Informatika pro ekonomy přednáška 6

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
III/2 XVII AB
Advertisements

Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Souborové systémy.
Formáty grafických souborů
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Komprese textových, video a audio dat.  Komprese   JPEG: 
Jitka Banetková Delta – SŠIE 5.MA. Externí pevné disky jsou ideálním médiem pro zálohování a pro přenášení souborů. Pokud často cestujete a chcete mít.
INFORMATIKA 4_10_ HODINA 10. TÝDEN
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor:Sociální péče Ročník: 1 Informační a komunikační technologie pro 1. ročník studijního.
Referát č. 18 Počítačová grafika, prezentace (základní pojmy a principy z oblasti počítačové grafiky, grafické a multimediální formáty, jejich vlastnosti.
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Informatika pro ekonomy II přednáška 3
Teorie komprese dat Veronika Srbová, 4.Z.
Pravidelné zálohování dat
NázevZálohování, komprimace a vypalování dat Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s.
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Zabezpečení a ochrana dat
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Zálohování.
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
Základy informatiky. 4 DATA DATA – vytvoření – ochrana – uchování 3.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Prezentace pro Kraj Vysočina Jan Gregor
NeoSync on-line zálohování pro každého / pro každou firmu
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Grafické formáty Autor: Mgr. Petr Vanický.
Základy informatiky. 4 DATA – uchování – ochrana.
Počítačová grafika.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Kompresní algoritmus LZW Dokumentografické informační systémy.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-13.
Barevná hloubka: Ukázky obrázků ještě jednou:
Z ÁLOHOVÁNÍ. Jediná data, která není potřeba zálohovat jsou ta, o která už jste přišli. Více než 87% počítačů v České republice není dostatečně zálohováno.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Informatika pro ekonomy II přednáška 5
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Počítačová grafika a CAD 1. Způsoby uložení grafické informace Rastr (grid, bitmapa …) Vektor.
Základy informatiky.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Počítačová grafika Komprimace grafických dat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
- CO TO JE A ROZDÍLY MEZI NIMI Zálohování, archivace a komprimace dat.
Grafické formáty Mgr. Petra Toboříková. Barevná hloubka barevné odstíny jsou dány kombinací barev barevná hloubka = určuje kolik bitů je potřeba k popisu.
Zálohování dat. Zálohování dat (podle CHIP) důvody zálohování – problémy HW, SFTW, viry, chyby uživatele, viry, hackeři, přírodní katastrofy, krádeže.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Bezpečnost dat.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
Software počítače 2 - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Informatika pro ekonomy přednáška 6
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Kód DUM : VY_32_INOVACE_LIN.1.16
Informatika pro ekonomy přednáška 6
Inf Formáty grafických souborů
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Správa disků
Barvy v počítačové grafice
Systém souborů 1.
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

Informatika pro ekonomy přednáška 6 Komprimace, archivace Informatika pro ekonomy přednáška 6

Potřebnost komprimace Redundance v datech — nutná pro zpracování dat Redundance vzniká: — nedokonalým kódováním dat — nutností rychlého přístupu k datům — přidáváním zabezpečovacích informací Odstranění (snížení) redundance — použitím komprimace

Základní pojmy I Hrubá data — data před komprimací Komprimovaná (čistá) data — data po komprimaci Komprimační poměr — poměr délek hrubých a komprimovaných dat. Vyjadřuje se různým způsobem: h/k — udává násobek hrubých dat k/h100 — udává, na kolik procent se data zmenšují (1 – k/h) 100 — udává, o kolik procent se data zmenšují

Základní pojmy II Záporná komprimace — data se komprimací zvětšují (nežádoucí jev) Ztrátová komprimace — některá data se při komprimaci vynechávají Adaptivní komprimace — komprimační metoda pracuje v závislosti na hrubých datech Symetrická komprimace — čas komprimace a dekomprimace je stejný

Komprimační metody Logická komprimace — jiný (kratší) způsob vyjádření stejných informací; je nutné znát sémantiku dat Příklady: — zkracování slov (jako v těsnopise) — čb fotografie vyjádřená pouze odstíny šedi Fyzická komprimace — hledání lepšího (kratšího) kódu; nezávisí na sémantice dat

Metoda RLE Běh — posloupnost stejných hodnot Run Length Encoding — kódování délkou běhu Základní princip: 65 65 65 65 78 78 78 32 32 32 32 32 Hrubá data: 4 65 3 78 5 32 Výsledek: Opakovač Hodnota Paket Problém — střídavá data; může dojít k záporné kompresi. Řeší se speciálním tvarem opakovače. Obrazy: Bitová / bytová / pixelová úroveň

Metoda LZW Lempel, Ziv, Welch (1977, vylepšeno 1984) — algoritmus a jeho implementace Princip: hledání opakujících se posloupností v hrubých datech a nahrazování jejich výskytů kratším kódem. Postup — data se analyzují, zjišťují se posloupnosti a jejich opakování. Je-li opakující se posloupnost již ve slovníku, vypisuje se jen její kód. LZMA — Lempel, Ziv, Markov-Chain Alg., pomalejší, ale lepší komprimační poměr

Metoda CCITT Princip hledání optimálního kódu — používá se však pevný slovník Implementace: CCITT Group 4 pro monochromatická obrazová data (formát BMP, TIFF, PCX) Vlastnosti: — jednoduchá, — závislá na prvcích odpovídajících slovníku, — nízký komprimační poměr.

Vlastnosti uvedených komprimačních metod Metoda RLE: — jednoduchá, — závislá na bězích v hrubých datech, — nízký komprimační poměr. Použití pro obrazová data, kde se vyskytují běhy. Metoda LZW: — nejsložitější, — adaptivní, nezávislá na datech, — vysoký komprimační poměr. Univerzální použití. Kvalitu lze ovlivnit hloubkou analýzy dat.

Implementace Komprimátory — programy schopné komprimovat, ale také archivovat, pracovat se soubory a adresáři, kryptovat obsah, vkládat poznámky apod. Unix — gzip, zip OS na PC — pkzip/pkunzip, arj, WinRAR, WinZip, 7zip atd. Různé komprimátory — různé formáty archivů, různé ovládání, ale prakticky vždy LZW (LZMA) s mírnými modifikacemi.

Archivy Soubor vytvořený komprimátorem, obsahuje čistá data a režijní informace Procento režijní informace závisí na velikosti a počtu komprimovaných souborů Formát archivu je pro každý komprimátor jiný Moderní komprimátory jsou schopny číst a někdy i vytvářet archivy různých typů

Vnitřní fragmentace Každý disk je složen z alokačních bloků určité délky. Uložený soubor zabírá vždy určitý celočíselný počet alokačních bloků Poslední alokační blok souboru není zcela využit – vnitřní fragmentace. Velikost souboru <= Velikost na disku Shrnutí více souborů do jednoho archivu znamená eliminaci vnitřní fragmentace (i bez komprimace jde o zmenšení prostoru na disku)

On-line komprimace Implementace uvnitř jiného programu — služby Otevřít (Open) a Uložit (Save, Save As) Při běžné práci se skrytě komprimuje/dekomprimuje. Používáno u programů pracujících s vnitřně komprimovanými daty, například obrazové editory, zpracování hudebních dat a videodat. Použita symetrická komprimace — čas uložení a otevření je podobný, menší nároky na kvalitu komprimace, často i ztrátová komprimace

Archivace a zálohování Archivace: — uchování dat pro budoucí použití, — nutnost uchování dokladů o provedených pracích. Zálohování: — ochrana před poškozením nebo ztrátou (viry a napadení, požár, povodeň, chyby uživatelů) Vzdálenost kopie: — příruční; na stejném disku — odkládací; na stejném počítači, ale jiném disku, — bezpečnostní; mimo počítač (archivní média). Podle vzdálenosti roste i bezpečnost uchování.

Způsoby zálohování Záloha dat, záloha programů Zálohují se soubory, adresářové podstromy, disky, systémové soubory a oblasti Výchozí záloha Úplná záloha Rozdílová (diferenciální) záloha Přírůstková (inkrementální) záloha PLÁN ZÁLOH

Metody a postupy archivace Vytváření archivních souborů — většinou vhodným komprimátorem nebo specializovanými programy Unix — program tar (tape archive) OS na PC — komprimátory, uživatelské dávky Četnost archivace — podle vzdálenosti archivu: po každé modifikaci dat, jednou denně, jednou týdně, jednou měsíčně...

Média pro zálohy a archivy Disky – v počítači (oblast téhož disku, jiný disk, mirror) – zálohy Přenosná média (optické disky CD, DVD, magnetické pásky, flash disky) – zálohy i archivy (pozor na trvalost záznamu!!) NAS (Network Attached Storage) – síťově dostupné úložiště – zálohování

Archivace v prostředí Unix Program tar a jeho kombinace s bezeztrátovou komprimací gzip; soubory .tar, .tgz Vytvoření skriptu pro archivaci vybraných souborů a adresářů Nastavení času a periodicity archivace – cron Automatizované posílání archivů případně na jiný stroj (připojení disku jiného stroje do souborového systému)

Archivace ve Windows Program backup, varianta v příkazovém řádku, nebo interaktivní (i s průvodcem) Možnost zálohy systémových záznamů a jejich obnova v případě havárie Zálohování souborů – výběr zdrojů a výběr umístění archivů Plánovač úloh – možnost volby času zálohování a periodicity