Polovodičová dioda Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příměsové polovodiče.
Advertisements

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_16.
ELEKTRONIKA Polovodičová dioda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Fyzika – Diody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:05_01_32_INOVACE_17.
Vodivost polovodičů. Polovodiče 4 látky, které vedou proud pouze za určitých podmínek 4 jejich odpor při malém zvýšení teploty významně klesá (např. Ge,
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_09_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_23_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Dioda Anotace:
ELEKTROMAGNET Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
Druháci a matematika 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Marie Janků. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
28. Elektrický proud v polovodičích
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
MYŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma klid a pohyb
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Tato prezentace byla vytvořena
Převody – jednotky délky
ELEKTRONIKA Unipolární tranzistor
Konstrukce trojúhelníku
PÉČE O ZDRAVÍ Obrázek dostupný z:
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Najdi rozdíl II. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Pravidla pro počítání s mocninami
Orofacionální cvičení I
Dělitelnost J. Šiřická Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Polovodičová dioda Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Pořadí obrázků – domeček
Hyperoskulační kružnice elipsy
PROVĚRKY Převody jednotek délky - 2.část
Převody délky MATEMATIKA
WHAT IS WHITE? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Graf nepřímé úměrnosti
TRANZISTOROVÝ JEV.
Interaktivní elektrický obvod
Vedení proudu v kapalinách
Vedení proudu v kapalinách
Určení severního pólu cívky s proudem pomocí pravidla pravé ruky
Vzájemná poloha dvou kružnic
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Soustava rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Fyzika 4.A 17.hodina 06:11:34.
Převody – jednotky délky
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
FYZIKÁLNÍ KUFR Vedení el. proudu v kapalinách a plynech (9. ročník)
M O T Ý L Í L O T O 3 Najdi stejného motýla!
Pořadí obrázků – auto Postup práce:
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Kvadratická rovnice Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice
Převody jednotek obsahu - 2.část
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
WHAT IS GREEN? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Sdělovací technika– POLOVODIČOVÉ SOUČÁSTKY
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Transkript prezentace:

Polovodičová dioda Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Polovodičová dioda - + P N je součástka vyrobená spojením vrstvy polovodiče P s vrstvou polovodiče N - + - - volný elektron - - díra - - - P N atom prvku IV.s nebo příměsi Na tzv. PN přechodu se vytvoří pro elektrony neprůchodná vrstva→ hradlová (odpudivá elektrická síla brání dalšímu pohybu elektronů)

a) v propustném směru (proud prochází) Zapojení diody a) v propustném směru (proud prochází) póly hradlové vrstvy - + P N + - A

b) v závěrném směru (proud neprochází) póly hradlové vrstvy - + P N - + A

Užití diody jako usměrňovače střídavého proudu ~ ~ I t I t

Další typy diod svítící- tzv. LED fotodioda – dopadá-li na ni světlo, stane se zdrojem napětí

Z více vrstev polovodičů P a N jsou další elektrotechnické součástky: tranzistor(3 vrstvy) tyristor (4 vrstvy) Užívají se k regulaci proudu a napětí.

Hezký den !!!!!!!