AUTOR: Lenka Hrnčířová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lesní obratlovci – plazi, ptáci
Advertisements

Hmyz s proměnou dokonalou
Kód VM: VY_52_INOVACE_3BUD68 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Marcela Budinská Datum: Únor.
Lesní obratlovci – savci
Ptáci.
Druhohory Mesozoikum.
Digitalizace výuky Příjemce
Základní škola Kladruby
Krajina a životní prostředí
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Digitalizace výuky Příjemce
Plazi-želvy a krokodýli
Ptáci.
DLOUHOKŘÍDLÍ. DLOUHOKŘÍDLÍ racek chechtavý Obr. 10.
Ptáci autor: David Hainall.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Ptáci - opakování.
Placentálové – řád hmyzožravci
Tvar a pohyb těla KOSTRA.
Znaky dvouděložných a jednoděložných rostlin
Základní škola Kladruby
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Včela medonosná.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
JEŠTĚŘI
Podříše: Prvoci - KMENY: Nálevníci Výtrusovci Mnohobuněční – KMENY:
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Plazi - ještěři.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_04_Přírodopis 7.ročník_Chování ptáků Téma: Chování ptáků CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: srpen.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 7 Autor: Mgr. Iveta Votápková Ptáci-opeření vládci vzduchu Pětilístek: křídla
P TÁCI I. Aves. Název školy Základní škola a mateřská škola Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Michal Krtička Datum: Název: VY_52_INOVACE_5.2.5.
6.TŘÍDA: PTÁCI. Vývoj ptáků Ptáci se vyvinuli z plazích předků Archeopteryx měl znaky plazů(=dlouhý ocas, drápy, zuby) a ptáků(=peří, křídla, sáňky, končetiny.
Ptáci Obratlovci Vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová Obrázek: Klipart PowerPoint 2007.
Ptáci zástupci 2 Dravci, sovy vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_34_Přírodopis 7.ročník_Růžovité Téma: Růžovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_23_Přírodopis 7.ročník_Květ Téma: Květ CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: leden 2012.
Obratlovci Pětilístek: páteř
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: VÝVOJ ZEMĚ ŽIVOTA A ČLOVĚKA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Veleještěři.
BAKTERIE – nejstarší obyvatelé Země(po výkladu si zapiš do sešitu)
AUTOR: Lenka Hrnčířová
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Vypracoval David Holub
Kmen: Strunatci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
AUTOR: Lenka Hrnčířová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
JEŠTĚŘI ( po výkladu si zapiš do sešitu)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
AUTOR: Lenka Hrnčířová
AUTOR: Lenka Hrnčířová
AUTOR: Lenka Hrnčířová
AUTOR: Lenka Hrnčířová
AUTOR: Lenka Hrnčířová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
AUTOR: Lenka Hrnčířová
AUTOR: Lenka Hrnčířová
AUTOR: Lenka Hrnčířová
CIZOKRAJNÍ JEŠTĚŘI /po výkladu zapiš do sešitu/
Vypracoval David Holub
ŽELVY A KROKODÝLI (po výkladu si zapiš do sešitu)
SAVCI - charakteristika
AUTOR: Lenka Hrnčířová
AUTOR: Lenka Hrnčířová
PTÁCI – LETCI (MĚKKOZOBÍ)
Ptáci Původ Stavba těla.
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_PŘÍRODOPIS
Transkript prezentace:

AUTOR: Lenka Hrnčířová ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_15_Přírodopis 7.ročník_Vznik a vývoj ptáků Téma: Vznik a vývoj ptáků CZ.1.07/1.4.00/21.1921 Vytvořeno: září 2011

Anotace Přírodopis, 7. ročník, Vznik a vývoj ptáků Prezentace k výkladu Vyhynulý pták – dronte mauricijský Kam se zraněnými ptáky a jinými obratlovci – záchranné stanice

Vznik a vývoj ptáků společné znaky plazů a ptáků stavba a funkce VS a RS - kašovitá moč, vejcorodost suchá kůže nohy s drápy - od 19. století – názor – ptáci vyvinuti z plazů - nález zkameněliny opeřeného obratlovce – Archaeopteryx – velikost holuba plazí znaky – dlouhý ocas z obratlů, prsty s drápy, zuby ptačí znaky - peří, křídla, zadní končetiny s běhákem

je nejstarším dokladem opeřeného obratlovce žil před 145 miliony let

- první ptáci v období druhohor - ve fylogenetickém vývoji se naprostá většina ptáků přizpůsobila pohybu ve vzduchu - v současnosti žije na Zemi 8 900 druhů ptáků

dronte mauricijský - blboun nejapný - dodo - asi metr vysoký nelétavý pták z ostrova Mauricius - živil se ovocem a hnízdil na zemi - když na Mauricius přišli první lidé, přivezli sebou také další zvířata, která dříve na ostrově nežila, včetně prasat, krys a opic, která vybírala jeho hnízda - na jeho vyhynutí se podepsalo i mýcení lesů, kde dronte žil - vymřel v 60. letech 17. století

Kam se zraněnými ptáky a jinými obratlovci - záchranné stanice - nejbližší – Pátek u Poděbrad - záchranná stanice pro veverky u Chvaletic

Procvičení Ptáci se vyvinuli z ………………………….. Byla nalezena zkamenělina opeřeného obratlovce ……………………………………….. 3) Na jeho těle byly patrné tyto plazí znaky: ………………. …………………………………………………………………………………… a tyto ptačí znaky: …………………………………………………….. 4) První ptáci žili v období ………………………………. 5) V 17. století vyhynul pták ……………………………………. 6) Zraněné ptáky můžeme odvést do …………………….. …………………………………………. .

Použité zdroje http://microsoft.com http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Archaeopteryx_lithographica_(Berlin_ specimen).jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Archaeopteryx-img_0291b.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ExtinctDodoBird.jpeg http://www.veveratka.cz/data/cz/uvodni/x8.jpg http://www.veveratka.cz/data/cz/uvodni/x9.jpg ČABRADOVÁ, Věra; HASCH, František; SEJPKA, Jaroslav a kol. Přírodopis 7- učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2005, ISBN 80-7238-424-4.