 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák odpovídá na připravené otázky. Žák sám tvoří odpovědi, nebo vybírá z daných možností tu správnou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

Fyzika, 3. nebo 4.ročník, SOŠ pořadové číslo 160
Zrcadla kulová Druhy: 1. dutá 2. vypuklá o o.
Geometrická optika Mgr. Alena Tichá.
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Světelné jevy a jejich využití
Zobrazování optickými soustavami
Geometrická optika Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Optické vlastnosti oka
Světelné jevy Zrcadla kulová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Světelné jevy Optika II..
Světelné jevy a jejich využití
Oko jako optická soustava, optické přístroje
Optické zobrazování Základní pojmy
Světlo se po dopadu na jiné optické prostředí
Spojka a rozptylka ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
19. Zobrazování optickými soustavami
ČOČKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lom světla.
zpracovaný v rámci projektu
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
OPTIKA ZRCADLA A ČOČKY VY_32_INOVACE_17 - ZRCADLA A ČOČKY.
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Odraz světla.
Fyzika 8. ročník Mgr. Marcela Kubátová
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název projektu: Škola a sport
Optické vlastnosti oka
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain z WWW:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky Číslo DUM: III/2/FY/2/3/12 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_20_ Test – odraz světla Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Optické vlastnosti oka TÉMATICKÝ CELEK:
Kulová zrcadla. vyleštěná kovová plocha zrcadla má tvar části kulové plochy 1.duté zrcadlo: - světlo se odráží od části vnitřního povrchu kulové plochy.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zákonu lomu. Rozdělení čoček na spojku a rozptylku. Naučení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_15 Odraz.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_20_ Optické přístroje - oko Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žáci navazují na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubují. Žák zná základní typy čoček, umí je.
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Zobrazení dutým zrcadlem
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
O spojkách a rozptylkách
Souhrnné otázky, Světelné jevy
ČOČKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Zobrazení zrcadlem dutým.
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Čočky Spojky a rozptylky VY_32_INOVACE_53_Spojky a rozptylky
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Čočky Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Spracoval : Milan Gajdošík ZŠ LOZORNO
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
F-Pn-P054-Vypukle_zrcadlo
Čočky průhledná optická prostředí princip založen na lomu světla
F-Pn-P053-Dute_zrcadlo PAPRSKOVÁ OPTIKA 3. DUTÉ ZRCADLO.
Transkript prezentace:

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák odpovídá na připravené otázky. Žák sám tvoří odpovědi, nebo vybírá z daných možností tu správnou (výběr by měl odůvodnit). Materiál slouží ke zkoušení, k zopakování celku. Otázky mohou být součástí testu. Souhrnné otázky, Světelné jevy Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika_Závěrečný přehled Datum: 02/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.ZP.9.A.01_souhrnne_otazky_sv etelne_jevy Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA

 Při dopadu světelných paprsků na rozhraní dvou prostředí se úhel odrazu rovná úhlu dopadu.

a) ROVNOBĚŽNÉ b) KOLMÉ NA DOPADAJÍCÍ c) RŮZNOBĚŽNÉ

a) přímý, zvětšený, zdánlivý b) přímý, zdánlivý, stranově převrácený c) převrácený, skutečný

Červená přímka je paprsek jdoucí přes střed křivosti. Zelená přímka je parsek jdoucí rovnoběžně s optickou osou. Modrá přímka je paprsek jdoucí přes ohnisko.

 Paprsek jdoucí přes střed křivosti se odráží po stejné přímce zpět.  Paprsek jdoucí rovnoběžně s optickou osou se odráží přes ohnisko.  Paprsek jdoucí přes ohnisko se odráží rovnoběžně s optickou osou. OBRAZ JE PŘEVRÁCENÝ, ZMENŠENÝ.

A) NA VZDÁLENOSTI PŘEDMĚTU OD ZRCADLA. B) NA VELIKOSTI SVĚTELNÉHO ZDROJE. C) NA VELIKOSTI DUTÉHO ZRCADLA.

Fialová přímka je paprsek směřující do středu křivosti. Červená přímka je paprsek jdoucí rovnoběžně s optickou osou. Zelená přímka je paprsek směřující do ohniska.

 Paprsek směřující do středu křivosti, se odráží po stejné přímce zpět.  Paprsek jdoucí rovnoběžně s optickou osou se odráží, jakoby vycházel z ohniska.  Paprsek směřující do ohniska se odráží rovnoběžně s optickou osou. OBRAZ JE ZDÁNLIVÝ, PŘÍMÝ A ZMENŠENÝ.

A)1.dvojdutá, 2.ploskodutá, 3.vypuklodutá, 4.dvojvypuklá, 5.ploskovypuklá, 6.dutovypuklá. B)1.dvojvypuklá, 2.ploskovypuklá, 3.dutovypuklá, 4.dvojdutá, 5.ploskodutá, 6.vypuklodutá.

a) Paprsek č.1 b) Paprsek č.3 c) Paprsek č.2 d) Paprsek č.4

a) SPOJKA b) ROZPTYLKA

 Mezní úhel: úhel, při kterém nastane lom do rozhraní. Úhel  je přibližně 42 ° (pro variantu sklo-vzduch).  Úplný odraz nastane, zvětšuje-li se nadále úhel dopadu (  >42°).

 Krátkozraké oko vidí dobře blízké předměty.  Nedokáže zaostřit při pohledu na vzdálené předměty.  Obraz vzdáleného předmětu vznikne před sítnicí.  Upravuje se brýlemi s rozptylkami.

 Dalekozraké oko vidí dobře vzdálené předměty.  Není schopno zaostřit při pohledu na blízké předměty.  Obraz blízkých předmětů vznikne až za sítnicí.  Tuto vadu oka upravují brýle se spojkami.

A) LUPA B) DALEKOHLED C) MIKROSKOP D) FOTOAPARÁT

A) MIKROSKOP B) DALEKOHLED C) LUPA

optické prostředí 2.optický přístroj 3.část mikroskopu 4. dané pravidlo, výrok 5. část oka 6. spojná soustava u mikroskopu, dalekohledu.. s k l o d a l e k o h l e d t u b u s z á k o n s í t n i c e o b j e k t i v

 doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 9. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2008, ISBN  galerie office  [cit.: ]  [cit.: ]  [cit.: ]  [cit.: ]  [cit.: ]  [cit.: ]  [cit.: ]  [cit.: ]  [cit.: ]  [cit.: ]  [cit.: ]  [cit.: ]

1) Žák odpovídá na zadané otázky. 2) Žák sám tvoří odpověď. 3) Žák má na výběr, vybere správnou odpověď a výběr odůvodní. 4) Otázky slouží ke zkoušení jednotlivce. 5) K zopakování učiva ve třídě. 6) Můžou být součástí testu.