Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_17.  obdoba klasického podpisu, jež má zaručit jednoznačnou identifikaci osoby v prostředí digitálního světa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečný digitální podpis v praxi
Advertisements

Formáty pro zaručené elektronické podpisy Libor Dostálek.
Enterprise řešení pro elektronický podpis VerisignIT
Datové schránky, el. podání a doručování, daň. přiznání
REÁLNÉ ZAČÁTKY ELEKTRONICKÉ KOMUNIKACE S VEŘEJNOU SPRÁVOU Vladislav Krásný PilsCom, s.r..o.
Zákon o eGovernmentu.
jak to funguje ? MUDr.Zdeněk Hřib
ELEKTRONICKÝ PODPIS – využití v bankovnictví (jednodenní seminář, Bankovní institut vysoká škola, a.s.) Část I. Elektronický podpis. Obsah. Legislativa.
Elektronický podpis.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Asymetrická kryptografie
Elektronický podpis Ing. Jaroslav Pinkava, CSc, PVT, a. s.
Úskalí dlouhodobého ukládání elektronických dokumentů
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Zavedení hash algoritmů SHA - 2 V návaznosti na oznámení Ministerstva vnitra o změně v kryptografických algoritmech,
ISSS 2005, Hradec Králové Zavádění elektronické podatelny, praktické zkušenosti Bc. Irena Rálišová, Město Sezemice Mgr. Tomáš Lechner, Triada spol. s r.
EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Bc. Jan Kotlařík. Pojmy  Naslouchání  Falšování  Napodobování – podvádění, zkreslení  Šifrování a dešifrování  Detekce falšování  Autentizace 
Elektronický podpis v EU a v České republice
Šifrovaná elektronická pošta Petr Hruška
Elektronický podpis  Zákon č. 227/2000 Sb. o elektronickém podpisu  ve vyjmenovaných případech staví elektronický dokument opatřený bezpečnostními.
Působnost soukromého práva na internetu1 Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr.
Aplikace VT v hospodářské praxi elektronický podpis, datové schránky Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Jaroslav Pinkava - prosinec 2000 Bankovní institut vysoká škola a.s. 1 ELEKTRONICKÝ PODPIS – využití v bankovnictví (jednodenní seminář, Bankovní institut.
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno.
Zákon o elektronickém podpisu
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Certifikační autorita v praxi
Systémy realizace plateb - elektronické Jana Skákalová, Ondřej Ustohal, Michaela Hradcová, Šťastná Veronika VSRR - 1. ročník.
Web města HRADEC KRÁLOVÉ Ondřej Vrabec
Public Key Infrastructure Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Inteligentní PDF formuláře Vladimír Střálka Territory Account Manager Adobe Řešení pro.
Prezentace – X33BMI Petr PROCHÁZKA
EPodpis v souvislostech. Certifikáty veřejného klíče kvalifikovaný certifikát (QC) -> zaručený elektronický podpis kvalifikovaný systémový certifikát.
E-Podatelna v praxi Vysočina, krajský úřad Odbor informatiky Petr Pavlinec
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Novelizace zákona o elektronickém podpisu – vliv na praxi Ing. Petr.
Identita Pojem virtuální identity Identifikace a elektronický podpis
Technické řešení PostSignum QCA
BIS Elektronický podpis Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Blíží se datové schránky,. aneb „Nepropadejte panice!“
Elektronický podpis Ochrana Dat Jan Renner
Bezpečnost dat Možnosti ochrany - realizována na několika úrovních
Datové schránky, e-podpis
David PETR, Kateřina VOISOVÁ
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá IX.
Datové schránky zkušenosti KrÚ JMK. Co je datová schránka Datová schránka (DS) je elektronické úložiště, které slouží k: doručování dokumentů orgány veřejné.
Elektronický podpis Ing. Martin Kořínek eGoncentrum ORP Nový Bydžov.
ELEKTRONICKÝ PODPIS Jiří Suchomel tel.: Přihlášení na:Tester kraj Heslo:ecibudrap.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_16. SYMETRICKÉ ŠIFRY  Používající stejný šifrovací klíč jak pro zašifrování, tak pro dešifrování.  Výhoda.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Elektronický podpis a podepisování při přeshraničním styku Odbor koncepce a koordinace ISVS Elektronický podpis a podepisování při přeshraničním styku.
Služby internetu Maturitní otázka č.11.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Prezentace – X33BMI Petr PROCHÁZKA
Ing. Martin Kořínek eGoncentrum ORP Nový Bydžov
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
Praha, Mgr. Ljubomir Džingozov
Brno, Ing. Lenka Skopalíková
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Aplikace Monitorovací systém
Aplikace Monitorovací systém
Pojem virtuální identity Identifikace a elektronický podpis
Praha, Mgr. Martina Brandejsová
Elektronický (digitální) podpis
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Transkript prezentace:

Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_17

 obdoba klasického podpisu, jež má zaručit jednoznačnou identifikaci osoby v prostředí digitálního světa  důležitou vlastností je nezfalšovatelnost  samotné generování elektronického podpisu je založeno na kryptografické transformaci z dokumentu a soukromém klíči podepisujícího subjektu.

VLASTNOSTI ELEKTRONICKÉHO PODPISU  Autenticita - lze ověřit identitu subjektu, kterému patří elektronický podpis  Integrita - Pomocí integrity lze prokázat, že od vytvoření elektronického podpisu nedošlo k žádné změně v podepsaném dokumentu, tj. že dokument (podepsaný soubor) není úmyslně či neúmyslně poškozen.  Nepopiratelnost - Nepopiratelnost znamená, že autor nemůže tvrdit, že elektronický podpis příslušný k dokumentu nevytvořil.  Časové ukotvení - Elektronický podpis může obsahovat časové razítko, které prokazuje datum a čas podepsání dokumentu.

TYPY ELEKTRONICKÉHO PODPISU  Obyčejný elektronický podpis - jedná o obyčejný vlastnoruční podpis převedený do digitální podoby  Nedostatkem tohoto porovnání vlastnoručního podpisu a zdigitalizovaného podpisu je především v tom, že se jedná o čistě vizuální srovnání.

TYPY ELEKTRONICKÉHO PODPISU  Zaručený elektronický podpis - jedná se o elektronický podpis, který je vytvořen za využití kryptografie (šifrování). Splňuje následující požadavky:  je jednoznačně spojen s podepisující osobou,  umožňuje identifikaci podepisující osoby ve vztahu k datové zprávě,

 byl vytvořen a připojen k datové zprávě pomocí prostředků, které podepisující osoba může udržet pod svou výhradní kontrolou,  je k datové zprávě, ke které se vztahuje, připojen takovým způsobem, že je možno zjistit jakoukoliv následnou změnu dat."

HAŠOVACÍ FUNKCE

PODEPISOVÁNÍ DOKUMENTU - PRINCIP  Odesílatel získá počítačový program pro vytváření a ověřování elektronického podpisu.  Programem vygeneruje dvojici soukromého a veřejného klíče.  Veřejný klíč předloží poskytovateli certifikačních služeb (CA - certifikační autorita), přičemž musí prokázat svou totožnost.

PODEPISOVÁNÍ DOKUMENTU - PRINCIP  Certifikační autorita mu vystaví certifikát, který zaručuje, že veřejný klíč náleží právě této osobě.  Pomocí svého soukromého klíče může odesílatel vytvářet elektronický podpis pro jednotlivé dokumenty a příjemci si mohou pomocí jeho veřejného klíče ověřit pravost tohoto podpisu.

OVĚŘENÍ PRAVOSTI PODPISU  Pravost elektronického podpisu se ověřuje pomocí veřejného klíče.  Tento klíč, který tvoří se soukromým klíčem neodmyslitelnou dvojici, slouží výhradně pro ověřování a nikoliv pro generování elektronického podpisu.  Z toho vyplývá, že veřejný klíč je v případě elektronického podpisu podpisovým vzorem.  Je možné publikovat veřejný klíč, neboť z něj nelze zatím žádným přijatelným způsobem odvodit klíč soukromý.

 BERÁNEK, Marek. Elektronický podpis [online]. [cit ]. Dostupné z:  PINKAVA, Jaroslav. Základy kryptografie I. [online]. [cit ]. Dostupné z: world.info/pinkava/uvod/bulletin1.pdfhttp://crypto- world.info/pinkava/uvod/bulletin1.pdf  PINKAVA, Jaroslav. Základy kryptografie II. [online]. [cit ]. Dostupné z: world.info/pinkava/uvod/bulletin2.pdfhttp://crypto- world.info/pinkava/uvod/bulletin2.pdf