Autoři: Tapani Keränen, Sima Intalainen,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodika jízdy v obřím slalomu a slalomu
Advertisements

Trénink v tyčích Úvod Cílem závodního lyžování je co nejrychlejší projetí vytyčené trati, díky optimálně zvolené linii. Nejdůležitější předpoklady pro.
Metodika a didaktika výcviku sjezdového lyžování dětí SK Arnika 2011
FÁZE OBLOUKU.
Historie lyžování.
Metodický dopis 2010 © 2010 Metodická komise OSÚ-ZL
Technika a metodika paralelních oblouků zpracoval doc. Dr
Tato prezentace byla vytvořena
ROZDĚLENÍ LYŽOVÁNÍ.
JÍZDA V BOULÍCH.
ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ.
< < < < < < < <<< <<<
Určování polohy těžiště stabilometrickou plošinou
VYBAVENÍ PRO BĚH NA LYŽÍCH
CARVING.
LYŽOVÁNÍ disciplíny.
RYCHLOSTNÍ DISCIPLÍNY 2
Metodika a didaktika výcviku sjezdového lyžování dětí SK Arnika 2014
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
Běžecké lyže Běžecké lyže se od sebe navzájem liší vzhledem, tvarem, hmotností, a jízdními vlastnostmi Jízdní vlastnosti lyží vyplývají z jejich vlastností.
HISTORIE LYŽOVÁNÍ V ČECHÁCH
LYŽAŘSKÝ VÝCVIKOVÝ KURZ
Lyžařská výzbroj Výběr lyží Jak jsem schopný lyžař ? - začátečník
Tato prezentace byla vytvořena
KLASICKÉ LYŽOVÁNÍ.
Racing ski Info 09/2010. Racing ski stiffness measurement MF = Middle Flex: New parameter MF je měřen v balance pointu a odpovídá síle, která musí být.
ŽENSKÉ BĚŽECKÉ DISCIPLÍNY. ROZDĚLENÍ Ženy jezdí stejně jako muži klasicky a volnou technikou Délky tratí jsou poněkud kratší než u mužů Ženy mají vypsány.
TOČIVÉ DISCIPLÍNY.
Tato prezentace byla vytvořena
HISTORIE LYŽOVÁNÍ.
R EGENERACE : JÍZDA V BOULÍCH Vypracovala: Kylarová Lenka,
Techniky běžeckého a sjezdového lyžování
Metodika jízdy v obřím slalomu a slalomu Nápravná cvičení pro odstraňování chyb v technice Jan Fiedler.
BEZPEČNOST PŘI VÝUCE LYŽOVÁNÍ
Lyžařské sjezdové boty
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Cvičitel lyžování © 2010 Metodická komise OSÚ-ZL 1.
Starty Účelem startu je zajistit podmínky pro maximálně rychlé zahájení běhu Obr.11.
MEZINÁRODNÍ LYŽAŘSKÁ FEDERACE francouzsky Fédération Internationale de Ski jje hlavní mezinárodní organizace lyžařských sportů, bbyla založena během.
Instruktor lyžování praktikant © 2008 jen pro vnitřní potřebu Metodická komise ÚZL SL ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_TĚLESNÁ VÝCHOVA _1.ZIMNÍ SPORTY TEMA: ZIMNÍ SPORTY ČÍSLO PROJEKTU:
Experimentální metody oboru – SNÍMAČE S TENZOMETRY 1/31 SNÍMAČE S TENZOMETRY © Zdeněk Folta - verze
Instruktor lyžování Metodická komise ÚZL SL ČR © 2008 jen pro vnitřní potřebu.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_15_Vědomostní soutěž TÉMA.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_12_Výzbroj a výstroj TÉMA.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Lyžování jako sport. Lyže vs. SNOWBOARD Lyžování je zimní sport spočívající v pohybu člověka vlastní silou po sněhu pomocí lyží, páru dlouhých úzkých.
Výuka lyžování a snowboardingu V OSÚ ZL SL ČR
Instruktor IV.třídy (Praktikant) jen pro vnitřní potřebu
jen pro vnitřní potřebu
Charakteristika linie jízdy a výkonnost Autoři: Jörg Spörri, Josef Kröll, Ch. Schiefmüller, Erich Müler 2010 International Congress on Science and Skiing.
ZÁKLADY EXCENTRICKÉ PRÁCE
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Instruktor lyžování III.třídy (50) jen pro vnitřní potřebu
jen pro vnitřní potřebu
Instruktor lyžování (150) jen pro vnitřní potřebu
Instruktor sjezdového lyžování (50) jen pro vnitřní potřebu
Základy biomechaniky sjíždění a zatáčení
Penzion Bílá voda Harrachov
Instruktor lyžování (150) jen pro vnitřní potřebu
Instruktor IV.třídy (Praktikant) jen pro vnitřní potřebu
Instruktor lyžování praktikant jen pro vnitřní potřebu
Základy biomechaniky běh na lyžích
Vážení sportovní přátelé, zejména pak příznivci sjezdového lyžování
Test lyžařských dovedností
TYPY SVALOVÉ KONTROLY V ELITNÍM ALPSKÉM LYŽOVÁNÍ
VÝZNAM SVALOVÉ PEVNOSTI TRUPU PRO STABILITU DOLNÍCH KONČETIN
Metodický dopis běhu na lyžích pro OSÚ ZS SL ČR (2017)
Transkript prezentace:

Umístění ve FIS žebříčku a profily síly vytvářené během carvingového zatáčení Autoři: Tapani Keränen, Sima Intalainen, Esa Hynynen a Tiina Salo - Finsko 2010 International Congress on Science and Skiing

Carvingové zatáčení (řezané oblouky) je základním prvkem lyžařské techniky v alpském lyžování. Na vedení lyží podél jejich hran se podílí také boční smyk. Lyžař kontroluje dráhu lyží vytvářením podélného tlaku na lyže a ovlivňováním úhlu jejich zahranění. Síly během carvingového točení jsou větší na vnější lyži (2.5bw) než na vnitřní lyži (1,5bw) (Müller 2000 a Vodičková 2005) /upozornění na Biomechaniku lyžařského oblouku – fáze oblouku: Vodičková, Vaverka, Segĺa/. Rychlost lyží klesá během točení a stoupá za ním (Hangen 2007). Protože fáze točení je ve slalomu delší než fáze klouzání, hraje při závodech ve slalomu technika carvingového točení zásadní roli.

9 lyžařů rozdělených do 2 skupin podle jejich FIS bodů ve slalomu: Subjekty 9 lyžařů rozdělených do 2 skupin podle jejich FIS bodů ve slalomu: Skupina 1 – vyšší výkonnost - 1 žena a 3 muži - FIS body 14,12 – 18,13 Skupina 2 – nižší výkonnost - 5 mužů - FIS body 36,93 – 60,77

Metody Měření bylo prováděno během dvou tréninkových pobytů v Salla (duben 2007) a Ruka (duben 2008). Vnitřní tlaky v botách byly měřeny s vložkami Parotec (Paromed-System, Německo) 24 tlakových snímačů, zkušební hodnota 200 Hz

Metody Subjekty provedly 2 – 4 jízdy na symetrické slalomové trati. Bylo analyzován 3 – 6 čistě provedených oblouků u každého subjektu. Vývoj síly byl časově normalizován pro každý subjekt. Prezentace stop je ze Salla 2007.

Výsledky: působící síly Skupina 1 (High) – síly působící v průběhu oblouku na přední a zadní část chodidla Skupina 2 (Low) – síly působící v průběhu oblouku na přední a zadní část chodidla

Výsledky: Dráha centra tlaku v průběhu oblouku Skupina 1 (High) – dráha centra tlaku v chodidle v oblouku Skupina 2 (Low) – dráha centra tlaku v chodidle v oblouku

Výsledky: Dráha centra tlaku v průběhu oblouku (průměry) Skupina 1 (High) – dráha centra tlaku v chodidle v oblouku Skupina 2 (Low) – dráha centra tlaku v chodidle v oblouku

Závěr Obě skupiny měly rozdílné profily nasazení síly a dráhy centra tlaku. Skupina s vyšší výkonností vyvíjela více síly přes přední část chodidla na vnější lyži než skupina s nižší výkonností. - proto může a má používat tvrdší lyže. Skupina s vyšší výkonností měla větší stranový posun centra tlaku než skupina s nižší výkonností. - aktivní kontrola hranění lyží - může a má používat G-force (lyže tužší v torzi) - lyže se protlačují hlouběji do ledového sněhu a minimalizují boční smyk

Podle přednášky z ICSS 2010 zpracoval: Petr Jireš, Radim Jireš