ZÁVISLOST Název: VY_32_INOVACE_16_Zavislost Škola: ZŠ a MŠ Komenského, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DROGY.
Advertisements

Léky jako nejjednodušší východisko
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Drogy Nikotin Extáze Durman Opium Pervitin Hašiš Marihuana kokain LSD
Řekněme ne! Kouření!!!!.
DROGY.
PREZENTACE O DROGÁCH JMÉNEM: VYPRACOVAL: JAN ŠIMEČEK
DĚLENÍ DROG.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Drogová závislost Alena Šperlingová.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Opiáty Opiáty neboli narkotika jsou drogy, které utišují bolesti, často způsobí usnutí, zklidňují a navozují stav příjemného uvolnění, působí na CNS Tělo.
Návykové látky, závislosti
Drogy Výchova ke zdraví.
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
SOCIÁLNĚPATOLOGICKÉ JEVY
Drogová závislost.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Alkoholismus.
..a co jste o nich nevěděli
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/3_ Téma: Drogové závislosti Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Ilegální drogy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Základní dělení drog Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák DROGY Co je vlastně droga? Měkká droga - proč? Může být doping droga? Tvrdá.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Zdroj obrázků: Sociálně patologické jevy společensky nežádoucí jevy.
Kubíková Marie DROGY. =Psychoaktivní droga (též psychotropní látka, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) Jsou přírodní i chemické látky.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
O DROGÁCH Drogová závislost.
Rizika ohrožující zdraví
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Drogy
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Nikola Skopálová 7.třída
Opiáty VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_OPIÁTY
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Drogy – nebezpečí návykových látek
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

ZÁVISLOST Název: VY_32_INOVACE_16_Zavislost Škola: ZŠ a MŠ Komenského, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová

Druhy závislostí: Kouření Pití alkoholu Nadměrné užívání některých léků Užívání drog Závislost na hře = gamblerství

Vnější známky závislosti: Problémy ve škole Ztráta původních zájmů Změna přátel a party Změna chování Nečekané změny nálad Ospalost, slabost Ztráta chuti k jídlu, hubnutí Lhaní Krádeže v domácnosti Potřeba peněz bez rozumného vysvětlení Časté pobývání mimo domov Kožní defekty

KOUŘENÍ TABÁK = ze sušených listů rostliny NICOTINA – původem z Ameriky. Tuhé částice obsahují nikotin benzen, dehet. Nikotin = nejtoxičtější známý jed (pár kapek stačí k usmrcení člověka - snižuje až o 15% přenášení kyslíku do krve Dýmky a doutníky mají vyšší obsah dehtu než cigarety. Zdravotní důsledky: rakovina plic, úst, jícnu, hrtanu, slinivky, močového měchýře rozedma plic onemocnění srdce a cév u těhotných žen kuřaček se ve vyšší míře vyskytují vrozené vývojové vady u dětí

ALKOHOL -oslabuje CNS (mozek a míchu) - způsobuje ztrátu koordinace, poruchy zraku, výpadky paměti, zpomaluje reflexy - má značný vliv na tělesný a duševní rozvoj jedince - jeho užívání způsobuje poškození jater - u těhotných žen může zapříčinit narození dítěte s vrozenou vadou mozku nebo - srdce - spouští konfliktní a násilné chování - náhlá abstinence = „absťák“ – může skončit až smrtí

LÉKY Proti bolesti, sedativa, antidepresiva mohou být při nesprávném užívání stejně návykové jako kokain či heroin L. proti bolesti – Oxytocin, Morfium - zpomalují dýchání, nevolnost, bezvědomí L. Tlumivé – Diazepam, Rohypnol, Valium - srdeční potíže, přibírání na váze, tělesné a duševní vyčerpání, neschopnost vyslovovat Stimulanty - Amfetaminy - zvyšují krevní tlak, zrychlují tep, způsobují agresivitu Antidepresiva – Rozak, Paxil, atd. - nepravidelný tep, paranoidní chování, halucinace – sebevražedné bludy

DĚLENÍ DROG Konopí = marihuanaHašiš = čokoláda KONOPNÉ DROGY – užívány kouřením nebo jako součást pokrmů, nápojů - poruchy koordinace, vnímání času, změny emocí

OPIÁTY útlum CNS – hlavně dechového centra dráždění centra pro zvracení stažení zornic euforii poruchu transportu vajíčka vejcovodem = sterilitu Opium - získává se z nezralých makovic, jejich nařezáváním a následným sběrem zaschlého latexu. Způsobuje:

Heroin = herák Hnědý heroin Bílý heroin = jednou z nejnebezpečnějších a nejvíce užívanou drogou - užívá se injekčně, kouřením, šňupáním - často se do něj přidává cukr, soda, kofein. Způsobuje: zamlžené vnímání nevolnost zpomalení srdce a dechu = smrt u těhotných – potrat AIDS, žloutenku záněty měkkých tkání.

STIMULAČNÍ DROGY akutní selhání srdce, infarkt poškození mozku, jater, ledvin výpadky paměti jedinec je nebezpečný sám sobě i svému okolí opojení povzbuzuje nerv. systém zvyšuje sebevědomí deprese svalové záchvaty jedinec je schopen kvůli droze i vraždit Pervitin = perník - užívá se injekčně, šňupáním, kouřením Způsobuje: Kokain = koks - užívá se ústy, šňupáním, injekčně, vdechování výparů Způsobuje:

Extáze = éčko - umělá droga - v podobě tablet nebo gelových kapslí Způsobuje: hypertemii = přehřátí DOB = taneční droga - nebezpečí záměny s éčkem

HALUCINOGENY euforii sluchové a zrakové halucinace stavy panického strachu a deprese pocity, že jedinec umí létat halucinace poruchy myšlení, paměti a pozornosti zvýšenou vztahovačnost Lysohlávka = přírodní halucinogen - užívá se ústy Způsobuje: LSD = trip - užívá se formou malých papírků (trypů) Způsobuje:

PSYCHOTROPNÍ LÉKY – slouží jak náhrada opiátů nebo jako zdroj k další výrobě Nové psychoaktivní látky v ČR Spice, K2, Ecsphoria X4 Mefedron

INHALANTY ( např.Čikuli) Jedná se o produkty pro domácnost (aerosoly, čistidla, lepidla, barvy, ředidla, odlakovač na nehty, náplně do zapalovačů) Způsobují: infarkt udušení agresivitu poškození svalstva ztráta čichu neschopnost chodit, mluvit, myslet poškození těla a mozku

GAMBLERSTVÍ = PATOLOGICKÉ HRÁČSTVÍ závislost na hře – automaty, karty, ruleta 3 období: 1. VYHRÁVÁNÍ – zdánlivě vyhrává 2. PROHRÁVÁNÍ – začátek závislosti 3. ZTRÁTA KONTROLY Jedná se o lékařskou diagnózu. Léčba je dlouhá a náročná = psychoterapie a medikace. V ČR je odhalených patologických hráčů. V reálu je jich asi 3krát více a jejich počet stále roste. ŽÁCI VYPRACUJÍ OPAKOVACÍ PRACOVNÍ LIST

Použité zdroje: Snímek č.4: (2011 – 05 – 03) (2011 Snímek č.7 ( – 05 ) – 05 – 03) Snímek č.8 ( ) ( (2011 – 05 – 03) Snímek č.9: – 05 – 03) Snímek č.11: (2011 – 05 – 03) Snímek č.12 (2011 – 05 – 03)