EPIDERMÁLNÍ PLAKODY SVOBODOVÁ JANA. SOUVISLOSTI 3 zárodečné listy Obratlovců Ektoderm – pokožka a nervová soustava, nervová lišta a epidermální smyslové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Advertisements

Strunatci Chordata.
KMEN: STRUNATCI Chordata
Obecná charakteristika Stavba těla
Autor:Mgr.Alena Shánělová
Smyslová soustava člověka
Nervová soustava Strunatců
Fyziologie a evoluce smyslových orgánů živočichů
Smyslová ústrojí Funkce:
Anatomie Kapra obecného
Triblastica:1) Ploštěnci- Plathelminthes
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Původ obratlovců B170P43 Evoluce obratlovců 1 Předpoklad účasti:
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Vývojová morfologie živočichů
RYBY Přírodopis 7. ročník.
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
Čidla receptory.
SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)
SMYSLOVÁ SOUSTAVA OPAKOVÁNÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SAVCI.
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
Definice obratlovců B170P47 Srovnávací anatomie obratlovců 1
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
Fyziologie opěrných a pohybových soustav živočichů
Nervová soustava Všechny životní projevy řídí nervová soustava. Jejím základem je mozek uložený v lebce a mícha uložená v páteři. Z těchto řídících ústředí.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Soustavy orgánů - opakování
OBRATLOVCI RYBY.
Vývoj hlavy, krku.
Smysly.
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tercie 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
MECHANORECEPTORY 2. února 2013 VY_32_INOVACE_110202
podkmen OBRATLOVCI (Craniata) nadtřída BEZČELISTNATÍ (Agnatha) třída SLIZNATKY (Myxini) třída MIHULE (Cephalaspidomorpha) nadtřída ČELISTNATCI (Gnathostomata)
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Smyslová soustava Pětilístek oko
CZ.1.07/1.1.26/ Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z biologie pro vyšší gymnázia Autoři projektu Přírodní vědy hrou - výuka.
Ploštěnci, hlístice, vířníci
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_05_A_16 Ústrojí zraku Téma: Biologie člověka Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
BIOLOGIE ČLOVĚKA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Smyslová ústrojí Funkce:
Základní stavba lidského těla
TKÁNĚ - EPITELY.
Ontogeneze živočichů II
Stavba těla savců.
INTEGUMENT 18. února 2013 VY_32_INOVACE_110215
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Epitely jednovrstevné
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01B_01_Strunatci-charakteristika.
STÉLKA předchůdce pletiv a orgánů chromista, rostliny, houby
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_NERVOVÁ SOUSTAVA ČLOVĚKA2_P1-2
Smyslové orgány.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_TKÁNĚ2_P1-2
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
VY_32_INOVACE_04-35 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
5. cvičení Epitely.
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Kmen Ploštěnci.
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Transkript prezentace:

EPIDERMÁLNÍ PLAKODY SVOBODOVÁ JANA

SOUVISLOSTI 3 zárodečné listy Obratlovců Ektoderm – pokožka a nervová soustava, nervová lišta a epidermální smyslové plakody Endoderm – epitel trávicí soustavy, průdušek, močového měchýře, … Mezoderm – svalová a oporná soustava, cévní a močopohlavní, střevo

VZNIK A VÝVOJ EPIDERMÁLNÍCH PLAKOD Z ektodermu Ve stádiu neuruly (vznik neurální trubice, neurální lišty) Zakládají se jako destičkovitá zesílení ektodermálního epitelu = plakody Vyvíjejí se ve dvou řadách po stranách hlavové části Mají schopnost migrace (migrací buněk) do trupové i ocasní části

CO Z NICH VZNIKÁ Vznik orgánů odpovědných za interakci s okolním prostředím Podílí se na zakládání všech smyslových orgánů i části nervové soustavy - spolu s buňkami neurální lišty 4 epibranchiální plakody (dorzálně od žaberních oblouků) – vznik zevní části ganglií V., VII., IX. A X. hlavového nervu (podíl na vzniku ganglií spolu s buňkami neurální lišty) Čichová plakoda – čichové neurony Otická plakoda – receptory sluchového a vestibulárního ústrojí a jejich ganglia (labyrint,…) Oční čočky Postranní čára Elektroreceptory Chuťové orgány

Hlava embrya axolotla po odstranění povrchové epidermis. Obrázek z elektronového skenovacího mikroskopu (SEM) ukazuje mohutné proudy buněk neurální lišty (zeleně) migrující z povrchu neurální trubice (šedě) přes hlavový mezoderm (žlutě). Entodermální hltan je oranžově. Vlevo je vidět vznikající oko (šedě). Podle H.-H. Epperlein & R. Černý; z Cerny et al., 2004.

DĚKUJI ZA POZORNOST =) Použitá literatura: o Gaisler, J., & Zima, J. (2009). Zoologie obratlovců. Praha: ACADEMIA o Sadler, T. (2011). Langmanova lékařská embryologie. Dostupné z source=bl&ots=8qQbDJlvJU&sig=2kUCFNcKBR1LfS5nHi0EZMHbdr4&hl=cs&sa=X&ved=0CB8Q6AEwAGoVChMIzL- hqL26yAIVwY8sCh08qQyQ#v=onepage&q&f=false source=bl&ots=8qQbDJlvJU&sig=2kUCFNcKBR1LfS5nHi0EZMHbdr4&hl=cs&sa=X&ved=0CB8Q6AEwAGoVChMIzL- hqL26yAIVwY8sCh08qQyQ#v=onepage&q&f=false o Černý, R. (2010). Čtvrtá vrstva: Evoluce obratlovců optikou evolučně-vývojové biologie. Vesmír. 89, o Epidermální neurogenní plakody obratlovců (2014) e-stranky.cz. Dostupné z