NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Ústrojí chuti TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.0882
Ústrojí chuti Na jazyku jsou CHUŤOVÉ POHÁRKY se smyslovými buňkami, které jsou drážděny látkami rozpuštěnými ve slinách. Základní chutě: Sladkost (špička jazyka) Kyselost (boky jazyka) Slanost (boky jazyka vzadu) Hořkost (kořen jazyka) Umami (glutamát sodný)
Použitá literatura, zdroje informací a obrázků KLEMENTA, J., Somatologie a antropologie, Praha, SPN, 1981 LINC, R. a DOSLÁL, P., Přírodopis 7, Praha, SPN, 1992 KANTOREK, J. a JURČÁK, J., Přírodopis 8, Olomouc, Prodos, 1999 ORLOVÁ, K., Anatomie člověka, Praha, Fragment, 2005 Internetové stránky anatomiea.sweb.cz innerbody.com/htm/body.html http://railroadsquare.net/events/umami-tasting-4-11-t0-4-28/