XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Advertisements

Tvorba WWW stránek ÚVOD
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Úvod do HTML. Co je HTML  zkratka pro HyperText Markup Language  značkovací jazyk pro hypertext  umožňuje publikaci dokumentů na internetu.
Serialization (převod) Úvod 1 SGML W3C HTML 1.x. HTML4.0 xHTML 1.0. xHTML 2.x HTML 5 (xHTML 5) HTML 4.0 xml (xHTML 1.0) xHTML je dobřé zformovaný (well-formed)
David Pejčoch XML (Extensible Markup Language) Semistrukturovaná data Obecný značkovací jazyk Vyvinut a standardizován konzorciem W3C Zjednodušená.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
PHP – vkládání souborů a html 5
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
Prostředí pro tvorbu strukturovaných učebních textů Ing. Jiří Přibil Fakulta managementu VŠE Rozvojový grant Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
Analýza informačního systému
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
1 5. přednáška XML Slajdy převzaty z Mlýnková, Nečaský : Technologie XML (DBI026, MFF UK) Úvod do databázových systémů B RNDr. Jan Lánský, Ph.D.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Tvorba dokumentů – kritéria Obsah a forma –aktuálnost a správnost informací, variabilní data, –forma adekvátní příjemci, estetika, –účelná struktura, členění.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
1 PRG036 – Technologie XML Přednáší: Irena Mlýnková Martin Nečaský
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
XML Schema Irena Mlýnková. Obsah XML – úvod, příklad, základní pojmy DTD – přehled XML Schema – podrobně.
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
Jazyk XML Jazyk pro tvorbu strukturovaných dokumentů Syntaxí velmi podobný HTML Hlavní cíle návrhu: Snadná editace - jazyk je textový Snadné strojové zpracování.
Dokumentace informačního systému
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
XML na papír Dušan Fencl
Databázové modelování
Otevřené datové formáty a standardy
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Automatizovaná podpora výběru nástroje pro dobývání znalostí Jakub Štochl.
XML a metainformační systémy (pro geoinformace) Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Ústav informatiky PEF MZLU v Brně
Ústav informatiky PEF MZLU v Brně
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Vít Profant Obhajoba bakalářské práce
XML eXtensible Markup Language Adolf Knoll Národní knihovna ČR
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
Jazyk XML v geoinformatice
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Web services. Co jsou webservices Součinná spolupráce počítačů v síti Technologie pro vzdálené volání procedur (RPC) Nezávislá na platformě Data v XML.
Úvod do XML 2. část Zdeněk Žabokrtský (s využitím materiálů z
Úvod do XML S využitím materiálů z Zdeněk Žabokrtský.
XSLT překladač Marek Běhálek Informatika a aplikovaná matematika FEI VŠB-TU Ostrava.
HyperText Markup Language (zkratka HTML) je v informatice název značkovacího jazyka používaného pro tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
as4u advanced system for you
Textový Editor.
Zpracování textů efektivně
XML Validace.
Značkovací jazyky Začínáme.
Databázové systémy a SQL
Dobývání znalostí z databází znalosti
Internetové publikování Dynamické HTML
Vytvořil Jaroslav Kudr pro OATGM
TNPW1 JavaScript Ing. Jiří Štěpánek.
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
NÁZEV PROJEKTU GIS jako nástroj pro podporu hodnocení krajinné zeleně (modelové území okresu Karviná) PROJEKT ZPRACOVAL : PAVEL POMEZNÝ.
Transkript prezentace:

XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy

XML Principy XML Kontrola správnosti dokumentů Nástroje pro XML Datové rozhraní v XML Zdroje informací

Principy XML Značkovací jazyky, původně pro texty; SGML, HTML, TEX … XML – definujeme vlastní struktury dokumentů, názvy značek, atributů a jejich vazby Máme nástroje pro jejich popis a kontrolu Základní formalismy XML Značky (tagy) Zámek Elementy – vyznačují strukturu dokumentu a význam jednotlivých částí - obsahují data nebo jiné elementy počátečníkoncová Obsah elementu nadpis

Attributy – určují, parametrizují význam elementů XML deklarace: Kořenový element: Název atributu Hodnota atributu Kódování dokumentu

Následuje příklad… Anna KOZLOVA Ing F NOVAKOVA

Přehled vlastností Univerzální a otevřený formát, není vázán licencí Specifikace XML je jednoduchá a je volně k dispozici (W3C) Textový formát přenositelný mezi platformami Formát srozumitelný pro člověka i počítač Opakované využití informací, snadná konverze do dalších formátů Uživatelské i programátorské nástroje jsou běžně k dispozici Specifikace definuje i kontrolu správnosti dokumentů

Kontrola správnosti dokumentů Well formed – formální správnost Validace – kontrola struktury a obsahu Parsery Definiční soubory DTD  definuje názvy elementů a atributů  definuje obsah elementů (tím i strukturu dokumentu)  definuje typ a obsah atributů  definuje povinnost výskytu prvků struktury

Fragment DTD… <!ATTLIST auz typ_d NMTOKEN #IMPLIED typ_p (V | 1 | 2 | 3 | 4 | 5) #REQUIRED > Výčet hodnot Výskyt prvku Výskyt atributu

…a dokumentu I

Další upřesnění DTD  slabá typová kontrola  určeno původně hlavně pro texty DT4DTD (Data Types for DTD).  doplňuje kontrolu typů, kompatibilní XML Schema (W3C, Bizz Talk)  přesnější typová definice, rozsahy hodnot  má syntax XML dokumentu

Nástroje pro XML Editory Parsery CSS, CSSS XSL, XSLT XPATH

Parsery Kontrola správnosti dokumentů Kontrola proti DTD, schema atd… SAX - Simple API for XML  řízení pomocí událostí DOM – Document Object Model  objektové API

XSL XSL (eXtensible Stylesheet Language). XSLT (XSL Transformation) Výsledek bude XML, TXT, HTML… XSLT Procesor XML XSL HTML

Datové rozhraní v XML Původně hlavně B2B aplikace Nahrazuje nestrukturované textové formy Definováno pomocí DTD nebo schema Kontrola formální správnosti při vstupu a výstupu dat z informačního systému Nezávislé na platformě HW, OS, SW

Datový standard MZ v XML Vychází z platného standardu Změna formy, ne obsahu Přesné označení dat zabrání záměně významu dat Žádné „výplňové znaky“ Internetové technologie Otevřené pro další změny

Co máme …  Definovaná formální a logická struktura  Odpovídá elementům Číselníky  Součástí standardu (kód, typ položky…)  Externí (VZP, MKN-10, NCLP…)

Co potřebujeme Kořenový element Ostatní data - elementy nebo atributy ?  základní problém návrhu struktury XML  opakované využití struktur (adresa, …)  v atributech budou data mající charakter parametrů a příznaků Jak je nazvat ?  délka  vypovídací schopnost DTD  Definuje strukturu, názvy a obsah elementů a atributů  Nedefinuje jejich význam – poznámky a externí definice

Zdroje informací xml/index.htmlhttp:// xml/index.html