Návrh a tvorba WWW Cvičení 1 HTML 5. Pracovní prostředí Vývojové prostředí NetBeans (www.netbeans.org) Webový server Apache (http://httpd.apache.org/)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Web Michal Žůrek Jak se na něj dívám já..
Advertisements

Návrh a tvorba WWW Přednáška 2 HTML. Standardy HTML 1991 HTML2000 XHTML HTML Tableless Web Design 1996 CSS 1 + JavaScript2005 AJAX 1997 HTML.
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Technologie pro publikování na webu 1 Cvičení 3 Nadpisy a základní formátovací elementy.
Základní struktura, metainformace
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
V čem se píší web. dokumenty
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.03/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ HTML & XHTML.
Tvorba internetových aplikací v XHTML 2.0, XForms a XHTML Print Autor: Adam Zluky, Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa, JČU, 2008 Diplomová práce.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Úvod do html kódu. Roman Hendrich
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
PHP – vkládání souborů a html 5
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
Tvorba webových aplikací
GWEB2 MGR. VLASTISLAV KUČERA 2. PŘEDNÁŠKA. Obsah přednášky  Prvky rozdělující obsah  article, aside, nav, section  header  footer.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Moderní formy tvorby webových stránek Martin Šebela, 9.A vedoucí práce: Mgr. Jan Kříž.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
PHP – Základy programování
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Brána k poznání Dokončení první fáze – základní značky HTML.
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
Webová prezentace základní školy
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Jak vytvořit webovou stránku HTML Je základ každé webové stránky. Naučit se jej není složité a můžete říct „tento web jsem udělal/a já“
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.06/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS pozicování.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Systém pro sledování vývoje cen produktů AVT LS 2015 Petr Kalas.
Návrh a tvorba WWW Semestrální práce. Termíny –20. října – odevzdání popisu práce pár větami popsat, jak bude vypadat a fungovat Vaše semestrální práce.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
HyperText Markup Language (zkratka HTML) je v informatice název značkovacího jazyka používaného pro tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tvorba WWW stránek. Hyperlink Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Reaguje na událost myši – Reaguje.
Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_040.ICT.34 Tvorba webových stránek – web a databáze.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_034.ICT.34 Tvorba webových stránek – PHP technologie.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
HTML Vojtěch novotný 9.a.
Tvorba webových stránek
Tvorba webových stránek
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Návrh a tvorba WWW Cvičení 1 HTML 5

Pracovní prostředí Vývojové prostředí NetBeans ( Webový server Apache ( Databázový server Oracle Database Express Edition ( MySQL ( Webový prohlížeč FireFox ( FireBug ( FireFTP (

Hostingová služba Fakultní hosting Dostupný na adrese –Apache –PHP 5.3 –MySQL Databázový server Dostupný na adrese Více informací k serveru poskytnou vyučující databázových systémů (Žák, Macháček, Rulicová) –Oracle 11g Free hosting Např …

Standardy HTML 1991 HTML2000 XHTML HTML Tableless Web Design 1996 CSS 1 + JavaScript2005 AJAX 1997 HTML HTML 5 (draft) 1998 CSS 2 Cvičení budou zaměřeny na. (

HTML 5 ~= HTML + CSS + JS Offline / Storage Graphics / Multimedia Realtime / Communication CSS3 File / Hardware Access Nuts & Bolts Semantics & Markup Multimedia

Sémantika HTML Není značka (tag) jako značka. Sémantika nám říká, jaký je význam jednotlivých značek. příklad: správně špatně Nadpis

Syntaxe HTML Nemůžeme psát všechno všude. Syntaxe nám ukládá pravidla pro zápis html stránky. příklad: správně špatně

První webová stránka zdrojový kód: blok_1/c01.html

Projekt cvičení Cílem cvičení je vytvořit hlavní stránku rezervační aplikace. –osvojení si základních syntaktických pravidel –porozumět základní konstrukci www stránky –osvojit si význam základních tagů html jazyka

Rozložení stránky Header –Navigation Featured Body Footer –Copyright

Header zdrojový kód: blok_1/c02.htm

Featured zdrojový kód: blok_1/c03.htm

Body I zdrojový kód: blok_1/c04.htm

Body II zdrojový kód: blok_1/c05.htm

Footer zdrojový kód: blok_1/c06.htm

Opakování tagů Struktura : obecný dokument, část aplikace : hlavička sekce : patička sekce : hlavní navigace : samostatný a nezávislý obsah na zbytku stránky : obsah spojen s hlavním obsahem stránky nebo článku : doplňkový obsah, který je možno vyjmout bez ovlivnění významu obsahu TextSeznam : nadpis x-té úrovně : odrážkový seznam : odstavec : položka seznamu : hypertextový odkaz Obrázek : obrázek

Validace stránky Validátory – – Analyzátory a rychlostní reporty – speed/download.html#extension-rel-ff –

Sekční elementy

Seskupující elementy

Textové elementy

Editační elementy

Tabulkové elementy

Rich Picture původ je v metodologii měkkých systémů (1981) slouží ke komplexnímu pochopení situace/problému tvoří se jako obrázek (skica) pro tvorbu nejsou definována striktní pravidla Rich picture by měl vyjadřovat: –účastníky projektu a jejich interakce se systémem –základní prvky a funkce systému (stávající i nově vyvíjené) –klíčová slova systému –požadavky, pokyny, konverzace

Rich Picture - ukázka

Kontrolní otázky 1.Co je to hosting? 2.Jak poznám, v jaké verzi HTML jazyka je stránka vytvořena? 3.Jaký je rozdíl mezi sémantikou a syntaxí jazyka? 4.Jak vypadá základní kostra HTML stránky?