KRAJSKÉ ZŘÍZENÍ Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kraje ČR Karlovy Vary Ústí n. L. Jihlava Zlín Hradec Králové.
Advertisements

ČESKÁ REPUBLIKA II. Povrch České republiky – reliéfní mapa.
Jihočeský kraj Sídlo Jihočeského kraje je v Českých Budějovicích Počet obyvatel je asi Nejvyšší bod je Plechý 1378 m Tento kraj má 7 okresů Do.
JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
ZLÍNSKÝ KRAJ. MAPA Základní statistiky Krajské město: Zlín Hejtman: Libor Lukáš Rozloha: km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 149 obyvatel/km².
Jihomoravský kraj. Poloha Leží v jihovýchodní části republiky, u hranic Rakouskem a Slovenskem obyvatel (2003) Skládá se z původních 7 okresů.
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm Boženy Němcové Rožnov pod Radhoštěm Předmět: Vlastivěda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_16_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: ČESKO - SEVEROVÝCHOD Základní škola Libina, příspěvková.
STŘEDOČESKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_08_Středočeský kraj Téma: Vlastivěda.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPIS Téma: Jihočeský kraj Ročník: 9. Číslo.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ZEMĚPIS Téma: Liberecký kraj Ročník: 9. Číslo.
Plzeňský kraj. Základní údaje Plzeňský kraj má výhodnou polohu mezi Prahou a zeměmi západní Evropy. Turisticky významnou oblastí je NP Šumava.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Královehradecký kraj. Povrch Krkonoše (Sněžka 1602 m.n.m.) – národní park Orlické hory (Velká Deštná 1115 m.n.m.) Adršpašsko - Teplické skály Polabská.
Královéhradecký kraj. Základní údaje Na severu kraje se vypínají Krkonoše a Orlické hory, směrem k jihozápadu se krajina svažuje do úrodné Polabské nížiny.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Pardubický kraj Jméno autora: Mgr.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ZEMĚPIS Téma: Zlínský kraj Ročník: 9. Číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_18_Jihomoravský kraj Téma:
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Jihočeský kraj Jméno autora: Mgr.
P OVRCH Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s povrchem ČR.
Česká republika Olomoucký kraj.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Naše kraje a jejich zajímavosti Vlastivěda 4
Královéhradecký kraj Rozloha:4759 km2 Počet obyvatel:
Pardubický kraj Kraj perníku.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
410 RP SCHKO Slavkovský les
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
LIBERECKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ Kraj spisovatelů: Alois Jirásek (Hronov)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 01 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Základní škola, Hradec Králové
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
LIBERECKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-28 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Středočeský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_15_VLASTIVĚDA
Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj. Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj.
OLOMOUCKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
KRAJ VYSOČINA VY_32_INOVACE_06-35 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-38 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
VY_52_INOVACE_49_Vodstvo ČR
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 12 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
KRAJ VYSOČINA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
JIHOČESKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_18_VLASTIVĚDA
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_LIBERCKY_KRAJ.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Olomoucký kraj 8 největší kraj v ČR.
Výukový materiál pro 8.ročník
Města České republiky 1.část Autor materiálu: Mgr. Martin Holý
Výukový materiál pro 8.ročník
Města České republiky kvíz 1.část spustit
JIHOČESKÝ KRAJ Mgr. Renata Šimková VLASTIVĚDA 5.TŘ.
Města České republiky 2.část Autor materiálu: Mgr. Martin Holý
Sever Moravy Vyhledávejte ve své příruční mapě.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Kraj tradic, vína, zpěvu, … a mnoha dalších krás
Základní škola, Hradec Králové
Ústecký kraj Marková Vendula.
Liberecký Kraj Ondřej sedlák.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Transkript prezentace:

KRAJSKÉ ZŘÍZENÍ Mgr. Michal Oblouk

KRAJ Česká republika se administrativně dělí na 14 krajů a 76 okresů okresy byly i po zavedení obcí s rozšířenou působností ponechány pro statistické účely a státní správu vyšší územní samosprávný celek kraje v ČR vznikly 1. 1. 2000 Hlavní město Praha Středočeský – Praha Jihočeský – České Budějovice Plzeňský – Plzeň Karlovarský – Karlovy Vary Ústecký – Ústí nad Labem Liberecký – Liberec Královéhradecký – Hradec Králové Pardubický – Pardubice Vysočina – Jihlava Jihomoravský – Brno Olomoucký – Olomouc Moravskoslezský – Ostrava Zlínský – Zlín

ZASTUPITELSTVO KRAJE orgán ústavně zakotven - Ústava stanoví jeho název, název jeho členů a délku funkčního období je voleno na 4 roky obyvateli kraje poměrným volebním systémem má 45, 55 nebo 65 členů rozhoduje ve věcech v samostatné působnosti může se platně usnášet za přítomnosti nadpoloviční většiny všech členů schází se dle potřeby, nejméně jednou za tři měsíce - zasedání písemně svolává hejtman a zpravidla je řídí jako předsedající

RADA KRAJE výkonný orgán kraje v oblasti samostatné působnosti zodpovídá se zastupitelstvu schází se podle potřeby, obvykle v týdenních cyklech – schůze nejsou veřejné jednotliví radní mají přiděleny obory působnosti (resorty), na tyto radní může hejtman přenést právo zastupovat kraj, jde-li o jim svěřenou oblast (resort) tvoří ji hejtman, náměstek hejtmana (náměstci hejtmana) a další členové rady počet členů se liší podle velikosti krajů – do 600 000 obyvatel 9 radních, nad 600 000 obyvatel 11 radních

KRAJSKÝ HEJTMAN stojí v čele kraje (v Praze primátor) volí ho ze svých řad zastupitelstvo kraje, tomu také za výkon své funkce odpovídá zastupuje kraj navenek od roku 2000 do roku 2008 byla většina hejtmanských pozic obsazena členy ODS, v roce 2008 byli do pozic všech 13 hejtmanů zvoleni členové ČSSD, v posledních krajských volbách v roce 2016 nejvíce hlasů získalo hnutí ANO v Pardubickém kraji Martin Netolický

KRAJSKÝ ÚŘAD plní úkoly v samostatné působnosti - např. příprava materiálů pro jednání rady kraje a zastupitelstva kraje, poskytování informací, spolupráce s médii, vydávání věstníku kraje, personální věci, rozpočetnictví kraje, správa jeho majetku, poskytování grantů a dotací vykonává zákonem stanovenou státní správu (přenesená působnost) – např. organizování integrovaného záchranného systému na území kraje, matriky, evidence obyvatel, občanské průkazy, cestovní doklady, pohřebnictví, ochrana přírody a krajiny, odpady, územní plánování, památková péče, přezkoumávání rozhodnutí ředitelů škol a školských zařízení, dávky státní sociální podpory napomáhá činnosti výborů a komisí ze zákona se člení na odbory a oddělení – např. odbor životního prostředí a zemědělství, odbor školství, mládeže, sportu a tělovýchovy, odbor krajského živnostenského úřadu, odbor majetkový, odbor ekonomický tvoří ho ředitel a zaměstnanci kraje, ředitel zodpovídá za plnění úkolů svěřených krajskému úřadu v samostatné i přenesené působnosti, do funkce ho jmenuje (odvolává) hejtman s předchozím souhlasem ministra vnitra v čele jednotlivých odborů a jejich oddělení stojí vedoucí - jmenuje a odvolává je na návrh ředitele rada kraje

HLAVNÍ MĚSTO PRAHA hlavní a největší město České republiky leží mírně na sever od středu Čech na řece Vltavě, uvnitř Středočeského kraje sídlí zde prezident republiky, parlament, vláda, ústřední státní orgány a jeden ze dvou vrchních soudů 496 km², 1 267 449 obyvatel vysoce ekonomicky vyspělý a bohatý region s vysokou životní úrovní památková rezervace UNESCO má 57 samosprávných městských částí, které jsou spravovány voleným zastupitelstvem a dále radou, starostou a úřadem městské části nejstarší univerzita ve střední Evropě

STŘEDOČESKÝ KRAJ sídlo - Praha největší kraj v ČR, 10 927 km² , 1 326 857 obyvatel Berounka, Labe, Jizera, Sázava, Vltava, Cidlina, Želivka nejvyšší bod - Tok (865 m. n. m.) 12 okresů: Benešov, Beroun, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Mělník, Mladá Boleslav, Nymburk, Praha- východ, Praha-západ, Příbram, Rakovník nejhustší dopravní síť v republice strojírenství (Škoda Mladá Boleslav), chemie a potravinářství, pěstování pšenice, ječmene, cukrové řepy a brambor Kutná Hora (UNESCO), Svatý Jan pod Skalou, Přerov nad Labem, Karlštejn, Křivoklát, Koněpruské jeskyně, Konopiště, Kouřim, Okoř, Poděbrady, Sázava, Český Šternberk, Svatá Hora, Lidice, Stará Boleslav CHKO Křivoklátsko, Kokořínsko, Český kras, Český ráj, Blaník, Brdy

JIHOČESKÝ KRAJ sídlo - České Budějovice nejvyšší bod - Plechý (1 378 m. n. m.) 10 056 km², 637 834 obyvatel - nejnižší hustota osídlení okresy České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice, Tábor Vltava, Lužnice, Otava, Blanice, Malše, Nežárka Lipno, Orlík, Rožmberk NP Šumava, CHKO Třeboňsko, CHKO Blanský les, Novohradské hory zpracovatelský průmysl, jaderná elektrárna Temelín pěstování obilovin, olejnin, brambor a ovoce, chov skotu, drůbeže a prasat, rybníkářství významná turistická a rekreační oblast – Český Krumlov a Holašovice (UNESCO), Vyšší Brod, Bechyně, Červená Lhota, Dačice, Hluboká nad Vltavou, Jindřichův Hradec, Kratochvíle, Landštejn, Orlík, Rožmberk, Třeboň, Zvíkov

PLZEŇSKÝ KRAJ sídlo - Plzeň nejvyšší bod - Velká Mokrůvka/ Blatný vrch (1370 m. n. m.) 7 649 km², 576 635 obyvatel okresy Domažlice, Klatovy, Plzeň-jih, Plzeň-město, Plzeň-sever, Rokycany, Tachov dálnice D5 strojírenství, potravinářství, průmysl stavebních hmot a keramiky, výroba a distribuce energií, hutnictví, těžba kaolinu, pěstování obilnin, řepky, chov skotu - významné firmy ŠKODA Transportation a Pivovar Prazdroj Brdy, Český les, Šumava Berounka, Radbuza, Mže, Otava, Černé a Čertovo jezero Horšovský Týn, Kozel, Manětín, Nebílovy, Zbiroh, Rabí, Radyně, Švihov, Velhartice, Plasy, Kladruby

KARLOVARSKÝ KRAJ sídlo - Karlovy Vary nejvyšší bod - Klínovec (1 244 m. n. m.) 3 314 km², 297 804 obyvatel Krušné hory, Smrčiny, Doupovské hory, Slavkovský les Ohře, Rolava, Svatava, Teplá okresy Cheb, Sokolov, Karlovy Vary lázeňství, těžba hnědého uhlí a kaolinu, pěstování brambor, řepky olejky a obilnin, chov skotu, drůbeže a prasat, stáčírny minerálních vod, chemický a keramický průmysl, sklářství Božídarské rašeliniště, Soos, Bečov nad Teplou, Loket, Kynžvart, Teplá, Cheb

ÚSTECKÝ KRAJ sídlo - Ústí nad Labem nejvyšší bod - svah hory Klínovec (1225 m. n. m.) 5 335 km², 822 850 obyvatel Krušné hory, České středohoří, NP České Švýcarsko Labe, Ohře, Ploučnice okresy Děčín, Ústí nad Labem, Litoměřice, Teplice, Louny, Most, Chomutov vydatná ložiska hnědého uhlí, největší české uhelné elektrárny, chemický a papírenský průmysl, vinařství, pivovarnictví, pěstování chmele dálnice D8 Libochovice, Házmburk, Milešovka, Terezín, Klášterec nad Ohří, Ploskovice, Doksany, Říp, Pravčická brána, Střekov, Jezeří, Tiské stěny, Osek

LIBERECKÝ KRAJ sídlo - Liberec nejvyšší bod - Kotel (1 435 m. n. m.) nejmenší kraj - 3 163 km², 439 639 obyvatel okresy Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily textilní a strojírenský průmysl, potravinářství, sklářství, výroba bižuterie, pěstování obilnin, brambor, lnu a řepky olejné, chov skotu, prasat a drůbeže Lužické a Jizerské hory, Krkonoše Jizera, Ploučnice, Máchovo jezero Krkonošský národní park, CHKO Kokořínsko, CHKO Lužické hory, CHKO České středohoří, CHKO Jizerské hory a CHKO Český ráj Bezděz, Grabštejn, Frýdlant, Sychrov, Ještěd, Lemberk, Zákupy, Hrubý Rohozec, Trosky, Jablonné v Podještědí, Frýdštejn, Hejnice, Bozkovské dolomitové jeskyně, Hruboskalsko, Panská skála

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ sídlo - Hradec Králové nejvyšší bod - Sněžka (1603 m. n. m.) 4 759 km², 551 421 obyvatel okresy Hradec Králové, Jičín, Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov Polabí, Krkonoše, Orlické hory Labe, Orlice, Metuje dálnice D11 pěstování obilovin, řepky, kukuřice, ovoce a zeleniny, chov skotu a prasat, zpracovatelský průmysl (výroba motorových vozidel, elektrických zařízení a textilní výroba) Krkonošský národní park, Adršpašsko-teplické skály, Prachovské skály, Broumovské stěny, Kuks, Broumov, Babiččino údolí, safari ve Dvoře Králové nad Labem, Kost, Náchod, Častolovice, Opočno, Nové Město nad Metují, Rychnov nad Kněžnou, Josefov

PARDUBICKÝ KRAJ sídlo – Pardubice nejvyšší bod - Králický Sněžník (1 424 m. n. m.) 4 519 km², 516 149 obyvatel okresy Pardubice, Chrudim, Ústí nad Orlicí, Svitavy Polabí, Orlické hory, Železné hory, Žďárské vrchy Labe, Chrudimka, Svitava, Pastviny, Seč strojírenství, průmysl textilní, oděvní, kožedělný a chemický, pěstuje se sladovnický ječmen a řepa zámek Litomyšl (UNESCO), Kunětická hora, Litice, Svojanov, Košumberk, Nové Hrady, Slatiňany, Moravská Třebová, Ležáky, Bouda, Letohrad, Veselý Kopec, Kladruby nad Labem, Maštale, Suchý vrch, Zemská brána

KRAJ VYSOČINA sídlo - Jihlava nejvyšší bod - Javořice (836,5 m. n. m.) 6 796 km², 509 475 obyvatel okresy Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou Českomoravská vrchovina, Žďárské vrchy, Železné hory Sázava, Svratka, Jihlava 3 památky UNESCO - Telč, poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené Hoře a židovská čtvrť, židovský hřbitov a Bazilika svatého Prokopa v Třebíči, Lipnice, Jaroměřice nad Rokytnou, Kámen, Náměšť nad Oslavou, Pernštejn dálnice D1 dřevozpracující, sklářský, strojnický, kovodělný, textilní, nábytkářský a potravinářský průmysl , produkce mléka, brambor a řepky

JIHOMORAVSKÝ KRAJ sídlo – Brno nejvyšší bod - Čupec (819 m. n. m.) 7 195 km², 1 175 023 obyvatel okresy Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov, Znojmo Českomoravské vrchovina, Drahanská vrchovina, Bílé Karpaty Morava, Dyje, Svratka, Svitava, Brněnská a Vranovská přehrada CHKO Bílé Karpaty, Moravský kras, Pálava, Národní park Podyjí dálnice D1, D2, letiště strojírenský, elektrotechnický, potravinářský průmysl, 4 velké pivovary, mnoho velkovýrobců vína, pěstování obilnin, zeleniny, ovoce a vinné révy Janáčkova akademie múzických umění, Masarykova univerzita, Mendelova univerzita, Univerzita obrany, Veterinární a farmaceutická univerzita, Vysoké učení technické Lednicko-valtický areál, vila Tugendhat (památky UNESCO), Vranov nad Dyjí, Milotice, Slavkovské bojiště, Macocha a Punkevní jeskyně, Mikulov, Znojmo, Veveří, Bítov, Lysice, Boskovice, Rájec nad Svitavou, Rajhrad, Špilberk

OLOMOUCKÝ KRAJ sídlo - Olomouc nejvyšší bod - Praděd (1 491 m. n. m.) 5 267 km², 634 720 obyvatel okresy Olomouc, Přerov, Prostějov, Šumperk, Jeseník Hornomoravský úval, Hrubý a Nízký Jeseník, Oderské vrchy, Litovelské Pomoraví, Haná Morava, Bečva, Desná, Moravská Sázava Univerzita Palackého zpracovatelsko-strojírenský, kovodělný a potravinářský průmysl, pěstuje se pšenice, ječmen, cukrová řepa, řepka a brambory, chov prasat a drůbeže Sloup Nejsvětější Trojice (UNESCO), Bouzov, Helfštýn, Zbrašovské aragonitové jeskyně, jeskyně Na Pomezí, Velké Losiny, Tovačov, Jánský Vrch, Rejvíz, lázně Jeseník, Hranická propast

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ sídlo – Ostrava nejvyšší bod - Praděd (1491 m. n. m.) 5 427 km², 1 213 311 obyvatel okresy Bruntál, Opava, Nový Jičín, Frýdek-Místek, Karviná, Ostrava-město Hrubý a Nízký Jeseník, Moravskoslezské a Slezské Beskydy Odra, Opava, Ostravice, Moravice, Olše CHKO Beskydy, Jeseníky, Poodří nejdůležitější průmyslová oblast - ložiska černého uhlí, železárny a ocelárny, chemický a strojírenský průmysl, pěstují se brambory, len a oves dálnice D47, letiště Vysoká škola báňská – Technická univerzita Hukvaldy, Sovinec, Bruntál, Hradec nad Moravicí, Karlova Studánka, Fryštát, Štramberk, Radhošť, Dolní Vítkovice, Landek, Kopřivnice

ZLÍNSKÝ KRAJ sídlo – Zlín nejvyšší bod - Čertův mlýn (1 206 m. n. m.) 3 963 km², 584 676 obyvatel okresy Zlín, Vsetín, Kroměříž, Uherské Hradiště Haná, Slovácko, Valašsko, Dolnomoravský úval, Bílé Karpaty, Javorníky, Moravskoslezské Beskydy, Chřiby Morava, Bečva, Olšava, Vlára pastevectví, průmysl zpracovatelský a gumárenský, kovodělný a elektrotechnický, dřevozpracující a textilní CHKO Bílé Karpaty (biosférická rezervace UNESCO), Rožnov pod Radhoštěm, zámek a zahrady v Kroměříži (UNESCO), Buchlov, Buchlovice, Velehrad, Staré Město, Zoo Lešná, Luhačovice, Vizovice

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Kraje_v_%C4%8Cesku http://cs.wikipedia.org/wiki/Administrativn%C3%AD_d%C4%9Blen%C3%AD_%C4%8Ceska http://cs.wikipedia.org/wiki/Zastupitelstvo_kraje http://cs.wikipedia.org/wiki/Rada_kraje http://cs.wikipedia.org/wiki/Hejtman_kraje http://cs.wikipedia.org/wiki/Krajsk%C3%BD_%C3%BA%C5%99ad http://cs.wikipedia.org/wiki/Praha http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99edo%C4%8Desk%C3%BD_kraj http://cs.wikipedia.org/wiki/Jiho%C4%8Desk%C3%BD_kraj http://cs.wikipedia.org/wiki/Plze%C5%88sk%C3%BD_kraj http://cs.wikipedia.org/wiki/Karlovarsk%C3%BD_kraj http://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Asteck%C3%BD_kraj http://cs.wikipedia.org/wiki/Libereck%C3%BD_kraj http://cs.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A1lov%C3%A9hradeck%C3%BD_kraj http://cs.wikipedia.org/wiki/Pardubick%C3%BD_kraj http://cs.wikipedia.org/wiki/Kraj_Vyso%C4%8Dina http://cs.wikipedia.org/wiki/Jihomoravsk%C3%BD_kraj http://cs.wikipedia.org/wiki/Olomouck%C3%BD_kraj http://cs.wikipedia.org/wiki/Moravskoslezsk%C3%BD_kraj http://cs.wikipedia.org/wiki/Zl%C3%ADnsk%C3%BD_kraj https://cs.wikipedia.org/wiki/Martin_Netolick%C3%BD