REFLEXY, UČENÍ, PAMĚŤ. ANOTACE Prezentace navazuje na látku objasňující pojmy z nervové soustavy Je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ Objasňuje látku k.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Stavba srdce.
Advertisements

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NERVOVÁ SOUSTAVA I. VY_32_INOVACE_E2-17 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Opakování - centrální nervová soustava
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Nemoci Kód VM:VY_52_INOVACE_20 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Složka sady:EU III/2 č. 15 VY_32_INOVACE_Př.8.15
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Hygiena
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_23_STAVBA_OBRATLE
Nervová soustava - úvod
NERVOVÁ SOUSTAVA. NERVOVÁ SOUSTAVA STAVBA Základem je nervová buňka (neuron) CNS (centrální nervový systém) - mozek mícha PNS (periferní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nervová soustava - udržuje a řídí vnitřní prostředí těla, udržuje vztahy mezi vnitřními orgány a mezi organismem a okolím - je tvořena: centrální nervovou.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Řízení organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_32_PLICNI_VACEK Anotace:Interaktivní výukový materiál v programu Power Point zaměřený na popis plicního.
Václav IV. Lucemburkové. Václav IV. Lucemburkové.
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Pedosféra.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_414_VoIP AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
Vnitřní ústrojí psa domácího
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
Nervová soustava l Autor : Mgr. Irena Hudcová Přírodopis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Reflexy.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NERVOVÁ SOUSTAVA (NS) - stavba : - základem – neuron : Tělo Dendrity
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Sekty Novák.
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_36_CASTI_MOZKU
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_19_URCOVANI_KOSTI_LEBKY1 Anotace:Interaktivní výukový materiál v programu Power Point zaměřený na určování.
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
SLUCH, ROVNOVÁHA smysly. Anotace Určeno pro žáky 8. ročníku ZŠ Prezentace seznamuje s jedním smyslem z celku smyslová soustava.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Nervová soustava. Skládá se z: 1.) CNS = centrální nervová soustava (mozek, mícha) 2.) Periferní (obvodová) NS (nervy a nervové uzliny v těle) a) Nervy.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Nervové obvody, reflex. Nervový systém Mozek člověka je pravděpodobně nejkomplikovanější struktura na Zemi 1cm 3 mozkové tkáně obsahuje přes 50 miliónů.
Anotace Prezentaci slouží jako úvod do nové kapitoly: Svalová soustava
Onemocnění vylučovací soustavy
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
ČICH, CHUŤ, HMAT smysly.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ANOTACE Prezentace ukončuje tematický celek nervová soustava
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECI
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola Netvořice
Nervová soustava Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Anotace Prezentace slouží k úvodní hodině do tématického celku: nervová soustava Je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Státní symboly státní znak velký a malý státní vlajka státní hymna
Téma: Polsko Číslo projektu: 02
F-Pn-P068-Mikroskop PAPRSKOVÁ OPTIKA 9. MIKROSKOP.
Název školy: Základní škola T. G
Anotace Výukový program pro žáky 6. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Členovci - pavoukovci. Možnost využití: interaktivní tabule.
Transkript prezentace:

REFLEXY, UČENÍ, PAMĚŤ

ANOTACE Prezentace navazuje na látku objasňující pojmy z nervové soustavy Je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ Objasňuje látku k tématu: reflexy, spánek, učení a paměť

NERVOVÁ ČINNOST Soubor funkcí CNS, který umožňuje komunikaci s okolím=nervová činnost REFLEX=základní jednotkou nervové činnosti =odpověď organismu na podnět jak vnějšího, tak i vnitřního prostředí Reflexní oblouk(dráha reflexu): Podnět štípnutí receptor CNS Efektor(sval,cuknutí nohy)

NEPODMÍNĚNÉ REFLEXY Centra v prodloužené míše Jsou vrozené, dědičné Sací reflex, kýchací, kašlací, mrkací,uchopovací (vymizí ), čéžkový, pudy Jsou stálé, neměnné Obrázek č.1 Uchopovací reflex

PODMÍNĚNÉ REFLEXY Vytvářejí se během života Reakce na opakující se podněty Jsou dočasné a vyhasínají, pokud podnět přestane Vyhasínání=zapomínání Centra v mozkové kůře I.P.Pavlov Obrázek č. 2 I.P.Pavlov

UČENÍ, PAMĚŤ PMĚŤ JE SCHOPNOST PŘIJÍMAT, ZPRACOVÁVAT A UKLÁDAT NOVÉ INFORMACE A POZDĚJI SI JE VYBAVIT DĚLENÍ : KRÁTKODOBÁ, STŘEDNĚDOBÁ, DLOUHODOBÁ UČENÍ: PROCES VYTVÁŘENÍ PODMÍNĚNÝCH REFLEXŮ

SPÁNEK ÚTLUM ČINNOSTI CNS REGENERACE A ODPOČINEK ORGANIZMU RŮZNÁ POTŘEBA SPÁNKU 5-10 HOD DOCHÁZÍ KE SNÍŽENÍ KR.TLAKU, TEPLOTY TĚLA, DECH.FREKVENCE, NEDOSTATEK SPÁNKU PORUCHA NÁLADY, RIZIKO DUŠEVNÍCH CHOROB

CITACE Obrázek č.1 Reflexy: uchopovací reflex. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Obrázek č. 2 I.P.Pavlov: reflexy. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: /56/Ivan_Pavlov_%28Nobel%29.png