VÝZKUM V POLITOLOGII III.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Ideový závěr Co si mám z přednášky odnést (+ komentáře k užití statistiky v biologii)
Testování statistických hypotéz
Úvod do metodologie vědy
Monte Carlo permutační testy & Postupný výběr
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Regresní analýza a korelační analýza
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Hypotézy ve výzkumu.
Náhodná proměnná Rozdělení.
Testování hypotéz vymezení důležitých pojmů
KVANTITATIVNÍ NEBO KVALITATIVNÍ VÝZKUM?
Inference jako statistický proces 1
Kontingenční tabulky Závislost dvou kvalitativních proměnných.
Metodologické základy výzkumu veřejného mínění
1. Derivace Derivace je míra rychlosti změny funkce.
Experimentální design
Lineární regresní model Statistická inference Tomáš Cahlík 4. týden.
Zásady experimentální práce (především v biologii)
Korelace a elaborace aneb úvod do vztahů proměnných
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Lineární regrese.
Test dobré shody Fisherův přesný test McNemar test
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Analýza variance (ANOVA).
Vazby mezi politickými postoji a politické znalosti Lukáš Linek, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ZÁKLADY TEORIE PRAVDĚPODOBNOSTI
Skupinové interview (Focus group)
Pohled z ptačí perspektivy
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Fitování Konstrukce křivky (funkce), která co nejlépe odpovídá naměřeným hodnotám. - může podléhat dodatečným podmínkám Lineární vs. nelineární regrese.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Základy pedagogické metodologie
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
PSY717 – statistická analýza dat
Základy pedagogické metodologie
Základy pedagogické metodologie
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
Aplikovaná statistika 2. Veronika Svobodová
Metodologie 2: Lekce 3 Lenka Slepičková.
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
Aplikovaná statistika 2.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Psychologie – úvodní informace PhDr. Eva Tomešová, Ph.D. konzultační hodiny:St: 12:00 – 13:30 Čt: 9:30 – 11:00 č.108 studijní materiály.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Testování hypotéz Testování hypotéz o rozdílu průměrů  t-test pro nezávislé výběry  t-test pro závislé výběry.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Statistické testování – základní pojmy
VALIDITA A PROBLÉMY USUZOVÁNÍ V EXPERIMENTÁLNÍCH A OBSERVAČNÍCH STUDIÍCH POL 494,
Induktivní statistika
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Úvod do statistického testování
Sociologický výzkum II.
Úvod do induktivní statistiky
Název vědeckého projektu
příklad: hody hrací kostkou
7. Kontingenční tabulky a χ2 test
Dotazník a výzkumná šetření
Základy statistiky.
Testování hypotéz - pojmy
Transkript prezentace:

VÝZKUM V POLITOLOGII III. 22.10. 2015 Roman Chytilek VÝZKUM V POLITOLOGII III.

S vyšší znalostí pravidel kauzality stoupá pocit štěstí http://life.ihned.cz/zdravi/c1-64745510-pijete- cernou-kavu-bez-mleka-a-cukru-muzete-byt- psychopat-tvrdi- vedci?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm _campaign=mediafed

Sociálněvědný výzkum: prostředek ustavování kauzality (více Kellstedt-Whitten) POZOR- MAXIMÁLNĚ DŮLEŽITÝ SLIDE Abychom mohli mezi dvěma proměnnými konstatovat kauzální vztah (nezávislá proměnná X ovlivňuje závislou Y): Musí existovat věrohodný mechanismus, který spojuje X a Y. Musíme si být jisti, že to není naopak a Y neovlivňuje X Mění se Y s tím, jak se mění X (kovariance). Neexistuje nějaká proměnná Z, která zároveň ovlivňuje X a Y.

Míra protestantismu (v zemi) ovlivňuje míru sebevražednosti (v zemi) Posuďte Durkheimovu hypotézu o sebevražednosti pomocí konceptu čtyř kauzálních překážek Míra protestantismu (v zemi) ovlivňuje míru sebevražednosti (v zemi)

Potřebujeme vždy v neopozitivistické/realistické tradici hypotézy? Ne, někdy stačí i výzkumná otázka Př: H01: Pravděpodobnost, že jedinec půjde volit, roste se vzděláním H02: Pravděpodobnost, že jedinec půjde volit, klesá s tím, čím více svítí slunce… vs. Čím (Jakými faktory) lze vysvětlit volební účast?

Testování hypotéz: co se děje s hypotézami, když už máme data Probíhá jinak, než v každodenním životě (tam si spíše vybíráme argumenty, podporující naše tvrzení) Ve vědě je testování hypotézy založeno na tom, že vědec vyvine nezanedbatelné úsilí, aby svou hypotézu prostřednictvím dat zpochybnil a zamítl (falzifikoval) Proti hypotéze (očekávaní o stavu pozorování vztahu mezi proměnnými) stojí nulová hypotéza (to, co budeme pozorovat, pokud neplatí to, co předpokládáme). Př: Hypotéza říká: Se zvýšením A (vzděláním) se zvyšuje B (pravděpodobnost volební účasti). Nulová hypotéza: Se zvýšením A se B nezvyšuje (= nemění se ve zkoumaném souboru nebo snižuje). Pokud není v průběhu výzkumu hypotéza zamítnuta, je na konci výzkumného procesu kauzální teorie, vysvětlující stav závislé proměnné prostřednictvím působení nezávislé proměnné (nebo proměnných). Proces vědeckého ověřování hypotéz je velmi přísný, aby nebyla hypotéza zamítnuta, musíme např. ve velkém souboru mít jasnou („statisticky významnou“) evidenci o tom, že vztah existuje.

Jak se statisticky prověřuje: Příklady lineárních závislostí

Jak hodnotit „kvalitu“ výzkumného designu: Interní a externí validita Pokud můžeme hodně vsadit na to, že výzkum má dobrou schopnost v rámci zkoumaných případů bezpečně odhalit kauzalitu (že x ovlivňuje y) má vysokou interní validitu (a naopak) Pokud si můžeme být jisti, že výsledky našeho výzkumu jsou platné i mimo kontext (případně zkoumané případy), v němž jsme ho provedli, má vysokou externí validitu (a naopak)

Dekonstrukce interní validity Interní validita má několik komponent: Statistickou Kauzální Konstruktovou

Statistická validita Zjišťuje, zda existuje statisticky významný vztah (kovariance) mezi proměnnými, které výzkumníka zajímají a zda lze určit jeho velikost Jde o efektivní a přesné použití statistických nástrojů (statistické usuzování- například se předpokládá něco o distribuci hodnot proměnných nebo o vztahu proměnných a podle toho se používá statistika), posouzení statistické významnosti a síly vztahu. Manski: SV je o tom, jak velikost a variabilita vzorku ovlivňuje závěry, které můžeme udělat o populaci.

Kauzální validita Jde o určení toho, zda variance, nalezená v datech, má kauzální charakter. Prakticky to znamená určit (a být si jist), že změna v T způsobuje Y. Nejde o to, jak velký/silný je vztah (to je statistická validita), ale o identifikaci proměnných, které se na něm podílí (4 kauzální překážky).

Konstruktová validita Hodnocení toho, jak validní je pozorování/data pro teorii, k níž je vztaženo. Širší než kauzální validita, nejde jen o to, zda mezi T a Y je kauzální vztah, ale o to, zda tento vztah jde dobře (validně) uplatnit i na T a Y v již existující teorii (z níž jsme vyšli).

ÚKOL Zhodnoťte, jak jsou na tom s interní validitou prezentace průzkumů veřejného mínění v českých médiích

Externí validita Úzce souvisí s koncepty „robustnosti“ výsledku a „vědecké replikace“. Zajímá se o to, jestli výsledek, který jsme získali na nějaké populaci, je snadno přenositelný i na populaci jinou („robustnost výsledku“). Vědecká replikace odkazuje k situaci, kdy (např. v teoretickém vakuu) buďto opakujeme náš výzkum na jiné populaci, abychom ověřili naše původní zjištění nebo rozšíříme teorii o další předpoklady na stejné populaci.

Rozhodujeme se o designu výzkumu (způsobu, jak získáme data).

Jak získávat data o velkém množství případů?

Experiment 2 klíčové charakteristiky: výzkumník manipuluje s nezávislou proměnnou výzkumník si náhodně vybírá a kontroluje, koho vystaví jakému podnětu nezávislé proměnné. Výhody: možnost odfiltrovat vliv třetích proměnných Nevýhody: (někdy) obtížná proveditelnost

Experiment (Ansolabehere-Iyengar 1995) Hlavní charakteristika: intervence do „DGP“. Příčiny/Stimuly: Informace Efekty: Deklarované/skutečné chování Hlavní výhoda: kontrola je síla (volba podnětu/ů, vystavení osob podnětu, laboratorní c polní experimenty). Velikost efektu1 Velikost efektu2 Skupina1 Skupina2 ¨ Podnět 1 Podnět 2