Karel Hlaváček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Hynek Mácha - Narozen 16.listopadu 1810 v praze.
Advertisements

Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
VY_32_INOVACE_ČJPS20660BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Lásko dej mi čas.... Lásko dej mi čas... Možná se mýlíš, možná to není sen. To byla moje dlaň na tvém spánku, a tvůj dech podobný vánku.
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Přelom 19. a 20. století ve světové literatuře
Symbolismus, dekadence
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
IMPRESIONISMUS Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře.
Karel Hynek Mácha Anna Coufalová C2B.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Italská renesanční literatura II Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Renesanční literatura ve Francii a ve Španělsku Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/
PROKLETÍ BÁSNÍCI 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
SYMBOLISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Literární moderna 8. ročník Literární moderna Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české.
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.1 impresionismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Arthur Rimbaud – Opilý koráb Dáša Svobodová
ANTONÍN SOVA - DÍLO. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_04_Antonín.
Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“. Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“ VY_32_Inovace_18 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_04.
Jan Skácel (1922 – 1989) : Zemřel Jan Skácel Pouhých deset dnů před sametovou revolucí zemřel Jan Skácel. Básník ticha, básník moravských.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_17_LITERATURA.
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Impresionismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Česká moderna Václav Špála. Úvod do doby Doba prokletých básníků. Nová generace, nastupující v 90. letech 19. století, se odklonila od lumírovců a ruchovců.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Romantismus Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Jaroslav Vrchlický Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Literatura 19. století, Mgr. Veronika Mrkvanová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jan Neruda - dílo.
Viktor Dyk - dílo Obr. 1.
Česká moderna, Buřiči a Česká dekadence
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
A. Sova – Květy intimních nálad
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Česká moderna.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Česká dekadence.
AUTOR: Mgr. Jitka Němcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_HV_15
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
VY_32_Inovace_6.2.1 impresionismus
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Karel Hlaváček

NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1073 NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_2B_05_Karel Hlaváček TÉMA SADY: Literatura 19. a 20. století ROČNÍK: septima DATUM VZNIKU: listopad 2013 AUTOR: Mgr. Kateřina Benešová

anotace Materiál je určen k výkladu o životě a díle Karla Hlaváčka. Větší důraz je kladen na dílo, ukázky jeho textů a následný rozbor. K tomu je využito animací, tak aby se správné odpovědi zobrazily až po kliknutí. Zároveň jsou do materiálu zařazeny audio ukázky, prostřednictvím hypertextových odkazů je možné přejít na youtube.cz a přehrát zhudebněné varianty Hlaváčkovy básně.

Karel hlaváček - život 1874 – 1898 Pocházel z rodiny dělníka Nadaný literárně i výtvarně i sportovně cvičenec tělocvičné jednoty Sokol, později organizace všesokolského sletu v Praze) Studoval filosofickou fakultu – moderní jazyky Spolupráce s časopisem Moderní revue (dekadentní časopis) – lyrika, výtvarné kritiky, kresby Ilustrace básnických sbírek A. Sovy, nebo O. Březiny tuberkolóza Obr. 1

Karel hlaváček - tvorba Představitel symbolismu a dekadence Ovlivněn prokletými básníky (vyšly překlady J. Vrchlického (Moderní básníci francouzští) V básních hudební motivy, snová atmosféra Verše jsou teskné, náladové, melancholické Obr. 2 Obr. 3

„Pozdě k ránu“ (Pozdě k ránu) Bylo pozdě k ránu... Šel jsem příliš unaven polibky, jež snesly se na mne poprvé v životě jako prudká silice jarního deště. Měsíc ohlašoval bledou září zašlého zlata za řekou svůj brzký východ, a celá krajina, neurčitá, bez kontur, plující v sinavém a bázlivém světle, zdála se po celou noc již od časného večera očekávati prvých paprsků jeho. Bylo takové zvláštní, napnuté ticho, rušené jenom táhlými a hlubokými zvuky trompet daleké vesnické nedělní hudby, která již asi dohrávala... Měsíc vyšel omrzele, zarudlý; bledl a počal se chvěti na řece; vše zdálo se klekati k společné modlitbě... A všecka ta nedospalost, touha, jemná mdloba a závrať rozlila mi v duši takovou zvláštní, delikátní a vzácnou náladu. Bylo to tak něco pro nejhlubší tóny lesního rohu, pro nejhlubší tremolla skleněných fléten, pro zádumčivé solo zděděné violy (a ještě ztlumené kostěnou příduskou)... Vlažný melisový odvar, nahořklá vůně feniklového oleje, tlačeného do staré antiky, řezané ze zeleného egyptského dioritu žensky jemnou a neznámou aristokratickou dlaní - dlaní, postříkanou dříve silným aroma karmínového laku... Třel jsem nejdelikátnější nuance barev, vodil svou ruku k nejsubtilnějším tahům, zkoušel harmonie nejhlubších mollových akkordů a komponoval v nejnebezpečnějších klíčích a předznamenáních, než jsem přikročil k realisaci svojich vizí. Chytiti vše sublimné, tajemné, anaemické a bázlivé v delikátní mystifikaci, v ironii a v hřejivou intimitu - rozšlehnout v několika příbuzných duších krátkou modlitbou maga tu vzácnou a tajemnou náladu, zakletou ve dvě slova: pozdě k ránu - tj. má domaina, má raison ďêtre.

„Pozdě k ránu“ Jakou situaci popisuje autor v textu? Ranní návrat od milenky Jaké pocity jsou v textu zobrazeny? Přechod mezi nocí a dnem, sladká a zároveň nostalgicky smutná vzpomínka na probdělou noc, která se nebude opakovat, změna Jakými prostředky se snaží autor vystihnout náladu? Přirovnání, hudební motivy, vůně O jaký lit. útvar se jedná a proč? báseň v próze, podle vzoru Ch. Baudelaira, básnické prostředky v lyrickém prozaickém textu

„Svou violu jsem naladil co možná nejhlouběji“ (Pozdě k ránu) Svou violu jsem naladil co možno nejhlouběji a tichý doprovod k ní pozdě za večera pěji. Hráč náruživý zádumčivých, sešeřelých nálad, chci míti divné kouzlo starých, ironických ballad. A na zděděnou violu svou těm jen, těm jen hraji, již k ránu v nocích nejistých do dálek naslouchají... Mé melodie chtějí míti smutek všeho toho, co rostlo, vykvetlo a zrál marně, pro nikoho. A míti toho naději a neurčitou něhu, co vzklíčiti chce v těžké půdě dalekého břehu, a míti zvuk, jenž nesmělý, přec jemný, smysly mámí, jak chvění silných drátů, utlumených sordinami. a chtějí důvěrnost mít v tichu prodloužených staccat, když na nejnižších polohách tmou chystají se plakat... Na violu svou zděděnou jen tehdy, tehdy hraji, když měsíc teprv vyjít má a tma je ještě v kraji, a vigilií přísná padá za lesy a vodu, a krajem velké tajemství jde velkých Božích Hodů. Mé tenké prsty po strunách vždy nervósně se chvějí, když tichý doprovod svůj za večera pěji... Svou violu jsem naladil co možno nejhlouběji. Audio ukázka Audio ukázka 2

Otázky: Jaká témata jsou v textu zobrazena? marnost, nostalgie, smutek, hudební motivy Porovnejte s předchozím textem. báseň v próze x báseň podobná témata v obou textech hudební motivy Jaký rým je v textu použit? sdružený Vyhledejte následující básnické prostředky: epizeuxis, anaforu, refrén, aliteraci tehdy, tehdy – a, a – Svou violu jsem naladil co možná nejhlouběji - mé melodie

Další díla autora „Sokolské sonety“ – prvotina, ke které se později stavěl odmítavě, inspirováno Tyršovými ideály „Mstivá kantiléna“ – vrchol českého symbolismu, inspirace boje za svobodu – Nizozemsko (16. st., protišpanělská opozice)  vzdor, vztek, pomsta, beznaděj, opět hudební motiv (kantiléna = sólová melodie vícehlasé skladby

citace Obr. 1: NEZNÁMÝ AUTOR. wikipedia [online]. [cit. 6.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Karel_Hlavacek_1895.jpg Obr. 2: HLAVÁČEK, Karel. photobucket.com [online]. [cit. 6.11.2013]. Dostupný na WWW: http://s295.photobucket.com/user/clerk_saunders/media/Hlavacek.jpg.ht ml Obr. 3: LEOTARD. wikipedia [online]. [cit. 6.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Karel_Hlavacek_desk.JPG HLAVÁČEK, Karel. Pozdě k ránu. Praha: Kentaur, 1993, ISBN 80- 85285-34-7 FORST, Vladimír. Lexikon české literatury: osobnosti, díla, instituce. 2. H–L; Dodatky k LČL 1, A-G.. Sv. I, H-J. Praha: Academia, 1993. ISBN 8020003452