Kmen: Hlísti. Dvouvrstevní živočichové, protáhlé, nečlánkované, k oběma koncům se zužující tělo Na povrchu těla je silná kutikula Mají nepravou tělní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Biologická prezentace – Ploštěnci Barbora Svobodová
Advertisements

ZOOLOGIE KMEN: HLÍSTI NEMATHELMINTHES.
Strunatci Chordata.
KMEN: STRUNATCI Chordata
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
Kmen: Ploštěnci mají zploštělé, oboustranně souměrné tělo
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Hlísti Žijí volně (ve vodě, v zemi) nebo parazitují na rostlinách či živočiších Podílí se i na zúrodňování půdy Jsou odděleného pohlaví Mají zřejmou pohlavní.
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Žížala obecná Kroužkovec Máloštětinatec Opaskovec.
KROUŽKOVCI Válcovité článkovité na koncích zašpičatělé tělo Pokožka
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE1_05 Tematická.
Motolice Třída ploštěnců.
PLOŠTĚNCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Roup dětský Roup dětský žije v tenkém střevě dětí i dospělých a způsobuje onemocnění oxyuriózu. U dětí se projevuje únavou, podrážděností, přepadlostí.
Parazité člověka Přírodopis 7. třída
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Test paraziti Míra Rychna.
ZOOLOGIE PLOŠTĚNCI.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
HLÍSTI (Hlístice – nejpočetnější skupina těchto bezobratlých živ.)
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
Opakování učiva - hlísti
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Třída: savci Řád: šelmy.
SAVCI.
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vnitřní ústrojí psa domácího
Vnitřní ústrojí psa domácího
Triblastika prvoústí se schizocoelní dutinou
Oddělení: TRIBLASTIKA PRVOÚSTÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
H L Í S T I C E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HLÍSTI.
HLÍSTI.
PLOŠTĚNCI Dělení: PLOŠTĚNKY MOTOLICE TASEMNICE.
Hlísti Žijí volně (ve vodě, v zemi) nebo parazitují na rostlinách či živočiších Podílí se i na zúrodňování půdy Tělo: Jsou odděleného pohlaví Mají zřejmou.
Ploštěnci.  Říše : živočichové  Kmen: ploštěnci  Třída :tasemnice Binomické jméno : Tasemnice dlouhočlenná Taenia solium Tasemnice bezbranná Taenia.
CZ.1.07/1.1.26/ Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z biologie pro vyšší gymnázia Autoři projektu Přírodní vědy hrou - výuka.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_16_TEMA Hlístice TÉMA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Hlístice - nematoda Číslo vzdělávacího materiálu: ICT6/4 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Ploštěnci, hlístice, vířníci
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_03_Hlísti.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Hlísti  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS
Kmen : HOUBOVCI Nejprimitivnější živočichové.
Vnitřní stavba těla ptáků 2
Stavba těla savců.
– SAMEC SE NÁPADNĚ LIŠÍ OD SAMICE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01A_09_Hlísti.
Název materiálu (téma): OPAKOVÁNÍ-PLOŠTĚNCI, HLÍSTI, KROUŽKOVCI
Prezentace seznamuje žáky se stavbou těla a typy vývoje hmyzu Předmět
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
HLÍSTI.
VY_52_INOVACE_03_Vnější a vnitřní parazité- učební text
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Kmen: Hlístice (hlísti)
Transkript prezentace:

Kmen: Hlísti

Dvouvrstevní živočichové, protáhlé, nečlánkované, k oběma koncům se zužující tělo Na povrchu těla je silná kutikula Mají nepravou tělní dutinu-pseudocoel, kterou prostupuje trávící trubice (vyvinutý ústní i řitní otvor) Nemají soustavu cévní, ani dýchací Jsou to gonochoristé Žijí ve vodě, vlhké půdě, paraziticky

Třída: Hlístice (Nematoda) Početná skupina převážně parazitických živočichů Trávící soustava: ústa obsahují většinou kutikulární zuby, hltan umožňuje nasávání živin, střevo, řiť Vylučovací soustava: jednobuněčné vylučovací trubice po stranách těla Jednovrstevná pokožka tvoří kutikulu

Pohlavní soustava: gonochoristé s nápadným pohlavním dimorfismem Samečkové – menší než samičky, mají dvě spikuly (štětinky pomáhající při páření) Samičky – větší, mají párové pohlavní orgány Vajíčka – značná nadprodukce související s parazitickým způsobem života, velice lehká, dobře ulpívají na okolních předmětech, odolná, životaschopná až několik let

Škrkavka dětská Cizopasí v tenkém střevě člověka Projevuje se onemocněním ascaridózou - příznaky: nechutenství, zvracení, bolest hlavy Životní cyklus: oplozená vajíčka spolu s výkaly z těla ven (pro rýhovaní vajíček je nutný přístup kyslíku), infekce dalšího hostitele, vývoj mikroskopických larev, přenos krví z tenkého střeva do jater a dále do plic, vykašláním a polknutím hlenu do tekého střeva, dospívání

Roup dětský V dospělosti žije v tlustém střevě a konečníku Projevuje se onemocněním oxyuroózou - příznaky: podrážděnost až vyčerpání, úporné svědění a kopřivky Životní cyklus: oplozené samičky kladou v noci vajíčka do kožních záhybů okolo řitního otvoru, vajíčka se šíří hlavně nečistým osobním a ložním prádlem, u dětí riziko autoinfekce

Svalovec stočený Vyskytuje se ve svalstvu potkanů, odtud do divokých i domácích prasat (všežravci) Projevuje se onemocněním trichinelózou - příznaky: 2 fáze- střevní- horečky, bolesti břicha, zvracení, ekzémy, kloubní bolesti žízeň, otoky - svalová – řezavé bolesti (čtvrtina případů smrtelná)

Zdroje: od-ing-hany-blahove-1-cast/ od-ing-hany-blahove-1-cast/ d=116&catid=18&Itemid= _zivotni_cyklus.jpg _zivotni_cyklus.jpg _larvy_v_mase.jpg _larvy_v_mase.jpg divocaka-nakazeneho-svalovcem-stocenym.html divocaka-nakazeneho-svalovcem-stocenym.html Jelínek, J., Zicháček, V. Biologie pro gymnázia. 9. vyd. Nakladatelství Olomouc s.r.o., ISBN

ghttp:// ghttp:// skrkavky/d=116&catid=18&Itemid=21 skrkavky/d=116&catid=18&Itemid=21