Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.06 Název pro školu:
Advertisements

Virologie.
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
Pavoukovci Mgr. Helena Roubalová
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Hlísti Žijí volně (ve vodě, v zemi) nebo parazitují na rostlinách či živočiších Podílí se i na zúrodňování půdy Jsou odděleného pohlaví Mají zřejmou pohlavní.
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Žížala obecná Kroužkovec Máloštětinatec Opaskovec.
KROUŽKOVCI Válcovité článkovité na koncích zašpičatělé tělo Pokožka
Triblastica:1) Ploštěnci- Plathelminthes
Motolice (Trematoda).
Motolice Třída ploštěnců.
Roup dětský Roup dětský žije v tenkém střevě dětí i dospělých a způsobuje onemocnění oxyuriózu. U dětí se projevuje únavou, podrážděností, přepadlostí.
Parazité člověka Přírodopis 7. třída
Test paraziti Míra Rychna.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Rotifera a Nematoda 2010.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
HLÍSTI (Hlístice – nejpočetnější skupina těchto bezobratlých živ.)
Opakování učiva - hlísti
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Triblastika prvoústí se schizocoelní dutinou
TENKÉ STŘEVO STŘEVNÍ ŘASA.
Vypracovala: V. Černochová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
H L Í S T I C E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HLÍSTI.
HLÍSTI.
Kroužkovci.
kmen: HLÍSTI (Nematoda)
PLOŠTĚNCI Dělení: PLOŠTĚNKY MOTOLICE TASEMNICE.
Hlísti Žijí volně (ve vodě, v zemi) nebo parazitují na rostlinách či živočiších Podílí se i na zúrodňování půdy Tělo: Jsou odděleného pohlaví Mají zřejmou.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Ploštěnci.  Říše : živočichové  Kmen: ploštěnci  Třída :tasemnice Binomické jméno : Tasemnice dlouhočlenná Taenia solium Tasemnice bezbranná Taenia.
CZ.1.07/1.1.26/ Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z biologie pro vyšší gymnázia Autoři projektu Přírodní vědy hrou - výuka.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_01A_10_Hlísti.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_16_TEMA Hlístice TÉMA.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Hlístice - nematoda Číslo vzdělávacího materiálu: ICT6/4 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Ploštěnci, hlístice, vířníci
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_03_Hlísti.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Hlísti  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Kmen: Hlísti. Dvouvrstevní živočichové, protáhlé, nečlánkované, k oběma koncům se zužující tělo Na povrchu těla je silná kutikula Mají nepravou tělní.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS
Kmen : HOUBOVCI Nejprimitivnější živočichové.
Vnitřní stavba těla ptáků 2
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
– SAMEC SE NÁPADNĚ LIŠÍ OD SAMICE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Přírodopis – 6.ročník Hmyz - švábi VY_32_INOVACE_
CIZOPASNÍ PLOŠTĚNCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
Název materiálu (téma): OPAKOVÁNÍ-PLOŠTĚNCI, HLÍSTI, KROUŽKOVCI
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Kroužkovci Název školy
CIZOPASNÍ PLOŠTĚNCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
HLÍSTI.
Oběhová soustava - cévy
VY_52_INOVACE_03_Vnější a vnitřní parazité- učební text
Přírodopis – 7.ročník Ryby dvojdyšné VY_32_INOVACE_
Přírodopis – 7.ročník Kruhoústí VY_32_INOVACE_ Název školy
Kmen: Hlístice (hlísti)
Transkript prezentace:

Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK Téma HLÍSTI AutorMgr. Tomáš Starove Metodický popis (anotace) Hlísti, parazité, roup, škrkavka, svalovec, háďátko, vlasovec

HLÍSTI

CHARAKTERISTIKA Protáhlé tělo Červi – žijí často jako paraziti živočichů i rostlin, někteří žijí volně v půdě Trávicí soustava – ústní otvor, trávicí trubice Rozmnožování –gonochoristé (samice -♀ a samec - ♂ ) –obrovská produkce vajíček –pohlavní dvojtvárnost – odlišnost ♂ a ♀

Zástupci : Škrkavka dětská Délka až 30 cm parazituje v tenkém střevě člověka Životní cyklus – –Člověk pozře vajíčko s neumytou potravou (nedostatečná hygiena) –Vajíčko se vyvine v larvu a střevní stěnou se dostane do krve a krevním oběhem do plic –V plicích vyvolá kašel a larva je vykašlána do hltanu a opět spolknuta do žaludku –V poslední fázi se larvy dostávají do tenkého střeva, kde pohlavně dospívají –Po oplození vznikají oplozená vajíčka, která se dostanou z těla jedince ven výkaly –Výkaly s vajíčky se mohou dostat např.: při hnojení na zeleninu

Samec má na konci ocasní části háček Samice je větší

Při velkém počtu škrkavek mohou vylézat i horními cestami

Roup dětský Délka až 1 cm Parazit žijící v konečníku zejména dětí Životní cyklus : –Samice klade vajíčka kolem řitního otvoru –Vajíčka způsobují svědění a děti se zde škrábou –Na prstech ulpí vajíčka, která jsou zdrojem další nákazy –Vajíčka se běžně nacházejí v prachu

Svalovec stočený –Napadá svalovinu zvířat včetně člověka

Háďátko řepné –Škůdce na kořenech kulturních rostlin (řepa, brambory..)

Vlasovec mízní –V tropech –Až 1 metr –Napadá mízní cévy, které ucpává –Nemoc elefantiáza

Vlasovec medínský –V tropech –Až 1 metr –Samice se snaží vylézt nohou ven z těla a způsobuje velkou bolest, která nutí lézt do vody, poté samice vypouští larvy do vody –Červ se dá odstranit pouze každodenním namotáváním na dřívko – znak lékáren Aeskulupova hůl

Pití vody, filtrováním přes hadřík

Použité zdroje uOBtLSMGzSGRGatWfZa0dcpTL3Z7lWNAhttps://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTH5-AD657Z_ODwUxVnI- uOBtLSMGzSGRGatWfZa0dcpTL3Z7lWNA nsenina.jpghttp:// nsenina.jpg TrichinellaZysten.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7a/TrichinellaZysten.jpg/210px- TrichinellaZysten.jpg