Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rostlinná buňka Josef Převor (Oktáva).
Advertisements

Stavba buňky - opakování
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.04 Anotace: Prezentace popisuje základní stavbu rostlinné buňky a její činnost. Vzdělávací oblast: Buňka rostlinná, stavba, způsob.
1.E Biologie.
Základní části buňky a jejich hlavní význam
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
BUŇKA JAKO ZÁKLAD VŠEHO ŽIVÉHO
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
EUKARYOTA.
EUKARYOTICKÁ BUŇKA Velikost – v mikrometrech (10–100, i větší)
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Buňka.
Základy přírodních věd
BUŇKA PŘÍRODOPIS 6. TŘÍDA.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Srovnání prokaryotických a eukaryotických buněk
Rostlinná buňka Mgr. Helena Roubalová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s ději, k nimž dochází v buněčném.
Buňka - cellula Olga Bürgerová.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Biologie rostlin
B U Ň K A.
Obr. 1 Pro 6. ročník Opakování buňky.
VY_32_INOVACE_03-01 Živočišná buňka
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů
Rostlinná buňka Přírodopis VY_32_INOVACE_162, 9. sada, Př3 ANOTACE
Název školy Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony.
Rozdělení buněk.
POVRCHY ROSTLIN Stavba rostlinné buňky
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tematická oblast: laboratorní a terénní cvičení
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Základní struktura živých organismů
BUŇKA.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Buňka.
BUNĚČNÁ STAVBA ŽIVÝCH ORGANISMŮ
Základní struktura živých organismů
BUŇKA.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Eukaryotická buňka I. Číslo vzdělávacího materiálu: ICT5/2 Šablona: III/2 Inovace.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_BUŇKA.
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
BUŇKA – základ všech živých organismů
Buňka JE ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ A FUNKČNÍ JEDNOTKOU
VY_32_INOVACE_07_Rostlinná buňka
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: GENETIKA Téma: BUŇKA
Porovnání eukaryotické a prokaryotické buňky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Anatomie rostlinných orgánů
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVOTA
VY_52_INOVACE_24_Buňka rostlinná a živočišná
Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_BUŇKA 3_P1-2
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Bi1BK_ZNP2 Živá a neživá příroda II Buněčná stavba živých organismů
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
4. Buňky.
Botanika Rostlinná Buňka.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ OPAKOVANI_BUNKA
Botanika Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_41_Buňka
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Transkript prezentace:

Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Buňka Autor: Mgr. Jitka Mašková Datum: 27. 10. 2012 Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308

VY_32_INOVACE_BIO.prima.02_buňka Škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0702 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_BIO.prima.02_buňka Škola Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Autor Mgr. Jitka Mašková Název buňka Předmět Biologie Tematická oblast Botanika pro první ročník osmiletého studia Šablona III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Ročník  prima Metodický list/Anotace První část materiálu je určena k výkladu. Druhá pak k procvičení a zažití nových pojmů. Délka 35 – 40 minut Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Buňka – základní stavební a funkční jednotka všechny živé organismy jsou složeny z buněk všechny životní funkce zastává jedna buňka = jednobuněčné organismy sdružení více buněk, funkce si rozdělují = mnohobuněčný organismus PROKARYOTICKÁ BUŇKA jednodušší, starší, menší vnitřní prostor není členěn bakterie a sinice podle složitosti rozlišujeme EUKARYOTICKÁ BUŇKA vnitřní prostor rozčleněn membránami dokonalejší rostliny, živočichové, houby

Buňka – základní stavební a funkční jednotka funkce buňky metabolismus - příjem, zpracování a výdej látek, získávání a zpracování energie rozmnožování - vznik nové buňky, předávání dědičné informace výměna látek a informací s okolím - reakce na vnější podněty, komunikace, přizpůsobení se růst a vývoj

Buňka – základní stavební a funkční jednotka buněčné součásti plazmatická membrána – na povrchu zprostředkovává výměnu látek a informací je polopropustná cytoplazma – polotekutý vodný roztok obsahuje organely jaderná hmota – tvořena DNA a bílkovinami organely – struktury zajišťující jednotlivé životní děje různé typy buněk se liší přítomností různých organel

Buněčné organely a součásti buněčná stěna jádro mitochondrie chloroplast na povrchu buňky, z různého materiálu dává buňce pevnost a tvar propustná pro vodu a v ní rozpuštěné látky bakterie a sinice, rostlinné buňky, houbové buňky na povrchu má jaderný obal s póry obsahuje DNA a bílkoviny = chromozomy eukaryotická buňka tyčinkovitý tvar, uvnitř bohatě zřasená membrána z organ. látek se za přítomnosti kyslíku uvolňuje energie oválný tvar, uvnitř váčky s barvivem – chlorofyl probíhá v nich fotosyntéza rostlinná buňka

Buněčné organely a součásti vakuola ribozomy endoplazmatické retikulum Golgiho komplex váček s buněčnou šťávou odpadní nebo zásobní látky rostlinná buňka, houbová buňka drobná tělíska výroba bílkovin všechny buňky soustava plochých váčků v blízkosti jádra někdy na povrchu navázané ribozomy výroba látek eukaryotická buňka soustava plochých váčků odškrcují se z něj další váčky úprava bílkovin a dalších vyrobených látek

Rostlinná buňka 1) plazmatická membrána 2) cytoplazma 9) Golgiho komplex 7) chloroplasty 5) Endoplazmatické retikulum 4) jádro 8) mitochondrie 6) vakuola 3) buněčná stěna

Živočišná buňka 4) Endoplazmatické retikulum 1) plazmatická membrána 5) mitochondrie 2) cytoplazma 7) trávicí váčky 3) jádro 6) Golgiho komplex

Houbová buňka 1) plazmatická membrána 2) cytoplazma 6) Golgiho komplex 5) Endoplazmatické retikulum 4) jádro 7) vakuola 3) buněčná stěna 8) mitochondrie

Bakteriální buňka 4) DNA 6) bičík 1) plazmatická membrána 5) ribozomy 2) cytoplazma 3) buněčná stěna

Odpověz na otázky: Jaké jsou rozdíly mezi prokaryotickou a eukaryotickou buňkou? Která součást buňky dává buňce pevnost a mechanicky ji chrání? 3) Které součásti a organely se vyskytují ve všech typech buňky? 4) Ve kterých buňkách se nacházejí vakuoly? 5) Jakou funkci v buňce zastávají mitochondrie? eukaryotická buňka má DNA uloženou v jádře, je složitější, obsahuje ER, GA, mitochondrie buněčná stěna plazmatická membrána, cytoplazma, ribozomy, DNA rostlinné a houbové buňky uvolňování energie z organických látek (buněčné dýchání)

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Abies_concolor_tangential.jpg?uselang=cs ČABRADOVÁ, Věra. Přírodopis pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2003, 120 s. ISBN 80-723-8211-X.