obory, se kterými se setkají v praxi i v hodinách na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na objasnění Pascalova zákona a seznámení se s jeho využitím v hydraulice

Pascalův zákon Vyjadřuje vlastnosti tlaku v tekutinách při působení vnější síly Tlak vyvolaný vnější silou působící na volný povrch kapaliny v uzavřené nádobě, je ve všech místech kapaliny stejný Je platný pro kapaliny i plynné látky

Hydraulická zařízení Princip činnosti je založen na platnosti Pascalova zákona Slouží ke zvětšení působící síly

Hydraulická zařízení Příklad – hydraulické lisy, zvedáky, pneumatické buchary, kladiva,…

Hydraulická zařízení p1 = p2 S1, S2 - obsahy ploch pístu F1 – vnější síla F2– síla vyvolaná kapalinou S1 S2 F2 F1

Příklad 1 a řešení Obsahy průřezu hydraulického lisu jsou 20 cm2 a 6000 cm2. Určete, jak velkou silou působí kapalina na širší píst, působíme-li na užší píst silou 80 N.

Řešení příkladu 1

Příklad 2 Obsah průřezu menšího pístu hydraulického lisu je 25 cm2 a působí na něj síla o velikosti 100 N . Určete obsah druhého pístu, působí-li na něj síla o velikosti 40 kN

Řešení příkladu 2

Příklad 3 Určete, jak těžké závaží dokážete nadzvednout, jestliže si stoupnete na píst hydraulického zařízení s průměrem 15 cm a průměr druhého pístu bude 2 m.

Řešení příkladu 3

Řešení příkladu 3

Závěrečný test Skupina A Napište Pascalův zákon Kde se využívá platnosti Pascalova zákona v praxi? Určete sílu, kterou působíme na píst o obsahu 12 cm2, jestliže síla působící na píst o obsahu 7000 cm2 je 120 kN.

Skupina B Pro jaké látky platí Pascalův zákon? Jak zní Pascalův zákon? Určete sílu, kterou působíme na píst o obsahu 5000 cm2, jestliže síla působící na píst o obsahu 360 cm2 je 9 kN.

Odpovědi Skupina A Tlak vyvolaný vnější silou působící na volný povrch kapaliny v uzavřené nádobě, je ve všech místech kapaliny stejný Hydraulický lis, pneumatické kladivo,… F = 205,7 N

Skupina B Pro kapaliny a plyny Tlak vyvolaný vnější silou působící na volný povrch kapaliny v uzavřené nádobě, je ve všech místech kapaliny stejný F = 125 kN

Seznam zdrojů pro textovou část LEPIL, O. a kol. Fyzika pro střední školy 1.díl. 3. vyd. Praha: Prometheus s.r.o., 1995 SVOBODA, E. a kol. Přehled středoškolské fyziky. 3. vyd. Praha: Prometheus s.r.o., 2005 MIKULČÁK, J. a kol. Matematické, fyzikální a chemické tabulky a vzorce pro střední školy. 1. vyd. Praha: Prometheus s.r.o., 2005 LEPIL, O. a kol. Sbírka úloh z fyziky pro střední školy. 1. vyd. Praha: Prometheus s.r.o., 1995 BEDNAŘÍK, M. a kol. Fyzika I pro studijní obory SOU. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1984

Seznam zdrojů pro použité obrázky Snímek 5 - Anilbaggan 123 [2013-25-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:HOT_MOUNTING_MM-25.png?uselang=cs