ČR a Čína. TÉMA PRŮZKUMU: ČR a Čína REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. VÝBĚR RESPONDENTŮ: kvótní výběr TYP OTÁZEK: multiplechoice REPREZENTATIVITA: ve věku 18+let.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hlediska hodnocení při výzkumech veřejného mínění  A) Podle oblastí (stav/očekávání)  Životní prostředí  Školství  Životní úroveň  Zdravotnictví 
Advertisements

Česká republika KRAJE Klikni na správný kraj.
Výstavba větrné elektrárny v lokalitě Varnsdorf-Špičák RCA Research.
Průzkum reakcí publika ČRo 1 – Radiožurnál na změny ve vysílání od ledna souhrn.
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Letní olympijské hry Názory obyvatel ČR a hl. m. Prahy
Moderní způsob zjišťování postojů veřejnosti k veřejné hromadné dopravě osob Ing. Zdeněk Strádal.
SC & C – Marketing & Social Research 1 Marketingový a sociologický výzkum Držitel certifikátu ISO 9001: člen ESOMAR Praha 19. srpna 2011.
Výzkum: ženy v politice Rada pro rovné příležitosti pro ženy a muže.
Nobody’s Unpredictable Ipsos Tambor pro Město Opava Názory na budovu Slezanka v centru Opavy Kvantitativní výzkumu Leden 2009.
Bleskový výzkum Kauza : David Rath Červen 2012.
MOTIVACE V MATEMATICE PROSTŘEDNICTVÍM POČÍTAČE (Diplomová práce) Zuzana Ondrášová M-OV.
Členění území naší vlasti
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Czech Point na poštách ISSS Mgr. Pavel Kolář náměstek generálního ředitele pro veřejnou správu.
vypracovala: Monika Palasová zdroj: hlava , internet , učebnice
Regionální politika a regionální rozvoj 1. cvičení Mgr. Jaroslav Biolek.
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
Název krajePodíl kraje v %Podíl obce v % Praha14,39,0 Jihočeský2,85,6 Jihomoravský5,713,5 Karlovarský4,25,1 Královéhradecký10,37,6 Liberecký11,59,3.
KRAJSKÉ VOLEBNÍ PREFERENCE
Ing. Jitka Nesnídalová, Ph.D. SVŠES, s.r.o. Praha
ZELENÝ KRUH Závěrečná zpráva z kvantitativního výzkumu Jitka Zítková, Jitka Haiderová Soukupová | duben/květen 2016.
2 HODNOCENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA Listopad 2015.
TÉMA PRŮZKUMU: Volební preference (červenec 2016) REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. VÝBĚR RESPONDENTŮ: kvótní výběr TYP OTÁZEK: multiplechoice REPREZENTATIVITA:
Výkon státního odborného dozoru v roce 2015 Ministerstvo dopravy.
2 HODNOCENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA Únor 2016 TÉMA PRŮZKUMU: Hodnocení prezidenta Miloše Zemana – únor 2016 REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. VÝBĚR RESPONDENTŮ:
Olomoucký kraj Mgr. Yvona Kubjátová náměstkyně hejtmana.
VOLEBNÍ PREFERENCE - ÚNOR TÉMA PRŮZKUMU: VOLEBNÍ PREFERENCE – ÚNOR 2016 REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. VÝBĚR RESPONDENTŮ: kvótní výběr TYP OTÁZEK: multiplechoice.
2 17.LISTOPAD TÉMA PRŮZKUMU: 17.listopad REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. ZADAVATEL: DENÍKY VLP VÝBĚR RESPONDENTŮ: kvótní výběr TYP OTÁZEK: multiplechoice REPREZENTATIVITA:
Svátek sv. Valentýna TÉMA PRŮZKUMU: Svátek sv.Valentýna 2016 – bleskový průzkum REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. VÝBĚR RESPONDENTŮ: kvótní výběr TYP.
Policie České republiky Kriminalita za rok 2013.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
2 Uprchlická krize a hodnocení vrcholných politiků ČR a EU Listopad 2015.
ČAPÍ HNÍZDO. TÉMA PRŮZKUMU: ĆAPÍ HNÍZDO– BŘEZEN 2016 REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. VÝBĚR RESPONDENTŮ: kvótní výběr ZADAVATEL: DENÍKY VLP TYP OTÁZEK: multiplechoice.
Hodnotové hranice mezi voliči politických stran v ČR Prezentace z výzkumu podpořeného grantem č Grantové agentury Univerzity.
ŠIKANA (únor) 2016). 2 METODOLOGIE VÝSLEDKY PRŮZKUMU PANEL BOOK KONTAKTY OBSAH.
KRAJSKÉ VOLBY BŘEZEN OBSAH METODOLOGIE VÝSLEDKY PRŮZKUMU PANEL BOOK KONTAKTY KRAJSKÉ VOLBY.
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 Kraje ČR VY_32_INOVACE_C03 Sada 1 Člověk a příroda ZŠ Pačejov.
VOLEBNÍ PREFERENCE - BŘEZEN 2016
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Kraje ČR Číslo: EU DUM 6_03 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Soudobý svět Ekonomický pohled
Závěrečná zpráva ze sociologického výzkumu
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Zahraničně obchodní politika České republiky a Číny
Aktuální vývoj pracovní úrazovosti
Produkce odpadů obce ORP Šumperk
VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014 OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI
METODOLOGIE VOLEBNÍ PREFERENCE –PROSINEC 2015 SANEP s.r.o.
METODOLOGIE VOLEBNÍ PREFERENCE – LEDEN 2016 SANEP s.r.o. kvótní výběr
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
OBSAH METODOLOGIE VÝSLEDKY PRŮZKUMU KOMENTÁŘ PANEL BOOK KONTAKTY.
KRAJSKÉ VOLBY OBSAH METODOLOGIE VÝSLEDKY PRŮZKUMU PANEL BOOK KONTAKTY.
METODOLOGIE Donald Trump SANEP s.r.o. kvótní výběr multiplechoice
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Migrační tendence v Moravskoslezském kraji
Česká republika územní členění.
Týden před volbami den po dni
Členění území naší vlasti
Krajská zpráva – královehradecKÝ kraj
Vyjmenuj kraje ČR VY_32_INOVACE_01
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
Co říká česká veřejnost?
Sociologická analýza postojů a názorů obyvatel MČ
Vyjmenuj tři kraje ČR podle velikosti VY_32_INOVACE_03
ODBOR AZYLOVÉ A MIGRAČNÍ POLITIKY
Transkript prezentace:

ČR a Čína

TÉMA PRŮZKUMU: ČR a Čína REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. VÝBĚR RESPONDENTŮ: kvótní výběr TYP OTÁZEK: multiplechoice REPREZENTATIVITA: ve věku 18+let Reprezentativní vzorek odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. VELIKOST REPREZENTATIVNÍHO VZORKU: N=3.058 Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů, dotázaných. PRŮBĚH PRŮZKUMU: POUŽITÁ METODIKA PRŮZKUMU: internetový CAWI on/off-line průzkum POUŽITÉ KVÓTY: věk, pohlaví, bydliště, vzdělání STATISTICKÁ ODCHYLKA: +- 2,5% KONTROLA VZORKU: triangulační datová metodika METODOLOGIE 2

3 POHLAVÍ MUŽI48,9% ŽENY51,1% CELKEM100% VĚK ,3% ,4% ,2% 60+28,1% CELKEM100% PŘÍJEM 0-20 tis.Kč62,4% tis.Kč35,1% 50 tis.Kč a více2,5% CELKEM100% VZDĚLÁNÍ základní + SŠ bez maturity 54,6% SŠ s maturitou 31,1% VŠ 14,3% CELKEM 100% VELIKOST MÍSTA BYDLIŠTĚ Praha12,1% Středočeský12.3% Ústecký7,3% Plzeňský5,2% Královéhradecký5,1% Vysočina4,7% Moravskoslezský11,9% Jihomoravský11,7% Liberecký4,3% Karlovarský2,8% Jihočeský5,8% Pardubický4,9% Olomoucký6,3% Zlínský5,6% ČR celkem100% METODOLOGIE

KOMENTÁŘ 4 Většina Čechů vnímá kladně rozvíjení česko-čínských vztahů. Pozitivně je domácí populací vnímána i nadcházející návštěva čínského prezidenta Z aktuálních aktivit čínských investorů v ČR je nejlépe vnímán plánovaný vznik přímé letecké linky Praha-Čína, který vnímá v souhrnu kladně 84,8% domácí populace. Velmi zajímavé je i zjištění, že v souhrnu 74% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, vnímá kladně i historicky první návštěvu čínského prezidenta ČR. Čínský prezident Si Ťin-pching, který v loňském říjnu navštívil Velkou Británii, navštíví 28. března ČR a poté odcestuje do USA. Historicky první návštěvu čínského vrcholného představitele v historii ČR přitom vnímá 38,9% dotázaných jako návštěvu představitele jednoho z ekonomicky nejsilnějších států, který má dobré obchodní vztahy jak s Ruskem, tak s Anglií a USA a nyní i s ČR. Jako významnou událost pro ČR a její ekonomiku vnímá tuto státnickou návštěvu 25,6% dotázaných. Naopak jako návštěvu představitele totalitního státu, s níž nesouhlasí, vnímá tuto událost pouze 12,1% dotázaných. Skutečnost, že většinová domácí populace vnímá aktivity čínských investorů v ČR velmi pozitivně, dokládá i kladné hodnocení v souhrnu 73,1% navázání strategického partnerství mezi ČR a Čínou a prohloubení vzájemné spolupráce.

KOMENTÁŘ 5 Stejně tak další plánované investice Číny do ČR hodnotí v souhrnu kladně 65,9% dotázaných. Nadpolovičně (56,5%) je v souhrnu domácí veřejností kladně hodnocen i vstup čínských bank na český finanční trh. V souhrnu 55,3% fanoušků a příznivců domácí fotbalové scény pak kladně hodnotí i nákup fotbalové Slávie čínskými investory. Jistým vzorem příznivcům fotbalu může být i tradiční anglický fotbalový klub Chelsea FC, jehož majitelem se v roce 2003 stal ruský miliardář Roman Abramovič, pod jehož vedením nastala nejúspěšnější doba v historii klubu. Vstup silného zahraničního investora do tradičního českého klubu tak může v očích řady fotbalových příznivců být vnímán jako pozitivní signál pro celé domácí fotbalové prostředí, které se dlouhodobě potýká jak s nedostatkem diváků na stadionech, tak i s tím souvisejícími finančními problémy. Kladné nadpoloviční hodnocení v souhrnu 69,4% dotázaných panuje i v názoru na návštěvy Čínské lidové republiky prezidentem Milošem Zemanem a dalších českých politiků. Skutečnost, že u domácí populace nepřevažuje vůči Čínské lidové republice animozita, ale naopak převládá kladný vztah, je patrný i v názoru na obchodní a partnerské vztahy ČR s Čínou, s níž bychom dle názoru v souhrnu 74,4% dotázaných měli vzájemnou spolupráci dále více upevňovat.

KOMENTÁŘ 6 Navázání hlubší hospodářské spolupráce ČR s Čínou je podle názoru 40,3% dotázaných velice správné řešení pro vyvedení ČR z hospodářské závislosti na EU. Navázání hlubší hospodářské spolupráce ČR s Čínou je dle názoru 29,5% respondentů jednoznačně správný krok, který bude ve všech směrech pro ČR výhodný. Naopak jako odsouzeníhodný krok, kterým ČR legitimizuje porušování lidských práv v Číně, považuje navázání hlubší hospodářské spolupráce ČR s Čínou 9,6% dotázaných. Pražští zastupitelé schválili podpis sesterské smlouvy s hlavním městem Čínské lidové republiky Pekingem. V jejím rámci rovněž schválili uznání jednotné Číny, tedy že Tchaj- wan je součástí Číny. Partnerství hlavní domácí metropole s Pekingem považuje za správné a prospěšné v souhrnu 50,9% veřejnosti.

KOMENTÁŘ 7 V souhrnu lze říci, že za většinově kladným hodnocením navázaní vzájemné hospodářské spolupráce mezi ČR a Čínou může stát mmj. jak skutečnost, že Čína je jednou z nejsilnějších a nejrychleji se rozvíjejících ekonomik světa, tak i skutečnost, že většina spotřebního zboží včetně značkové elektroniky, ale i značkového oděvního zboží, se vyrábí právě v Číně. Navíc veškeré výroby z Číny postupem času získali punc kvality a není tedy již žádný zásadní důvod, proč Čínu vnímat negativně. Nicméně v kontextu právě s ekonomickými aspekty se lze domnívat, že domácí populace vnímá vzájemné partnerství Číny a ČR jako příslib přísunu kapitálu potřebného k oživení domácí ekonomiky a garance určité formy jistoty, která může být garantem vzniku nových pracovních míst, a obecně i dalších zajímavých příležitostí, které toto partnerství do budoucna může pro ČR znamenat. Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 10. – na vybrané skupině dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

8 Jak hodnotíte uvedené názory a události ve vztahu Čínské lidové republice a ČR? N=3.058 In % PLÁNOVANÝ VZNIK PŘÍMÉ LETECKÉ LINKY PRAHA-ČÍNA SOUČET KLADNÝCH HODNOT 84,8 SOUČET ZÁPORNÝCH HODNOT 5,6

9 Jak hodnotíte uvedené názory a události ve vztahu Čínské lidové republice a ČR? N=3.058 In % HISTORICKY PRVNÍ NÁVŠTĚVA ČÍNSKÉHO PREZIDENTA ČR SOUČET KLADNÝCH HODNOT 74 SOUČET ZÁPORNÝCH HODNOT 17,3

10 Jak hodnotíte uvedené názory a události ve vztahu Čínské lidové republice a ČR? N=3.058 In % NAVÁZÁNÍ STRATEGICKÉHO PARTNERSTVÍ ČR S ČÍNOU A PROHLOUBENÍ VZÁJEMNÉ SPOLUPRÁCE SOUČET KLADNÝCH HODNOT 73,1 SOUČET ZÁPORNÝCH HODNOT 18,2

11 Jak hodnotíte uvedené názory a události ve vztahu Čínské lidové republice a ČR? N=3.058 In % KLADNÝ POSTOJ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA KE SPOLUPRÁCI S ČR S ČÍNOU SOUČET KLADNÝCH HODNOT 72,5 SOUČET ZÁPORNÝCH HODNOT 18,3

12 Jak hodnotíte uvedené názory a události ve vztahu Čínské lidové republice a ČR? N=3.058 In % DALŠÍ PLÁNOVANÉ INVESTICE ČÍNY DO ČR SOUČET KLADNÝCH HODNOT 65,9 SOUČET ZÁPORNÝCH HODNOT 22,5

13 Jak hodnotíte uvedené názory a události ve vztahu Čínské lidové republice a ČR? N=3.058 In % VSTUP ČÍNSKÝCH BANK NA ČESKÝ FINANČNÍ TRH SOUČET KLADNÝCH HODNOT 56,5 SOUČET ZÁPORNÝCH HODNOT 29,8

14 Jak hodnotíte uvedené názory a události ve vztahu Čínské lidové republice a ČR? N=3.058 In % KLADNĚ SPÍŠE KLADNĚ + SPÍŠE KLADNĚ ZÁPORNĚ SPÍŠE ZÁPORNĚ + SPÍŠE ZÁPORNĚ NEVÍM Plánovaný vznik přímé letecké linky Praha-Čína 51,233,684,84,11,55,69,6 Historicky první návštěva čínského prezidenta ČR 47,626,4747,89,517,38,7 Navázání strategického partnerství ČR s Čínou a prohloubení vzájemné spolupráce 44,728,473,17,111,118,28,7 Kladný postoj prezidenta Miloše Zemana ke spolupráci s ČR s Čínou 50,821,772,59,88,518,39,2 Další plánované investice Číny do ČR 35,130,865,98,613,922,511,6 Vstup čínských bank na český finanční trh 24,332,256,513,516,329,813,7

15 Koncem března navštíví poprvé v historii ČR čínský prezident Si Ťin-pching, který poté navštíví USA. Tuto návštěvu vnímáte jako: N=3.058 In %

16 Jak hodnotíte nákup fotbalové Slávie čínskými investory? N=1.168 In % (odpovídají pouze respondenti, kteří se zajímají o český fotbal)

17 Návštěvy Čínské lidové republiky prezidentem Milošem Zemanem a dalších českých politiků vnímáte: N=3.058 In %

18 Obchodní a partnerské vztahy ČR s Čínou bychom měli: N=3.058 In %

19 Navázání hlubší hospodářské spolupráce ČR s Čínou je podle Vašeho názoru: N=3.058 In %

20 Pražští zastupitelé schválili podpis sesterské smlouvy s hlavním městem Čínské lidové republiky Pekingem. V jejím rámci rovněž schválili uznání jednotné Číny, tedy že Tchaj-wan je součástí Číny. Partnerství hl. města Prahy s Pekingem: N=3.058 In %

Panel Book 21

Kontakty SANEP SANEP s.r.o. Cimburkova 258/21 Praha 3, Žižkov PSČ IČO: DIČ: CZ Sekretariát: Tel: Fax: Oldřich Zajíc jednatel a ředitel společnosti Tel.: Průzkum zpracoval analytický tým společnosti SANEP a Oldřich Zajíc 22