Jean François Millet a Barbizonská škola Vladimír Sobota.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Osobnosti Chyšecka Antonín Šít.
FRANCOUZSKÉ VÝTVARNÉ BAROKO
BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:9.12.
POSTIMPRESIONISMUS Konec 19. a počátek 20. století.
POSTIMPRESIONISMUS VY_52_INOVACE_DEK_39.
Nizozemští krajináři 17.století
m a r e k t r i z u l j a k malíř, sochař, sklářský výtvarník narozen 1953 v Bratislavě Absolvent Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném.
VY_52_INOVACE_DEK_40 Symbolismus Paula Gauguina
ČESKÝ IMPRESIONISMUS 90. léta 19. století.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Umělecké směry 19. století
Renoir, Degas, Pisarro, Sisley
Zakladatel moderního malířství?
Gustave Courbet Barbizonská škola
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová.
AUGUSTE RENOIR Viktor Matějka, V6A.
VY_52_INOVACE_DEK_34 Impresionismus
Realismus Umění 19. století.
Antonín Slavíček 16. května 1870 – 1. února 1910.
Vincent van Gogh ŽIVOT Nizozemský malíř a kreslíř Byl jednou z největších osobností světového výtvarného umění a je dnes pravděpodobně.
Realismus.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VY_52_INOVACE_DEK_41 EXPRESIONISMUS VINCENTA VAN GOGHA
IMPRESIONISMUS.
Realismus Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Název Realismus Předmět, ročník Výtvarná výchova, 2. ročník
REALISMUS.
Vojtěch Hynais.
Paul Jackson Pollock
Impresionisté figurativního malířství
Eduard Manet Název školy
Leonardo da Vinci Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Vincent Van Gogh – Umělecký směr Svým stylem zapadá van Gogh nejvýrazněji mezi fauvisty, expresionisty, z části pak i mezi ranou.
Vincent van Gogh.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Rembrandt (Rembrandt Harmenszoon van Rijn )
Vincent van Gogh MgA. Lukáš Psík
Jan Vermeer van Delft MgA. Lukáš Psík
Umělecké směry 19. století
Paul Cézanne MgA. Lukáš Psík
FRANCIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Představitel geometrické abstrakce a počítačového umění
IMPRESIONISMUS 4 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nela Sováková, Johana Černá
Edgar Degas MgA. Lukáš Psík
POSTIMPRESIONISTÉ. charakteristika Snaha o překonání impresionistického způsobu malby Konfrontace vnitřního umělcova nitra s realitou Vstupuje sem lidský.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
„Napříč moderním uměním aneb kreativity se nebojíme“ -výtvarná soutěž pro II.stupeň ZŠ a MŠ Nedašov Mgr. Jarmila Švédová.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Nové umělecké směry 2. pol. 19. století Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Květen 2012 Předmět: Dějepis.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
IMPRESIONISMUS Název školy: Základní škola Karla Klíče
Výtvarné umění I. Tematická oblast
Obrazy jakou autobiografie
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Průhonice
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Realismus Název školy: Základní škola Karla Klíče
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Jean François Millet a Barbizonská škola Vladimír Sobota

Život Jean François Millet se narodil 4. října 1814 v Gruchy (nedaleko od Cherbourgu) do rodiny zámožného sedláka

Život  Jeho malířské nadání bylo rozpoznáno již v dětství, a protože mu rodina nijak v dráze umělce nebránila, odjel roku 1833 do Cherbourgu, kde studoval pod vedením portrétistů Mouchela a Langloise.  Roku 1837 získal stipendium a tím se mu otevřely dveře do světa. Byl přijat na pařížskou Akademii výtvarných umění do ateliéru Paula Delaroche.  Prakticky se neúčastní společenského života, věnuje se pouze svojí práci. Hodně času tráví v Louvru

Život  Začátky nejsou příliš slavné, uchyluje se proto k malbě portrétů  Roku 1841 se oženil s Pauline Vrigine Ono. Následující období života nazývá „kvetoucím obdobím“.  V dubnu 1844 Pauline umírá na tuberkulózu.

Život  Přibližně rok na to se malíř vrací i se svojí novou přítelkyní Catherine Lamaireovou, s níž bude mít později devět dětí, do Le Havru, kde maluje první pastýřské scény  V Paříži navazuje kontakty s Théodorem Rousseauem, Diazem de la Peňa, Honorém Daumiérem, Constantem Troyonem  V revolučním roce 1848 prodává svůj obraz Čistič obilí ministru vnitra, který mu za něj vyplatí 1800 franků. Tím je Millet natolik zajištěn, že s přítelem Charlesem Jacquem odjíždí do malé vesničky Barbizon jižně od Paříže  1853 uzavírá civilní sňatek s Catherine  1868 se stává rytířem řádu Čestné legie  Jean François Millet umírá 20. října 1875 v Barbizonu

Anděl páně (1857 – 1859)

Sběračky klasů (1857)

Stloukání másla ( )

Barbizonská škola  V polovině devatenáctého století se malá francouzská vesnička Barbizon promění v tvůrčí centrum malířů.  Tito malíři příliš neuznávají hodnoty Institutu výtvarných umění a snaží se především o krajinomalbu.  Znakem malířů z Barbizonu je plnovous  Malují především v plenéru, z toho důvodu využívají jako techniku akvarel (prozatím neexistuje barva v tubách)  Členové: Théodore Rousseau ( ) Jean François Millet ( ) Narcisse Diaz de la Peňa ( ) Constant Troyon ( ) …a další

Barbizon

Théodore Rousseau ( ) Duby v Apremont

Constant Troyon ( ) Lovčí se psy Voli jdou do práce na poli

Následovníci  Barbizonští malíři ukázali cestu modernímu malířství  Z Milleta vycházeli především van Gogh a Gauguin Van Gogh - Siesta