Co nového na "obálkách ...“ Seminář SK ČR Jiří Nechvátal

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Souborný katalog SKAT a elektronické informační zdroje z dílny firmy LANius s.r.o. Ing. Jiří Šilha.
Advertisements

Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
SUAleph 27. dubna 2011 SUAleph 27. dubna 2011 Portál pro podporu vědy a výzkumu UTB SFX Ing. Lukáš Budínský.
Projekt OBÁLKYKNIH.cz Jiří Nechvátal
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Digitální zemědělská knihovna on-line. ÚVOD ČZU SIC a KBFR – dlouhodobá koncepce rozvoje „snadného“ přístupu k informacím podpora FRVŠ –616/ Digitalizace,
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
13. února 2007Systém Kramerius, Martin Lhoták, KNAV1 Systém Kramerius aktuální stav a vývoj v roce 2007 Martin Lhoták, Knihovna AV ČR, v.v.i. SDRUK – IT,
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
EBSCO Knihovna FSS MU a Osnova EIZ – co, proč, kde EBSCO Vychytávky Procvičování.
Ostrava Vsetín Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
SK CASLIN - spolupráce s JVK PhDr. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice Logo vaší společno sti vložíte na snímek.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
Knihovny a jejich služby (souborné katalogy) Bc. Radmila Kouřilová.
Projekt FRVŠ 1547/2007/E/b Budování digitální knihovny starých a vzácných dokumentů Řešitel: Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
Projekt Digitální knihovna AV ČR a vývoj systému Kramerius Martin Lhoták, Knihovna AV ČR AMK v digitálním světě 2005, Praha.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
Kramerius 4 – nová generace systému pro digitální knihovnu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě ,
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
OBÁLKY KNIH.cz Jiří Nechvátal Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Link server – přidané služby v portálech knihoven Jiří Pavlík Univezita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven, Jinonice 2004.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
EBooks on Demand – projekt evropské kooperace Věra Pospíšilíková – MZK, Kateřina Kamrádková – NTK AKM 2010.
Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Možnosti technického řešení.
Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Sigmundová Úvod do elektronických informačních zdrojů ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Sigmundová Databáze ProQuest 5000 ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Možnosti stahování záznamů z českých i zahraničních knihoven v rámci Jednotné informační brány Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní.
Sekce SDRUK pro regionální funkce Centrální adresář knihoven stav aktualizace – květen 2016 NK ČR Praha PhDr. Eva Svobodová.
Seriály v SKČR, prosinec 2008 Seriály v SKČR Danuše Vyorálková.
Eliška Klimentová, CVTI SR Predvianočné posedenie používateľov AKIS DAWINCI Bratislava
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
Skenování obálek a obsahů v praxi NK ČR Seminář účastníků SK ČR,
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1 Aktualizace báze ADR (Adresář knihoven a informačních institucí ČR) Národní technické muzeum v Praze Mgr. Zdenka Manoušková Národní knihovna.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
Ústřední knihovna FSS MU
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Digitalizace v krajské knihovně (SVK HK)
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Informační den ÚVIS MZLU, Brno
Registr digitalizace Registr digitalizace Helena Dvořáková
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Seriály v Souborném katalogu ČR
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Ústřední knihovna FSS MU
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Nový web Souborného katalogu ČR
Souborný katalog ČR Seriály
Discovery služby a souborný katalog
Spolupráce se Souborným katalogem ČR
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Seriály v Souborném katalogu ČR
SK CASLIN - spolupráce s JVK
Transkript prezentace:

Co nového na "obálkách ...“ Seminář SK ČR Jiří Nechvátal Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích info@obalkyknih.cz

O projektu obalkyknih.cz www.obalkyknih.cz

O projektu obalkyknih.cz Agreguje různé zdroje informací o dokumentech a poskytuje je knihovním a jiným systémům : Obálky knih a periodik - poskytnuté knihovnami pomocí skenovacího klienta, ale i obálky z jiných zdrojů například od vydavatelů, knihkupců či jiných agregátorů Obsahy knih a periodik - naskenované obsahy zpřístupňuje v podobě PDF Fulltexty obsahů - jedná se o převod naskenovaných obsahů na text pomocí OCR a zpřístupnění pro indexaci cílovým knihovním systémem Anotace, komentáře a hodnocení - možnost stažení existujících komentářů a zároveň i možnost exportu Vašich komentářů na obalkyknih.cz Autority – fotografie autorů, osobností, … To všechno v podobě jedné snadno použitelné služby.

O projektu obalkyknih.cz databáze aktuálně obsahuje 1 279 000 obálek 232 000 obsahů 300 000    anotací 60 000 hodnocení 14 000   komentářů    47000 autorit    českých a zahraničních publikací.

Novinky 2016 Větší nahledy obálek – 510 px Skenování periodik – obálky, obsahy Fotografie autorit PDF s obsahem – větší kvalita výstupu Skenovací klient – vylepšení funkcí Citace Push API Sklízení dat ze systému Kramérius

Náhledy obálek 510 px

Náhledy obálek 510px

Náhledy obálek 510px

Náhledy obálek 510px

Náhledy obálek 510px

Náhledy obálek 510px

Skenování periodik obálky, obsahy

Skenování periodik - obálky, obsahy

Skenování periodik - obálky, obsahy

Skenování periodik - obálky, obsahy

Skenování periodik - obálky, obsahy 529 periodik se skenuje celkem 136 - Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích - Národní knihovna ČR 93 - Právnická fakulta – Masarykova univerzita 87 - Knihovna Ústavního soudu 40 - Krajská vědecká knihovna Liberec 24 - Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové 6 - Pedagogická fakulta – Masarykova univerzita 5 - Univerzitní centrum Telč – Masarykova univerzita 2 - Přírodovědecká fakulta – Masarykova univerzita 2 - Akademická knihovna JU – Teologická fakulta

Skenování periodik - obálky, obsahy přidejte se také …

Fotografie autorit

Fotografie autorit aktuálně přes 47 000 fotografií Zdroj: WIKIMEDIA vlastní skenování

Album representantů všech oborů veřejného života československého 5 400 fotografií osobností – cca. polovina využita

Fotografie autorit

Fotografie autorit

Fotografie autorit

Fotografie autorit Regionální osobnosti Jihočeského kraje

Fotografie autorit

Fotografie autorit

Fotografie autorit přidejte se také …

PDF s obsahem kvalitnější výstup

PDF s obsahem – větší kvalita výstupu původně se zdrojové obrázky zmenšily na 50% aktuálně se ukládají PDF se 100% kvalitou nárůst velikosti souboru na dvojnásobek

PDF s obsahem – větší kvalita výstupu

PDF s obsahem – větší kvalita výstupu

Skenovací klient vylepšení funkcí

Skenovací klient – vylepšení funkcí rozšířena podpora skenerů - nová záložka nastavení 'kompatibilita' skenování možnost ukládat naskenované obrázky do vlastní složky podpora proxy podpora skenování dvojstran možnost přesunu skenovaných stránek TOC na libovolnou pozici urychlení odesílání skenovaných dokumentů na server skenování autorit

Rozšířena podpora skenerů - nová záložka nastavení 'kompatibilita' skenování

Možnost ukládat naskenované obrázky do vlastní složky

Podpora skenování dvojstran

Podpora skenování dvojstran

Urychlení odesílání skenovaných dokumentů na server

Skenování autorit

Citace Implementace citací podle normy ČSN ISO 690   1) sklízení bibliografických záznamů ze Souborného katalogu ČR a následným vytvořením citace, uloženy budou výsledky transformace - výsledné citace, které budou poskytovány pomocí API obálkyknih.cz 2) umožnění citování i jiných typů dokumentů, jako např. články, mapy, apod., které server obálkyknih.cz bude generovat dle pravidel na základě zaslaných dat knihovnou

Citace https://github.com/cbvk/obalkyknih/wiki/ObalkyKnih-koncept-citace-%C4%8CSN-ISO-690

http://cache2. obalkyknih. cz/api/books/ http://cache2.obalkyknih.cz/api/books/?multi=[%7B%22isbn%22:%22978-80-00-04411-8%22%7D]&pretty=1&sigla=CBA001

Citace

Push API Cílem úkolu je zrychlit načítání (aktualizaci) dostupných informací obohacujících knižní katalogy. Jedná se o podporu urychlení přímo pro implementace knižních katalogů. Push API bude sloužit k proaktivnímu informování ze strany infrastruktury projektu Obálkyknih.cz (front-end serverů, případně back-end serveru) směrem k serverům knižních katalogů, které budou okamžitě na tuto informaci reagovat a budou schopny informace ve svých bázích aktualizovat. Kladný dopad to bude mít i pro vyhledávání ve fulltextech obsahů, poskytovaných projektem

Automatizované sklízení obsahů a obálek ze systému Kramerius   Technické řešení bude realizováno cestou OAI-PMH. V rámci úkolu bude řešeno obohacování datového modelu obalkyknih.cz o URL na fulltext titulu v systému Kramerius navázaný na siglu knihovny (pro možný výběr zdroje). Úloha umožní vytěžování dokumentů pořízených v rámci projektu NDK a dalších projektů (např. krajské digitalizace).

Automatizované sklízení obsahů a obálek ze systému Kramerius

Statistiky skenování v roce 2016

Skenovací klient statistiky 2016 servis.obalkyknih.cz/stat/

Webové rozhraní obalkyknih.cz statistiky 2016

Statistiky využití serveru

!!! Výsledky práce využijí všichni !!! Pomožme si sami … !!! Výsledky práce využijí všichni !!!

https://github.com/cbvk/obalkyknih/wiki Stránky projektu http://www.obalkyknih.cz https://github.com/cbvk/obalkyknih/wiki info@obalkyknih.cz

Dotazy ???

Děkuji za pozornost radomir.dvorak@ricc.cz radomir.dvorak@ricc.cz

Co nového na "obálkách ...“ Seminář SK ČR Jiří Nechvátal Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích info@obalkyknih.cz