Hluchavkovité (Lamiaceae)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Třída DVOUDĚLOŽNÉ rostliny -
Advertisements

Hluchavkovité (Lamiaceae)
Lískovité, habrovité Corylaceae Carpinaceae Čeleď
BOTANIKA: dvouděložné rostliny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Listnaté stromy a keře Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: VY_32_INOVACE_55_Pr7_listnate_stromy_a_kere.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae) č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Čeleď: Liliovité (Liliaceae) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Árónovité (Araceae) Č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_22_Přírodopis 7.ročník_List Téma: List CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: prosinec 2011.
Bobovité Bašusová, Šebelová, Holzbachová. někdy motýlokvěté či vikvovité čeleď dvouděložných rostlin z řádu bobotvaré třetí největší čeleď (po vstavačovitých.
Poaceae (trávy) Tomáš Benda Hana Voběrková Kateřina Tomášková QA 2013/2014.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_09_Př7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: čeleď bobovité.
Riskuj Botanika vypracovala Mgr. Monika Štrejbarová.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
List Stavba rostlinného těla vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
VY_32_INOVACE_ Pa-PR_Celed Bobovite Mgr. Dita Papežová ZŠ Valašské Klobouky Čeleď Bobovité.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
AUTOBUS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Rozcvička Urči typ funkce:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Hvězdnicovité (Asteraceae)
Hluchavkovité (Lamiaceae)
MYŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Lískovité, habrovité Čeleď Corylaceae Carpinaceae
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘÍRODOPIS
Šáchorovité (Cyperaceae)
Árónovité Čeleď: (Araceae) Dostupné z Metodického portálu
Virginský tabák Sadil,Fadrný,Mazal.
VY_32_INOVACE_04-52 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Hluchavkovité.
Převody – jednotky délky
KVĚT.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Lilek potměchuť Simona Hrochová,Klára Krejčí,
PÉČE O ZDRAVÍ Obrázek dostupný z:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
LEŽET Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Člověk a jeho svět, 2. ročník
OVCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
VY_32_INOVACE_04-59 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Ověř si své znalosti z živočišné říše!
KOČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Najdi rozdíl II. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
HUSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Violaceae – violkovité
VY_32_INOVACE_04-51 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Orofacionální cvičení I
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Hyperoskulační kružnice elipsy
PROVĚRKY Převody jednotek délky - 2.část
Převody délky MATEMATIKA
VY_32_INOVACE_04-48 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Vzájemná poloha dvou kružnic
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Soustava rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Převody – jednotky délky
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘÍRODOPIS
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Kvadratická rovnice Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice
Převody jednotek obsahu - 2.část
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Oddělení: Krytosemenné rostliny
Transkript prezentace:

Hluchavkovité (Lamiaceae) Čeleď: Hluchavkovité (Lamiaceae) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Klasifikace Říše: rostliny (Plantae) Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší dvouděložné (Rosopsida) Řád: hluchavkotvaré (Lamiales) Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)

Hluchavka bílá (Lamium album) Charakteristika Hluchavka bílá (Lamium album) zvláště ve starší literatuře též pyskaté u nás cca 35 rodů a 100 druhů jsou to byliny, vzácně keře či stromy čtyřhranná lodyha listy postavené vstřícně, křížmostojně semeník dozrává ve 4 tvrdky plodem je obvykle tvrdka, vzácně tobolka nebo peckovice výrazně uzpůsobeny k opylování hmyzem využívají se velmi často jako koření

Květ květenství – vrcholík květy jsou souměrné, oboupohlavní, mají dva pysky horní pysk je celokrajný dolní pysk je trojlaločný kalich je pětičetný, koruna srostlá z pěti lístků důležitým poznávacím znakem jsou dvoumocné tyčinky

Nejznámější zástupci hluchavkovitých Hluchavka bílá (Lamium album) Máta rolní (Mentha arvensis) Šalvěj přeslenitá (Salvia verticillata)

Nejznámější zástupci hluchavkovitých Dobromysl obecná (Origanum vulgare) Mateřídouška vejčitá (Thymus pulegioides) Majoránka zahradní (Majorana hortensis)

Hluchavka bílá (Lamium album) bylina, 20 - 50 cm vysoká lodyha vystoupavá až přímá řapíkaté listy s vejčitou čepelí, pilovitou na okraji oboupohlavní souměrné květy, uspořádané v lichopřeslenech plod – tmavě šedá hladká tvrdka je to léčivá bylina výskyt – na rumištích, v křovinách

Máta rolní (Mentha arvensis) bylina, 20 - 50 cm vysoká listy řapíkaté, čepel vejčitá nebo kopinatá až podlouhlá, na okraji oddáleně pilovitá široce zvonkovitý kalich fialová až růžová koruna plod – světle hnědé tvrdky roste hlavně na vlhkých hlinitých půdách nepříliš významná známější je máta peprná (Mentha piperita) – silně aromatická

Dobromysl obecná (Origanum vulgare) bylina, 25 - 70 cm vysoká načervenalá lodyha listy řapíkaté, čepel celokrajná nebo mělce vroubkovaná zvonkovitě trubkovitý kalich růžová až růžovofialová koruna plod – hnědavé hladké tvrdky hlavně na sušších hlinitých půdách světlomilná a teplomilná univerzální léčivá bylina drcená nať – koření oregano

Zdroje informací: Zdroje obrázků: strana 2 strana 3 strana 4 strana 5 http://cs.wikipedia.org učebnice Biologie rostlin nakladatelství Fortuna http://www.kvetenacr.cz Zdroje obrázků: strana 2 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Lamium_pl.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/Unknown_plant%2C_Ostrava_3.jpg strana 3 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/95_Lamium_album%2C_L._purpureum.jpg strana 4 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/Lamium_flowerdiagram.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/Lamium_album4_ies.jpg strana 5 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Lamium_album1_ies.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Menthaarvensis.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c7/Salvia_verticillata_240606.jpg strana 6 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Origanum_vulgare_04_ies.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Thymus_pulegioides.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/19/Majeranek.marjoram.12days.jpg strana 7 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4e/Lamium_album_scan.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/08/Lamium_album_bluete.jpeg strana 8 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/86/88_Mentha_arvensis.jpg strana 9 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/Origanum_vulgare_05_ies.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/Oregano-spice.jpg