Úvod do náboženského života čínské společnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Základní pojmy a souvislosti
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
MENŠINY V ČR Okomentuj obrázky: O jaké skupiny lidí se jedná?
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Diversita lidské populace II
Ochrana osobních údajů v České republice
Kontroverzní a atypické jevy v současné religiozitě
ANTISEMITISMUS A NACIONALISMUS
Osvícenství.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Náboženská mapa současného světa
ODBORY Vypracoval: Viktor Vodrážka. Co to jsou odbory? Odbory jsou sdružení zaměstnanců, založená s cílem prosazovat jejich pracovní, hospodářské, politické,
Práce a společnost PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D..
SOCIOLOGIE 10 Náboženství
Sociální patologie SCPT SCPA
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
Max Weber. Život – 1920 německý sociolog a ekonom absolvent práv na Heidelbergské univerzitě 1886 – profesor ekonomie v Heidelbergu 1904 – nervové.
Všeobecná deklarace lidských práv
Čínská kultura.
Lidská práva v dokumentech
Náboženská mapa současného světa
Max Weber
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
REAKCE NA SEKTÁŘSTVÍ. MOŽNOSTI INTERVENCE organizace, studující vliv náboženských hnutí  Ústavu religionistiky  pardubická Katedra religionistiky a.
Téma: Světová náboženství
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
RELIGIONISTIKA představení oboru Religionistika jako věda, náboženství jako její předmět, studijní literatura.
Filosofie křesťanského středověku
Model transkulturní péče
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Průvodce Čínou 21. století „Can I Cooperate with You?“, Wang Qingsong, 2000.
Studijní literatura k religionistice. Základní pramen Ivan O. Štampach: Přehled religionistiky, Praha: Portál, 2008 Základní studijní text Stručné představení.
Název politologie je složen z následujících slov:
Etnografie a národnostní politika ČLR
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
 Vztahy s veřejností můžeme zaznamenat už v dávné historii. V Mezopotámii, Asýrii, Persii a Egyptě, stejně jako v antickém Řecku a Římě se používalo.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Moderní koncept náboženství v tradiční čínské společnosti.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
NÁBOŽENSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_13 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Jsem katolík. Jak a čím se liším od ostatních?
Sexualita, sociologie těla
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Něcisté, ateisté a agnostici: Čemu v Česku věříme?
SPIRITUÁLNÍ PROJEVY V KULTUŘE MLÁDEŽE
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
náboženství staré Číny a Japonska
Stát Definice, funkce, typy.
Náboženská politika čínského státu
Náboženství a fanatismus
Náboženská mapa současného světa
Sociální skupiny a role
PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
RELIGIONISTIKA představení oboru
Náboženská mapa současného světa
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Transkript prezentace:

Úvod do náboženského života čínské společnosti Náboženství Číny Úvod do náboženského života čínské společnosti

Náboženská příslušnost čínské společnosti Statistika Náboženská příslušnost čínské společnosti

Existuje v Číně „náboženství“? Naše tradiční představa o náboženství vychází z evropského kontextu Západní „předpoklady“ náboženství: exklusivita víra věřící kánon/posvátný text náboženští profesionálové božské bytosti Tento koncept je nesnadno aplikovatelný kdekoliv mimo své kulturní hranice Existuje vůbec v Číně něco jako “náboženství“? ANO = buddhismus, taoismus, konfucianismus, křesťanství, islám, lidové náboženství, šamanismus… NE = Čína je nenáboženská (filosofická, ateistická) / Čína je spirituální, vymykající se našemu chápání

Moderní koncept náboženství v Číně Moderní čínský termín NÁBOŽENTSVÍ – zongjiao 宗教 v čínštině novotvarem, čínštině (čínskému myšlení) není vlastní zobecňování pojmů převzato z japonštiny (shukyo) jeho obsah modelován dle obsahu evropského konceptu náboženství Zongjiao splňuje tyto podmínky: Je institucionalizované a hierarchicky spravované, Disponuje obcí věřících, které lze rozeznat, registrovat, počítat a kontrolovat Disponuje vrstvou profesionálů, kteří se na plný úvazek věnují správě své obce, provádí a řídí náboženské rituály a vykládají (autorizují) nauku Odvolává se k systematizované nauce, disponuje vlastní sadou posvátných kodifikovaných textů Vykonává svůj rituál v přesně vymezených sakrálních lokalitách Je oddělené od státu, ale řídí se jeho zákony a pravidly Chápání a definice konceptu náboženství přímo ovlivňuje náboženskou politiku v ČLR a tím i životy jednotlivých náboženských komunit!!!

Náboženská politika ČLR V 50. letech 20. století proběhla společenská a ekonomická reforma vedoucí k závislosti náboženských komunit na státu V ústavě ČLR od počátku dodnes zakotvena svoboda náboženského vyznání Zákaz náboženských vazeb do zahraničí Právně zakotvená ochrana zdraví jedince a sociálního smíru ve společnosti Zákaz aktivit ohrožujících společenský smír a politického systému Vytvoření 5 vlasteneckých organizací pod přímou kontrolou státu Čínská buddhistická asociace (1953), Čínská islámská asociace (1953), Trojsamostatné vlastenecké hnutí (protestanti, 1954), Čínská taoistická asociace (1957), Čínská vlastenecká katolická asociace (1957) Radikálně protináboženská politika 1958-1976 Kontrola možného mocensko-politického ohrožení ze strany jednotlivých náboženských hnutí např. Falun gong nebo neregistrované křesťanské církve

Historie studia čínského náboženství Čínské náboženství studováno chronologicky s důrazem na textovou stránku To souvisí s konfuciánskou tradicí a rolí písma v čínské kultuře a tradičním vztahem čínského státu k náboženství Také souvisí s počátky evropského výzkumu Číny (misionáři, cestovatelé, lingvisté, filozofové) Chybí nám pohled na religiozitu: každodenní žitou lidovou menšinovou

Alternativní modely náboženství Jak chápat a třídit religiozitu když modernistické koncepty nefungují? Lidové náboženství (民间宗教 mín​jiān zōng​jiào /民间信仰 mín​jiān xìnyǎng) x institucionalizované náboženství Globální (univerzalistické) x lokální náboženské tradice Dělení dle společenských úrovní, na kterých se náboženské projevy odehrávají: Sféra rodinná (kult předků, rodinná hierarchie a vztahy, rodinné svátky) Sféra lokální/komunitní (lokální kult buddhistický, taoistický, lidový; komunitní svátky a festivaly, Sféra státní (státní kult, mandát nebes, společenská hierarchie, konfuciánský systém) Sféra osobní (kultivace těla i ducha – meditace, čínská medicína, energetické cvičení, umění) C. K. Yang – teorie difusního čínského náboženství

Hlavní náboženské trendy v ČLR dnes Návrat ke kořenům, k čínskému kulturnímu odkazu a k tradiční religiozitě Nástup křesťanství, zejména evangelikálního protestantismu Rozvoj podzemních a domácích křesťanských (protestantských) církví Radikalizace etnických náboženství (Tibet, Xinjiang, Vnitřní Mongolsko) Rozvoj angažovaného buddhismu Komercionalizace tradičních náboženských center a poutních míst Vliv čínských zahraničních komunit na náboženský život v ČLR Vznik nových náboženských hnutí – z tradičních i moderních zdrojů Návrat konfuciánského odkazu a jeho zapojení do politické diskuse o ideální formě správy společnosti a teorie mezinárodně politických vztahů Náboženský život a konverze v kyberprostoru …