psychologie osobnosti – vztahově-postojové složky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_MANAŽER_P2.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
PSYCHICKÉ VLASTNOSTI OSOBNOSTI
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
POŽADAVKY NA OSOBNOST ZDRAVOTNICKÉHO PERSONÁLU
Aplikovaná psychologie
Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy z psychologie Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ON.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo a spravedlnost Ročník:1.a 2. Datum.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
CHARAKTER Karolína Hejmová.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 32 Číslo.
Charakter Pavel Šuranský.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Motivace, vůle. 1. Vypište všechno, co potřebujete k tomu, abyste měli radost / byli spokojení 2. Zkuste uvedené potřeby roztřídit do skupin na biologické,
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI – VÝKONOVÉ SLOŽKY Mgr. Jiřina Boušková.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Co je to osobnost?. Osobnost člověka je uspořádaný systém psychických a fyziologických funkcí jedince, které jsou v neustálé interakci s prostředím.
V ÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.19.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_4_11_Sebepoznávání a sebepojetí Číslo projektu:
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI – DYNAMICKÉ SLOŽKY Mgr. Jiřina Boušková.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
Tato prezentace je doplněním výkladu učitele
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Metody psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Státní vyznamenání Mgr. Vladimír Velešík.
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
psychologie osobnosti - motivace
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Kultura Vladimír Velešík.
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Filosofická antropologie
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Temperament, charakter, motivace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Sociální psychologie.
Poznávací proces Mgr. Vladimír Velešík.
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Edukační (výchovné a vzdělávací) cíle
Transkript prezentace:

psychologie osobnosti – vztahově-postojové složky Mgr. Jiřina Boušková

ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: 1. ročník – čtyřleté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Občanský a společenskovědní základ Tematický okruh Člověk jako jedinec Materiál slouží ke všeobecnému seznámení žáků se vztahově-postojovými složkami osobnosti. Materiál je použit ve výkladové části hodiny. Součástí materiálu je i test, který ověří znalosti žáků. Pomůcky: interaktivní tabule.

Charakter souhrn psychických vlastností osobnosti, které se zakládají na mravních zásadách a projevují se v chování a jednání člověka povahové rysy člověka část osobnosti, který reguluje lidské chování souvisí s pojmem svědomí je ovlivňován temperamentem a schopnostmi

Charakter reguluje temperamentové vlastnosti projevuje se v našich cílech a prostředcích, kterými svých cílů dosahujeme charakter člověka se mění (životní zkušenosti) je z velké části ovlivněn výchovou a společností, ve které žijeme není ani vrozený, ani dědičný

Vztah člověka ke společnosti vztah k ostatním lidem světonázorová orientace vztah k morálce vztah ke společnosti čestnost svědomitost pravdomluvnost láska přátelství soucit štědrost přejícnost velkodušnost porozumění shovívavost spravedlnost upřímnost faleš přetvářka slušnost vlídnost pozornost laskavost ohleduplnost

Vztah k práci celkový poměr k práci způsob práce pracovitost usilovnost snaživost pohodlnost důkladnost dochvilnost soustavnost nedbalost povrchnost nepořádnost svědomitost

Vztah k sobě samému zdravé sebevědomí přehnané sebevědomí nedostatek sebevědomí sebekritičnost hrdost skromnost přeceňování se egoismus domýšlivost povýšenost samolibost pocit méněcennosti poníženost sebepodceňování nedůvěra v sebe sama

Typologie Jane Loevingerové (1918 – 2008) osobnost orientovaná na věci materiální způsob života 2. osobnost orientovaná na lidi mezilidské vztahy 3. osobnost orientovaná na ideje důležitý je svět myšlenek/kultury

Postoje k životu Pierra Chardina (1881 – 1955) unavení klid, minulost 2. požitkáři životní radost, přítomnost 3. nadšenci růst, cesta vpřed, změna, budoucnost

Jean Piaget (1896 – 1980) rozlišuje dvě stádia osvojování charakteru: heteronomní stadium normy přijaté od druhých (rodiče) 2. autonomní stadium zvnitřnění norem – přijímáme je za své odpovědnost za své vlastní jednání

Test vlastností reguluje svědomí cílech se mění výchovou vrozený souhrn psychických .....................osobnosti, které se zakládají na mravních zásadách a projevují se v chování a jednání člověka část osobnosti, který ..................lidské chování souvisí s pojmem................... projevuje se v našich .................... a prostředcích, kterými svých cílů dosahujeme charakter člověka ................... (životní zkušenosti) je z velké části ovlivněn ....................a společností, ve které žijeme není ani................., ani dědičný vlastností reguluje svědomí cílech se mění výchovou vrozený

Pojmenuj skupinu charakterových vlastností: vztah člověka ke společnosti

Pojmenuj skupinu charakterových vlastností: vztah člověka k sobě samému sebekritičnost hrdost skromnost přeceňování se egoismus domýšlivost povýšenost samolibost pocit méněcennosti poníženost sebepodceňování nedůvěra v sebe sama

Pojmenuj skupinu charakterových vlastností: vztah člověka k práci pracovitost usilovnost snaživost pohodlnost důkladnost dochvilnost soustavnost nedbalost povrchnost nepořádnost svědomitost

Typologie Jane Loevingerové (1918 – 2008) věci osobnost orientovaná na..................... materiální způsob života 2. osobnost orientovaná na...................... mezilidské vztahy 3. osobnost orientovaná na .............. důležitý je svět myšlenek/kultury lidi ideje

Jean Piaget (1896 – 1980) rozlišuje dvě stádia osvojování charakteru: ........................... stadium normy přijaté od druhých (rodiče) 2. .............................stadium zvnitřnění norem – přijímáme je za své odpovědnost za své vlastní jednání heteronomní autonomní

Postoje k životu Pierra Chardina (1881 – 1955) ............................ klid, minulost 2. ............................. životní radost, přítomnost 3. ............................... růst, cesta vpřed, změna, budoucnost unavení požitkáři nadšenci

Zdroje a použitá literatura Hladík, Jaroslav: Společenské vědy v kostce pro střední školy,Fragment, Havlíčkův Brod, 1996 Doležalová, Ladislava, Vlková, Marie: Občanský a společenskovědní základ Psychologie, Computer Media s.r.o., Kralice na Hané, 2010, ISBN: 978-80-7402-060-5