Dějiny významných států v Evropě i ve světě – Rusko

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rusko za posledních Romanovců
Advertisements

Západní Evropa po třicetileté válce
Neklid ve východní a jihovýchodní Evropě
Rusko.
Rusko v 17. století Za Petra I. Velikého.
Vzdělanost, literatura a hudba v 17. století
Carské Rusko v 2. pol. 19. století
Rusko 1853 – 56 – Krymská válka – referát
Ruský stát a jeho sjednocení
Vídeňský kongres Označení materiálu:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_458.
Válečné konflikty v Evropě
Lucemburkové na českém trůnu
Poslední Romanovci Lenka Ertlová.
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie, metternichovský absolutismus, národní obrození Označení materiálu: VY_32_INOVACE_19_ceske_zeme_habsburska_monarchie_do_roku_1848.ppt.
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
První světová válka III
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Dějiny významných států v Evropě v 1. pol. 19. stol.
Společnost na počátku 19. století
Dějiny významných států v Evropě i ve světě
Doba husitská – Jan Hus Označení materiálu:
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Václav IV. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_05_vaclavIV.ppt
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Rokoko, klasicismus - 2 Označení materiálu:
Cesta k první světové válce
Dějiny významných států v Evropě i ve světě – Rusko
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie, Bachův absolutismus
Československé legie, vznik Československa
REVOLUCE V RUSKU Přelom 19. a 20. století.
Kultura vrcholného a pozdního středověku
VY_32_INOVACE_2D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Autor:Mgr. Veronika Košťálová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_DEJEPIS_14 Rusko za posledních Romanovců Téma sady:Dějepis Obor, ročník: Obchodní akademie.
Hospodářství SSSR ve 20. a 30. letech 20.století.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
Alexandr II. Nikolajevič. ruský car v letech 1855 – 1881 narodil se 29. dubna 1818 v Petrohradě syn cara Mikuláše I. a jeho manželky Alexandry Fjodorovny.
První čeští králové Označení materiálu: VY_32_INOVACE_14_prvni_cesti_kralove.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma: Člověk a společnost,
Cesta k první světové válce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_16_pred_1_svetovou_valkou.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Český stát pod vládou přemyslovských.
VY_32_INOVACE_460 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
FRANCIE A RUSKO 2.POL. 19.STOLETÍ
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Vývoj v jednotlivých zemích
Válečné konflikty v Evropě
Československé legie, vznik Československa
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Revoluce v Rusku 19. – 20. století Autor: Lenka Mulačová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Evropské právní dějiny
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Rusko v 17. století Označení materiálu:
První světová válka 8. třída.
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Revoluce v Rusku 1917 Autor: Lenka Mulačová
Základní škola Čelákovice
Dějiny významných států v Evropě v 1. pol. 19. stol.
Společnost na počátku 19. století
Vídeňský kongres Označení materiálu:
Transkript prezentace:

Dějiny významných států v Evropě i ve světě – Rusko Označení materiálu: VY_32_INOVACE_10_rusko.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma: Člověk a společnost, dějepis, mezi revolucí 1848 a první světovou válkou, dějiny významných států v Evropě i ve světě, Rusko ZŠ Wagnerovo náměstí, Beroun Předmět, ročník: Dějepis, 8. ročník Autor: Ivana Flíčková Datum: 9. 4. 2012 Anotace: (popis způsobu použití výukového materiálu): Vývoj ruského carství od poloviny 19. století. Tučný text slouží jako výchozí text pro tvorbu poznámek, ostatní text vysvětluje souvislosti nebo upozorňuje na zajímavé podrobnosti. Obrázky, které podporují lepší názornost, jsou opatřeny odkazem na zdrojovou stránku pro žáky s hlubším zájmem pro učivo. Prezentace jsou žákům k dispozici na www.jaknadejepis8.webnode.cz

Významné evropské státy Rusko

Mikuláš I. (Nikolaj) ruský car 1825 – 1855 http://cs. wikipedia

Mapa: Dějepis 8 pro základní školy, novověk, SPN, Praha 2008, str. 114 rozšiřování území na Kavkaz a do střední Asie Mapa: Dějepis 8 pro základní školy, novověk, SPN, Praha 2008, str. 114

1853 – 1856 prohraná krymská válka snaha Ruska o vliv na Balkáně, zájem o černomořské úžiny – boj s osmanskou říší – její spojenci Francie a VB Rusko se nedočkalo slibované rakouské pomoci - zhoršení rusko – rakouských vztahů Rakousko také zájem o Balkán

Mapa: Kartografie Praha: Novověk II Mapa: Kartografie Praha: Novověk II., dějepisné atlasy pro základní školy a víceletá gymnázia, str. 38

Florence Nightingalová Anglická ošetřovatelka, spisovatelka a průkopnice srovnávací lékařské statistiky. Byla známá jako "Dáma s lucernou" ("The Lady with the Lamp"). Organizovala zdravotní péči v Krymské válce – spolu s 38 sestrami se vydala do Turecka v době krymské války. Vojáci umírali více než v boji na špatné hygienické podmínky, na choleru, tyfus a krvavé průjmy. http://cs.wikipedia.org/wiki/Florence_Nightingalov%C3%A1

Zavedla hygienická opatření jako jsou pravidelné měnění ložního prádla, adekvátní osvětlení, pravidelné větrání, zdravější strava a lepší jídelní vybavení pro úpravu stravy. Zároveň podporovala aktivitu nemocných a zlepšení dodávek léčiv. Všechna tato opatřením přinesla větší šance na uzdravení zraněných a nemocných vojáků. Úmrtnost klesla ze 60 % na 2 %. Zasadila se o vzdělávání zdravotních sester. 1864 založen Červený kříž Jeanem Henrim Dunantem, který jí vyslovil svoji úctu. V roce 1883 jí královna Viktorie udělila Královský červený kříž.

Alexandr II. Nikolajevič 1855 – 1891 http://cs. wikipedia

car Alexandr II. 1855 - 1891 snaha o reformy 1861 zrušeno nevolnictví – přidělena půda za úhradu rolníci byli nadále občané s omezenými právy reforma soudnictví – podle západního vzoru – nezávislí soudci, veřejné přelíčení, obhajoba zakázány tělesné tresty uvolnění cenzury rozvoj školství ostatní poměry se příliš nemění – samoděržaví

70. léta 19. stol. – podpora národněosvobozeneckých bojů národů na Balkáně – pod záminkou ochrany pravoslavných před Turky – samostatnost některých balkánských národů vzdělaní lidé požadovali reformy – nejradikálnější – tajné organizace 1881 atentát na cara Alexandra II.

Alexandr III. Alexandrovič http://cs. wikipedia. org/wiki/Alexandr_III předposlední car Ruska v letech 1881 – 1894 původně připravován na vojenskou dráhu neměl zájem o vzdělání vynikal fyzickou silou - byl vysoký 193 cm jeho síla zachránila roku 1888 jeho rodinu - tehdy v Borkách nedaleko Charkova vykolejil carský vlak – car držel střechu bortícího se vagonu, dokud nebyli všichni v bezpečí

http://cs.wikipedia.org/wiki/Alexandr_III._Alexandrovi%C4%8D Manželku - dánskou princeznu Marii Sofii Frederiku Dagmaru – pravoslavné jméno Marie Fjodorovna - „zdědil“ po svém starším bratrovi Nikolajovi. Alexandr III. zemřel roku 1894 poněkud brzy, ve věku 49 let, na Krymu na onemocnění ledvin.

Alexandr III. 1881 – 1894 – předposlední car neústupný jako děd Mikuláš I. – složitý charakter, hrubý, zároveň velmi zbožný mírně konzervativní ráz politiky – z dnešního pohledu doba útlaku a netolerance podněcování antisemitismu omezení reforem Alexandra II. změny však nebylo možno zastavit – nástup industrializace (rozvoj průmyslu) – stále zaostává za Evropou stále samoděržaví (Rusko nemá ústavu)

Dějepis na dlani: H. Kohoutková, M. Komsová, str. 167, vyd. Rubico

Mikuláš II. Alexandrovič 1894 - 1917 civilním jménem Nikolaj Romanov, rus. Николай II přezdíván u dvora Nicky) (1868 - 17. července 1918) byl posledním ruským carem, králem polským a velkoknížetem finským http://cs.wikipedia.org/wiki/Mikul%C3%A1%C5%A1_II._Alexandrovi%C4%8D

Car Mikuláš II. 1894 - 1917 Rusko zaostalým převážně zemědělským státem růst obyvatelstva – na konci 19. století zdvojnásobení počtu obyvatel na 140 mil. – díky industrializaci většina lidí v otřesných podmínkách – vlny hladomorů zaostávalo za ostatní Evropou o půl století od cara se očekávaly reformy – politické, pozemková reforma, zlepšení podmínek pro dělníky – car však nerozhodný, povahově nevhodný pro vládnutí rozšiřování území do Asie – Transsibiřská magistrála – železnice (1901)

carovi se nedařilo ani v zahraniční politice : prohraná rusko – japonská válka 1904 – 1905 Rusko nejprve obsadilo Mandžusko, myslelo si, že se Japonskem lehce vypořádá 1905 bitva u Cušimy – ruská flotila zničena ztráta Mandžuska Rusko se ukázalo jako hospodářsky a vojenský zaostalé 1905 po neúspěchu ve válce vypukla v Petrohradu revoluce – tvrdě potlačena ústupek – všeobecné volební právo pro muže – svolán parlament = duma

zdroje: text: Dějepis 8 pro základní školy, novověk, SPN, Praha 2008, str. 113 - 116 mapy: Kartografie Praha: Novověk II., dějepisné atlasy pro základní školy a víceletá gymnázia, str. 38 Dějepis na dlani: H. Kohoutková, M. Komsová, str. 167, vyd. Rubico obrázky: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mikul%C3%A1%C5%A1_I._Pavlovi%C4%8D http://cs.wikipedia.org/wiki/Florence_Nightingalov%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Alexandr_II._Nikolajevi%C4%8D http://cs.wikipedia.org/wiki/Alexandr_III._Alexandrovi%C4%8D http://cs.wikipedia.org/wiki/Mikul%C3%A1%C5%A1_II._Alexandrovi%C4%8D