Peptidy a Proteiny. Aminokyseliny Stavební kameny proteinů 20 tzv. proteinogenních (biogenních) aminokyselin  tzv. α-aminokyseliny  Kromě nich se u.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Aminokyseliny.
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
ENZYMY = biokatalyzátory.
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Citrátový cyklus Krebsův cyklus.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_03 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 8.C.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
LIPIDY.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
SACHARIDY.
Cyklus trikarboxylových kyselin, citrátový cyklus, Krebsův cyklus.
BÍLKOVINY (SLOŽENÍ) VY_32_INOVACE_3.3.CH3.07/Cc CZ.1.07/1.5.00/
ORNITINOVÝ CYKLUS.
Aminokyseliny.
Metabolismus dusíkatých látek
BÍLKOVINY I Aminokyseliny
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
METABOLISMUS LIPIDŮ.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Metabolismus proteinů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SAPROFYTICKÁ MIKROFLÓRA
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Aminokyseliny 1 Mgr. Richard Horký.
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Nekovy ve vodách - sloučeniny dusíku
Heterocyklické sloučeniny
Krebsův a dýchací cyklus
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Aminokyseliny celkem známo cca 300 biogenních AMK
Chemické a fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
Saprofytická mikroflóra
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
METABOLISMUS AMINOKYSELIN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Katabolismus bílkovin
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_06C_17_Metabolismus.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Bílkoviny - aminokyseliny. Složení bílkovin -aminokyseliny – stavební kameny bílkovin Známo asi 300 druhů Proteinogenních 20, jsou řady L–α –AK Pozn.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka  organismy Látkové složení.
Krebsův a dýchací cyklus
α- aminokyseliny a bílkoviny
METABOLIZMUS PROTEINŮ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
BIOCHEMICKÁ ENERGETIKA
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Lékařská chemie Aminokyseliny.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Peptidy a Proteiny

Aminokyseliny Stavební kameny proteinů 20 tzv. proteinogenních (biogenních) aminokyselin  tzv. α-aminokyseliny  Kromě nich se u některých organismů mohou vyskytovat rovněž tzv. neobvyklé aminokyseliny Aminokyseliny  organické kyseliny  1 nebo více atomů H nahrazeno aminoskupinou – NH 2  Kromě toho mohou být některé atomy H nahrazeny i jinými fčními skupinami – OH, SH, fenylem atd. Každá aminokyselina (kromě prolinu) má nejméně 1 kyselou karboxyskupinu – COOH + 1 zásaditou aminoskupinu – NH 2 (neutrální aminokyseliny)  Některé aminokyseliny mají 2 –COOH + 1 –NH 2 (kyselé)  Některé aminokyseliny mají 1 –COOH + 2 –NH 2 (zásadité)

V biogenních aminokyselinách –NH 2 nahrazuje H na C sousedícím s –COOH  α -aminokyseliny  U neobvyklých aminokyselin může být –NH 2 vázána na C2 (β-aminokyseliny) C3 (γ-aminokyseliny) nebo dalším C (od -COOH) Nejjednodušší aminokyselina – glycin, ostatní mají na α- uhlíku kromě –NH 2 ještě uhlíkatý alifatický nebo aromatický řetězec Přírodní aminokyseliny jsou bezbarvé krystalické látky, dobře rozpustné ve vodě  Rozpouštěním v zředěných kyselinách a zásadách poskytují soli  některé sladké chuti, masové či bez chuti Molekuly aminokyselin vytvářejí ionty  -COOH může odštěpovat H + a –NH 2 je může vázat  může probíhat intramolekulově Monokarboxylové monoaminokyseliny  v H 2 O NEUTRÁL

 V silně kyselém prostředí  tvoří kationty  V silně zásaditém prostředí  tvoří anionty Při určité hodnotě pH  převážně neutrální forma aminokyseliny  tzv. IZOELEKTRICKÝ BOD  V izoelektrickém bodě je polarita aminokyselin nejmenší  nejnižší rozpustnost ve vodných roztocích Monokarboxylové diaminokyseliny  v H 2 O zásadité Dikarboxylové monoaminokyseliny  v H 2 O kyselé Při změně pH  změna stupně disociace –COOH a NH 2 Z výživového hlediska se aminokyseliny dělí: 1)Nahraditelné  syntetizuje organismus  z meziproduktů metabol. sacharidů a lipidů (transaminace) 2)Nenahraditelné (esenciální)  organismus nedokáže syntetizovat  musí dodávat v potravě

Neobvyklé aminokyseliny  Obsahují hlavně rostliny a mikroorganismy  Mají pro svého „vlastníka“ ochrannou (obrannou) fci  Většina z nich je pro člověka a zvířata toxická  Mikroorganismy je produkují jako sekundární metabolity  Některé jsou specifickými enzymovými inhibitory  uplatnění ve farmakologii  Některé působí imunomodulačně (bestatin, forfenicin, esterastin)  stimulují imunitní mechanismy (onkologie)

Degradace aminokyselin Může probíhat různě Dekarboxylace  Uvolňuje se CO 2 a z aminokyseliny zůstává primární amin  Mnoho aminů jsou biologicky významné složky fosfolipidů, koenzymů, hormonů nebo účinkují samostatně  Kofaktorem dekarboxyláz je pyridoxalfosfát Oxidační deaminace  Nejdříve vzniká iminokyselina, která se hydrolyzuje na ketokyselinu a NH 3  Rci katalyzuje oxidáza L-aminokyselin (játra, ledviny) a glutamátdehydrogenáza, akceptorem H je FAD  V mitochondriích všech buněk se vyskytuje glutamátdehydrogenáza  deaminuje kys. Glutamovou na kys. α –ketoglutarovou (2-oxoglutarová)

 Kys. α –ketoglutarová vstupuje do procesu transaminace Transaminace  Při transaminaci nastává výměna funkčních skupin mezi aminokyselinou a ketokyselinou (transaminázy + pyridoxalfosfát – v mitochondriích i cytoplazmě)  Nejvýznamnější – Glutamátoxaloacetáttransamináza (GOT) = Aspartátaminotransferáza (AAT)  přenáší aminoskupinu z kyseliny asparagové na kys. – α- ketoglutarovou  vzniká kys. Glutamová + kys. Oxaloctová  Dále – Alaninaminotransferáza = glutamát pyruváttransamináza (GPT)  přenáší aminoskupinu z alaninu na kys. α-ketoglutarovou  vzniká kys. Glutamová + kys. Pyrohroznová Ústřední fci v rcích transaminace má kys. Glutamová + kys. α-ketoglutarová  zabezpečují deaminaci aminokyselin + aminaci ketokyselin  význam pro syntézu aminokyselin

Ketokyseliny vznikající degradací aminokyselin jsou využity ve vhodné metabolické dráze  např. v citrátovém cyklu NH 3 – pokud se nevyužije k aminaci ketokyselin  se vylučuje  Forma v které se NH 3 vylučuje závisí na druhu organismu  Vodní org.  NH 3 se rozpouští a zřeďuje  přestává být toxický  Plazi, ptáci  koncentrace NH 3 v org. může být nebezpečná  se NH 3 metabolizuje na kys. Močovou, která je málo rozpustná = málo toxická  Savci  vylučují NH 3 ve formě močoviny

Močovinový cyklus (ornitinový cyklus, malý Krebsův cyklus) Intenzivní tvorba močoviny  v játrech (mitochondriích)  Krebsův-Henseleitův cyklus  Lidský organismus denně syntetizuje asi g močoviny Mechanismus  NH 3 + CO 2 + ATP  karbamylfosfát (karbamylfosfátsyntetáza + Mg 2+ )  Karbamylfosfát + ornitin  citrulin + H 3 PO 4 (ornitintranskarbamyláza)  Kondenzace citrulinu s kys. Asparagovou  kys. Argininjantarová  Disociace kys. Argininjantarové  arginin + kys. Fumarovou (argininsukcináza)  Hydrolýza argininu  močovina + ornitin (argináza) UZAV.

Peptidy Jsou to látky, které vznikají kondenzací dvou nebo více aminokyselin: karboxylová skupina jedné + aminoskupina druhé aminokyseliny (uvolní H 2 O)  peptidová vazba Peptidovou vazbu lze hydrolyzovat (zředěné kyseliny, louhy nebo proteolytické enzymy) Každá molekula aminokyseliny může peptidickou vazbou vázat 2 další aminokyseliny Každý peptid má 1 aminokyselinu s volnou karboxyskupinou (C-koncová aminokyselina) a 1 aminokyselinu s volnou aminoskupinou (N-koncová aminokyselina) Kromě lineárního řetězce mohou polykondenzací aminokyselin vznikat i uzavřené řetězce (nemají volnou ani karboxy-, ani aminoskupinu  cyklické peptidy

V přirozeně se vyskytujících peptidech  téměř výlučně α- peptidová vazba (aminoskupina, která vstupuje do vazby je na α-uhlíku Pouze v některých případech byla zjištěna i γ-peptidová vazba (např. kyselina glutamová karboxylem vzdálenějším od aminoskupiny) Mr peptidů má hodnotu do asi  při vyšší Mr  už proteiny Dle jiných kritérií do 100 aminokyselin  peptid, nad 100 aminokyselin  protein Názvy peptidů  aminokyselina, která se ůčastní peptidové vazby svojí karboxyskupinou se označuje jako acyl- (glycyl-, alanyl-, histydyl-) a v názvu peptidu stojí před aminokyselinou, která do vazby poskytuje aminoskupinu Pro jednoduchost se aminokyseliny v peptidech zaznamenávají pomocí trojpísmenných symbolů

Podle počtu aminokyselin se peptidy dělí na oligopeptidy a polypeptidy V organismech se vyskytuje vícero peptidů s významnými biologickými účinky  Hormony – ovlivňují fyziologické systémy  Součást enzymatických systémů – glutation  Některá antibiotika  Živočišné, rostlinné a mikrobiální jedy

Proteiny (bílkoviny) Základní sloučeniny živé hmoty (55 % C, 21 % O, 7 % H, 17 % N, případně síru a fosfor) Jejich Mr je od do několika milionů