Československé legie, vznik Československa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

Naše země za 1. světové války
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Za 1.světové války v datech
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
testujeme svoje znalosti
VZNIK ČESKOSLOVENSKA Jitka Doubravová.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?
ČEŠI A SLOVÁCI V DOBĚ 1. SVĚTOVÉ VÁLKY
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Naše země za první světové války
Vídeňský kongres Označení materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Svátek 28.října.
VY_32_INOVACE_25-10 Vznik ČSR.
Lucemburkové na českém trůnu
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie, metternichovský absolutismus, národní obrození Označení materiálu: VY_32_INOVACE_19_ceske_zeme_habsburska_monarchie_do_roku_1848.ppt.
VY_32_INOVACE_1D.9.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
První světová válka III
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Tři fronty: západní, východní a jižní – balkánská1915 – fronta italská
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
III/2 XVI.1. 9.B
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Vznik Československa II.
Společnost na počátku 19. století
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
Doba husitská – Jan Hus Označení materiálu:
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Václav IV. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_05_vaclavIV.ppt
Rokoko, klasicismus - 2 Označení materiálu:
Cesta k první světové válce
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník Kapitoly z českých a světových dějin České země za první světové války Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie, Bachův absolutismus
Československé legie v Rusku
Československé legie, vznik Československa
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Rakouské císařství (Předlitavsko): 1. Čechy, 2. Bukovina, 3. Korutany, 4. Kraňsko, 5. Dalmácie, 6. Halič, 7. Přímoří, 8. Dolní Rakousy, 9. Morava, 10.
Revoluce 1848 v habsburské monarchii Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_revoluce_1848_v_habsburske_risi.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický.
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Cesta k první světové válce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_16_pred_1_svetovou_valkou.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma:
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
VY_32_INOVACE_006_Vznik Československa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Vznik Československa 28.říjen Nástup Karla I. roku 1916 zemřel František Josef I. a nastoupil Karel I. začíná provádět změny (cíl: zachránit monarchii)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_20_Vznik.
Kateřina Šulcová.
PRŮBĚH 1. SVĚTOVÉ VÁLKY V PŘEHLEDU
VZNIK ČSR Autor. Lenka Mulačová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
VYHLÁŠENÍ ČESLOSKOVENSKA
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
České země za světové války
LEGIE - jednotky čs. zahraničních vojsk (na straně Dohody)
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Češi za první světové války
Společnost na počátku 19. století
Vídeňský kongres Označení materiálu:
Transkript prezentace:

Československé legie, vznik Československa Označení materiálu: VY_32_INOVACE_20_cesi_slovaci_za1valky_ceskoslovenske_legie_vznik_ceskoslovenska.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma: Člověk a společnost, dějepis, první světová válka ZŠ Wagnerovo náměstí, Beroun Předmět, ročník: Dějepis, 8. ročník Autor: Ivana Flíčková Datum: 21. 5. 2012 Anotace: (popis způsobu použití výukového materiálu): Vznik československých legií za 1. světové války, vyhlášení samostatné Československé republiky. Tučný text slouží jako výchozí text pro tvorbu poznámek, ostatní text vysvětluje souvislosti nebo upozorňuje na zajímavé podrobnosti. Obrázky, které podporují lepší názornost, jsou opatřeny odkazem na zdrojovou stránku pro žáky s hlubším zájmem pro učivo. Prezentace jsou žákům k dispozici na www.jaknadejepis8.webnode.cz

Československé legie, vznik Československa uč. 136 - 139

Československé legie (název vznikl až po válce) za války se používalo označení jednotky československých zahraničních vojsk v Rusku, Francii, Itálii – čeští a slovenští zajatci a krajané bojující na straně Dohody nejslavnější ruské legie koncem války měly jednotky československých zahraničních vojsk celkem přes 100 000 členů

Památník u Palackého náměstí v Praze http://www.praguecityline.cz/pro-handicapovane/zitkovy-sady Boj legionářů s ruskými bolševiky se samozřejmě nezamlouval komunistům, a tak se po roce 1948 význam čs. legií zlehčoval a posléze se o nich oficiálně přestalo mluvit.

po říjnové revoluci uzavřelo Rusko s Ústředními mocnostmi v březnu 1918 brest – litevský mír Legionáři se chtěli přesunout na západní frontu a pokračovat v boji na straně Dohody, do Francie se mohli dostat pouze cestou na východ přes Sibiř do Vladivostoku (únor 1920) a dál po moři v Rusku však probíhala občanská válka, ruská vojska – Rudá armáda se legie pokusila odzbrojit navzdory uzavřeným dohodám legiím se podařilo obsadit obrovská území na Sibiři kolem Sibiřské magistrály a postupovaly zpět na západ

Mapa: Kartografie Praha: Novověk II Mapa: Kartografie Praha: Novověk II., dějepisné atlasy pro základní školy a víceletá gymnázia, str. 47

Návrat legionářů http://www.ucw.cz/~hubicka/Sechtl/Josef/Czech/legionari.html

Mapa: Kartografie Praha: Novověk II Mapa: Kartografie Praha: Novověk II., dějepisné atlasy pro základní školy a víceletá gymnázia, str. 47

úspěchy československých legionářů pomohly Národní radě československé v jednání s Dohodou mezitím ale skončila válka, legionářům trval jejich návrat domů až do roku 1920 http://codyprint.cz/legie/navrat.html Legionářský odznak http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovensk%C3%A9_legie

Vyhlášení Československa listopad 1916 nástup nového císaře Karla I. – uvolnění poměrů část obyvatelstva přijala myšlenku samostatného Československa – Manifest českých spisovatelů proti poslancům, kteří upřednostňovali v Předlitavsku federaci leden 1918 Tříkrálová deklarace – čeští a moravští poslanci právo - národa na sebeurčení duben – žádají rovnou samostatnost léto – vytvořen Národní výbor v čele s K. Kramářem – poslanci nejsilnějších českých politických stran příprava zákonů a vyhlášení samostatného československého státu

léto - Francie a VB uznaly Československou národní radu za základ budoucí vlády 28. října 1918 v Praze otištěna zpráva o žádosti R – U o mír lidé si to automaticky spojili s rozpadem R-U a nastalo obrovské nadšení, živelné vyhlašování samostatného československého státu do čela spontánních demonstrací se postavili přítomní členové Národního výboru – Alois Rašín, František Soukup, Jiří Stříbrný, Antonín Švehla a Slovák Vavro Šrobár = 5 mužů října Národní výbor převzal moc a vyhlásil zřízení samostatného československého státu – přebíraly se úřady, soudy, voj. a policejní velitelství rakouská armáda nezasáhla

zdroje: text: Dějepis 8 pro základní školy, novověk, SPN, str zdroje: text: Dějepis 8 pro základní školy, novověk, SPN, str. 135 - 139 mapa: Kartografie Praha: Novověk II., dějepisné atlasy pro základní školy a víceletá gymnázia, str. 47 obrázky: http://www.praguecityline.cz/pro-handicapovane/zitkovy-sady http://www.ucw.cz/~hubicka/Sechtl/Josef/Czech/legionari.html http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovensk%C3%A9_legie