Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Advertisements

Zpracoval: Mgr. Ondřej Pacina Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
H YGIENA DUTINY ÚSTNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Severní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
WORD Stínování, barva písma Zpracovala: Mgr. Jana Krejčová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Zpracoval: Mgr. Ondřej Pacina Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Historie a současnost drogové situace v České republice Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice,
WORD Úpravy obrázků Zpracovala: Mgr. Jana Krejčová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
IKT INFOABSOLVENT Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
IKT ALIK.CZ Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
HUDEBNÍ VÝCHOVA TŘÍČTVRŤOVÝ TAKT
Evropa rostlinstvo a živočišstvo
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 1
HUDEBNÍ VÝCHOVA SYMFONICKÝ ORCHESTR
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMY - lidské sídlo, město, vesnice
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Instituce v drogové oblasti p
Zpracovala: Mgr. Iva Novotná
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Návykové látky Kouření
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
ZEMĚPIS - SVĚT Východní a Jižní Afrika
VLASTIVĚDA Lidé a čas Život v pravěku
WORD Používání písma Word Art – pozvánky, diplomy, apod.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
HUDEBNÍ VÝCHOVA DVOUČTVRŤOVÝ TAKT
Zpracovala: Mgr. Jana Krejčová
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
HUDEBNÍ VÝCHOVA HUDBA NA JEVIŠTI
URČOVÁNÍ SVĚTOVÝCH STRAN V PŘÍRODĚ
FINANČNÍ GRAMOTNOST Platidla
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Záškoláctví
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
PRVOUKA Pracovní činnosti člověka -povolání
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
FINANČNÍ GRAMOTNOST Ten dělá to a ten zas tohle
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Rizikové sporty a rizikové chování v dopravě
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Věcné učení zdraví a nemoc
Věcné učení Péče o chrup, prevence zubního kazu
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Naše obec – Česká Kamenice
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 2
ČESKÁ REPUBLIKA POHOŘÍ
PRVOUKA LETNÍ SPORTY, BEZPEČNOST
Věcné učení Hodiny, určování času
HUDEBNÍ VÝCHOVA STUPNICE
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Město - vesnice
Věcné učení Zásady osobní hygieny
Drogy Co je droga, účinky drog, druhy drog
Zpracoval: Mgr. Ondřej Pacina
Věcné učení Doprava, dopravní prostředky.
WORD Písmo – vzhled, velikost, typ
HUDEBNÍ VÝCHOVA NOTOVÁ OSNOVA, HOUSLOVÝ KLÍČ
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
Transkript prezentace:

Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA vztah člověka k prostředí – aktuální ekologický problém Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3202 Označení klíčové aktivity VY_32_INOVACE_31_EV_18 Předmět ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA Téma VZTAH ČLOVĚKA K PROSTŘEDÍ – Aktuální ekologický problém Autor Mgr. Monika Dvořáková Anotace Seznámení s aktuálním ekologickým problémem Očekávané výstupy Orientace v souvislostech Jazyk čeština Druh učebního materiálu POWER POINT Cílová skupina/ročník žák Speciální ZŠ/6. - 9. ročník Cíl prezentace Získání nových informací a poznatků Časová dotace 20 minut Vytvořeno (škola, dne) Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, p. o., 26.3.2013 Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace

VZTAH ČLOVĚKA K PROSTŘEDÍ – Aktuální ekologický problém

Znečištění moří Zdroje znečištění 1) Řeky, které se vlévají do moří řeky jsou znečištěné z průmyslové výroby. 2) Atmosférické srážky přenos EMISÍ znečišťujících látek větrem např. z automobilového provozu, z průmyslu. 3) Lodní doprava dopravní, nákladní, vojenská lodě zanechávají za sebou velké množství EMISÍ (znečišťujících látek) závažné je vypouštění OXIDU DUSIČITÉHO v ovzduší způsobuje KYSELÉ DEŠTĚ u člověka může OXID UHLIČITÝ způsobit záněty dýchacích cest. Velice závažné jsou havárie ropných tankerů na moři.

Ropné látky Ropa, která při nehodě vytéká volně do moře, vytváří na hladině tenkou a hustou vrstvu snižuje se možnost výměny plynů mezi oceánem a atmosférou (vzduchem) to omezuje FOTOSYNTÉZU mořských řas (nemůžou „dělat“ kyslík) důsledkem toho je nedostatek potravy pro mořské živočichy, ale i vodní ptáky ptákům ropa navíc slepuje peří peří pak propouští vodu a nechrání před chladem pobřeží Velké Británie uhyne ročně!! 250 000 ptáků v důsledku havárií tankerů. Ropa působí v moři ještě dlouhou dobu i když se skvrny na hladině zlikvidují ohrožuje na životě mořské organismy např. ryby – mají pak v sobě karcinogenní látky člověk nemůže ryby lovit, jíst jsou pro jeho zdraví nebezpečné člověk nemůže využívat mořské chaluhy - z nichž se vyrábějí léky to vše vede k hospodářským ztrátám.

Další znečiŠťující látky Další znečišťující látky se dostanou do moří z řek. I když je pro nás moře daleko, můžeme se také, ač si to ani neuvědomujeme, podílet na znečišťování moří a oceánů. Záleží na to, co „pošleme“ řekou do moře. Upřímně se zamysli nad tím, co už jsi kdy hodil do řeky a nepatřilo to tam. Řeka Kamenice se vlévá v Hřensku do řeky Labe řeka Labe ústí do Severního moře. Uvědomuješ si, že všechny řeky se dostanou do moře? Tzn. všechny odpadky naházené do řek, skončí v moři z odpadků vznikají v moři choroboplodné zárodky to může způsobit úhyn ryb, řas a dalších citlivých organismů.. Pak hrozí nebezpečí i člověku pokud sní mořské měkkýše, v jejichž těle se škodlivé látky hromadí v Peru v roce 1991 propukla rozsáhlá epidemie cholery (průjem a zvracení) několik desítek tisíc lidí zemřelo. Co sám nechceš, aby se ti stalo, nedělej druhým a ani přírodě. Vše se nám může vrátit!!!

POUŽITÉ ZDROJE http://office.microsoft.com Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace http://office.microsoft.com http://www.hybrid.cz/obrazky/nakladni-doprava/lodni/nakladni-lod.jpg http://blogy.in-pocasi.eu/pocasi-krumlov/obrazky/b598611566_47346205_o2.jpg http://img.aktualne.centrum.cz/1/50/15050-znecitena-reka-sung-chua.jpg http://www.1sg.sk/www/data/as/projekty/2006_2007/champions/ropne_skvrny/ostranovanie_clip_image004.jpg http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2010060001 http://aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/fotogalerie/foto/319535/?cid=676723 „Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání v všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.“ POUŽITÉ ZDROJE Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace