Období „Druhé republiky“. Do konce 30. let vložilo ČSR do svého opevnění více než 10 mld. Kč Obranou linii tvořilo 10 000 větších či menších pevnůstek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od druhé republiky k protektorátu
Advertisements

Naše země za 1. světové války
Svět po 1. sv. válce.
Vytvořil: Michal Mikula
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
ČSR po 1. světové válce.
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Obrana demokracie v ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Mnichovská dohoda a její dopad
Poválečný vývoj v Československu
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Ohrožené Československo
Protektorát Čechy a Morava
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
ROZBITÍ ČESKO – SLOVENSKA PhDr. Jana Žáková
zápis zápas o republiku 1935 – „Sudetoněmecká strana“ – 15,2% 1935 – E. Beneš nahrazuje v úřadu TGM 1937 – TGM – umírá – s ním obrazně i 1. rep. podzim.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Protektorát Čechy a Morava I.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Československo 20. let – 30. let
Československá republika mezi válkami
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček IV. Druhá Česko-Slovenská republika.
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Obnovení Československé republiky
III/2 XVI.1 9. C
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM srpen 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Mnichovská dohoda Petr Machala.
Počátky fašismu v ČSR.
Vznik Československa II.
Konec Československa 2. pol. 30. let 20.století.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová 30. a 40. léta v ČSR VY_32_INOVACE_1B11.
Československo po 2. světové válce
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Hrozby fašismu.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
Vypracoval: Mgr. Běla Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_31
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Mnichovská dohoda Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Mnichovská konference Název sady: Moderní dějiny 1914.
Obrana demokracie a republiky Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2809_Obrana_demokracie_a_republiky Autor:
přijala Česko-Slovenská vláda mnichovský diktát. Naše armáda opustila pohraničí bez boje. (pojmenuj a zakroužkuj) Prezident T.G.Masaryk Edvard.
FORMOVÁNÍ ČESKOLSOVENSKA VY_32_INOVACE_110 Vznik Československa
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_14_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis.
S AMOSTATNÉ Č ESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného.
Druhá republika Od Mnichova k nacistické okupaci.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_5B_11_Československá republika.
Cesta k Mnichovu.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Protektorát Čechy a Morava.
ČESKOSLOVENSKO V PROBLÉMECH
Druhá republika.
Československo ve 20. letech
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Protektorát Čechy a Morava
ČESKOSLOVENSKO
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Zánik první republiky.
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI – 1. část
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Popis prezentace Přehled prezidentů ČSR,ČSSR,ČSFR a ČR
Druhá republika –
Druhá republika –
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Transkript prezentace:

Období „Druhé republiky“

Do konce 30. let vložilo ČSR do svého opevnění více než 10 mld. Kč Obranou linii tvořilo větších či menších pevnůstek To vše padlo bez boje do rukou Němců po Mnichovské zradě

Základní údaje: – Ztráta 5 milionů obyvatel abdikoval prezident Edvard Beneš a nahradil jej Emil Hácha. (předsedou vlády se stal Rudolf Beran)

Územní ztráty Po podpisu Mnichovské smlouvy přišlo Československo bez jediného výstřelu o třetinu svého území Největší část připadla Hitlerovu Německu, Poláci si vzali Těšínsko a Maďaři jih Slovenska Přišli jsme tak o 30% svého území Češi žijící v odtržených územích se snažili stěhovat do vnitrozemí Byly tak záměrně zpřetrhány důležité dopravní tepny

Hospodářské ztráty V pohraničních oblastech se nacházely významné průmyslové podniky, území s těžbou uhlí, lesy i orná půda. To vše propadlo Německu Díky této situaci přestaly u nás investovat ostatní státy Pokračoval také odliv Židovského obyvatelstva

Politika Situace se dávala za vinu Edvardu Benešovi, který po své abdikaci odcestoval do zahraničí V politice nastal chaos. Do popředí vystupovaly různé fašistické organizace (Vlajka) Hrozilo totalitní uspořádání země Byly povoleny jen dvě politické strany - Strana národní jednoty - Národní strana práce Byla dokončena likvidace parlamentní demokracie v Československu

Situace na Slovensku Slováci využili vážné situace a vymohli si svoji autonomii Začátkem roku 1939 se situace vyostřila a Češi na Slovensku drželi pořádek jen díky armádě byl vyhlášen samostatný „Slovenský štát“, který spolupracoval s Německem a byl podřízen přímo Hitlerovi V jeho čele stál Jozef Tiso Hitlerovi se tak podařilo ještě více oslabit a rozdrobit Československo

15.března 1939 napochodují němečtí vojáci do ČSR a krátké období „Druhé republiky“ tím končí je zde na 6 let vyhlášen „Protektorát Čechy a Morava“

František Halas „Praze“ podzim 1938 Jenom ne strach Jen žádný strach. takovou fugu nezahrál sám Sebastian Bach co my tu zahrajem až přijde čas až přijde čas Kůň bronzový kůň Václavův se včera v noci třás a kníže kopí potěžkal Myslete na chorál Malověrní Myslete na chorá

Vysvětli pojmy AutonomieJozef TisoAbdikaceTerezínProtektorátO nás bez násTěšínsko

republika/ republika/ 505,_Prag,_Burg,_Besuch_Adolf_Hitler.jpg 505,_Prag,_Burg,_Besuch_Adolf_Hitler.jpg