NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_09_Jihočeský kraj, ZŠ praktická,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kraje ČR Karlovy Vary Ústí n. L. Jihlava Zlín Hradec Králové.
Advertisements

Jihočeský kraj Sídlo Jihočeského kraje je v Českých Budějovicích Počet obyvatel je asi Nejvyšší bod je Plechý 1378 m Tento kraj má 7 okresů Do.
JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_20_Časová pásma.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPIS Téma: Jihočeský kraj Ročník: 9. Číslo.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_32_INOVACE_3088 NázevJihočeský kraj Téma hodinyJihočeský kraj PředmětRegionální.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_Vodní nádrže TÉMA SADY: Vlastivěda.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
-Adriana Štosová 8.A ZÁKLADNÍ INFORMACE: Krajské město:České Budějovice Rozloha:10056 km 2 Počet obyvatel: – (r.2008) Hustota zalidnění:63.
Škola: Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Gawronová ZŠ Praktická 5. ročník Člověk a jeho.
UNESCO UNESCO je Organizace pro výchovu, vědu a kulturu založená při OSN v roce 1946 v roce 1972 přijalo UNESCO Úmluvu o ochraně nejvýznamnějšího světového.
Královéhradecký kraj. Základní údaje Na severu kraje se vypínají Krkonoše a Orlické hory, směrem k jihozápadu se krajina svažuje do úrodné Polabské nížiny.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Jihočeský kraj Jméno autora: Mgr.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Hlavní město Praha Jméno autora:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
ELEKTRÁRNY.
VY_32_INOVACE_36_Jihoceske_rybniky Vlastivěda - 4.,5. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_15 TÉMA: Vlastivěda4
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Druh učebního materiálu
OLOMOUCKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
České Budějovice VY_32_INOVACE_1C_16 Číslo projektu: CZ /1. 5
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
VY_52_INOVACE_49_Vodstvo ČR
KRAJ VYSOČINA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346, příspěvková org.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_KARLOVARSKY_KRAJ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ
JIHOČESKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ČESKO - SEVEROZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_18_VLASTIVĚDA
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A20Prv2_Vlast
ČESKO - JIHOZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_VLASTIVĚDA
TÉMA: Karlovarský kraj
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_LIBERCKY_KRAJ.
JIHOČESKÝ KRAJ Mgr. Renata Šimková VLASTIVĚDA 5.TŘ.
Jaká část České republiky je označena žlutě?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ANOTACE : a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 9
Předmět: Vlastivěda Ročník: V. Tematický celek: Česká republika
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_STREDOCESKY_KRAJ.
Středočeský kraj.
Základní škola, Hradec Králové
Jihočeský kraj.
Jihočeský kraj 1.
Liberecký Kraj Ondřej sedlák.
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_09_Jihočeský kraj, ZŠ praktická, 7. r. - TÉMA: Kraje České republiky ČÍSLO PROJEKTU: CZ /1.4.00/

Anotace: Jihočeský kraj Výklad v prezentaci žákům představí Jihočeský kraj. Žáci se dovědí o přírodních podmínkách v kraji, o nejvýznamnějších městech a také o charakteristice místního hospodářství. Nezůstanou opomenuty ani kulturní památky nebo významné podniky. Pro ukázku je prezentace doplněna fotografiemi a mapou. Cílem je podat žákům o kraji strukturované informace, během prezentace lze využít atlas ČR. Pilotáž žákům srozumitelnou a názornou formou přiblížila přírodní podmínky, města a památky i hospodářství Jihočeského kraje. Při pilotáži bylo využito i práce s mapou, kdy žáci ukazovali zadané údaje na mapě v atlase ČR. Bylo rozšířeno o zadání vyhledání dalších informací žáky ve třech skupinách na internetu a následnou prezentaci v další hodině.

Jihočeský kraj 12 Mapa. Hustoles (wikipedia)

Přírodní podmínky páteří kraje je řeka Vltava, na jejímž toku jsou i dvě velké přehrady Lipno a Orlík významné přítoky Vltavy jsou Lužnice a Otava na jihozápadě se nachází pohoří Šumava, jeho část je národním parkem velkou část kraje tvoří dvě pánve, Českobudějovická a Třeboňská, které jsou typické množstvím rybníků největším rybníkem je Rožmberk

3třeboňské rybníky boubínský prales4 foto: Martin Vach foto: Petr Brož Chmee2 (wikipedia)Chmee2

Města a památky České Budějovice – krajské město, náměstí Přemysla Otakara II. (zakladatele města) se Samsonovou kašnou, v blízkosti zámek Hluboká Tábor – v 15. století jedno z hlavních sídel husitů Písek – nejstarší kamenný most u nás (přes Otavu) Český Krumlov – zámek, v zahradě divadlo s otáčivým hledištěm, historické centrum památkou UNESCO Holašovice – památka UNESCO, vesnická architektura – selské baroko

zámek Hluboká5kamenný most v Písku7 Holašovice 6 foto: Ivo Jansch (wikipedia, Flickr) foto: Andy Hawkins (wikipedia, Flickr) foto: město Písek

Hospodářství stále významné zemědělství, lesnictví a rybníkářství průmysl hlavně v Českých Budějovicích – potravinářský (pivo Budvar, mlékárna Madeta), kancelářské potřeby (Koh-I- Noor), dřevařský a papírnický u obce Temelín se nachází jaderná elektrárna pro kraj je důležitý i turistický ruch

8Temelín výlov rybníka9 foto: Pavel Veselý: Japo (wikipedia)Japo foto: autor neuveden

Použité zdroje 1) 2) 3) 4) es_in_summer_2011_%2819%29.JPGhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Boubinsky_prales_during_NS_Boubinsky_pral es_in_summer_2011_%2819%29.JPG 5) 6) 7) 8) 9)