EXPERIMENTY – ATMOSFERICKÝ TLAK PdF:FY2MP_DF1 Didaktika fyziky 1 Vypracovala : Bc. Lenka Dobešová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tlak plynu v uzavřené nádobě. Manometr
Advertisements

Vlastnosti kapalin a plynů
Atmosférický tlak a jeho měření
Vznik podtlaku je základem činnosti nejrůznějších pump, které mohou čerpat např. vodu ze studně, ale také vývěv, kterými můžeme z určitého prostoru odčerpávat.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Kapilární jevy.
Evangelista Torricelli
MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti plynů.
ATMOSFÉRICKÝ TLAK Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
Účinky gravitační síly na kapalinu
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Atmosféra Země. Atmosférický tlak
Mechanické vlastnosti plynů
Tlak plynu v uzavřené nádobě
TLAK PLYNU V UZAVŘENÉ NÁDOBĚ
Jan Evangelista Torricelli a Magdeburské polokoule
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Evangelista Torricelli
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Jan Evangelista Torricelli
- jsou obsaženy v atmosféře
Do kterého čajníku se vejde více vody?
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 3: Barometrické měření výšek.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_F7 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Měření atmosférického tlaku
Plyny.
Mechanické vlastnosti plynů
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Atmosférický tlak a jeho měření
Plyny.
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Mechanika kapalin a plynů
Skupina(A) David Pazourek David Krýsl Jakub Tůma Magda Eva.
Tlak.
Autor: RNDr. Kateřina Kopečná Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Hydrostatický tlak.
f – sekunda yveta ančincová
PASCALŮV ZÁKON Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
F Atmosférický tlak Magdeburské polokoule, Torricelliho pokus, přístroje k měření atmosférického tlaku.
PLYNY.
Mechanické vlastnosti plynů
 malé síly mezi molekulami + velké vzdálenosti,  neustálý a neuspořádaný pohyb částic,  tekuté,  rozpínavé,  stlačitelné,  nemají stálý tvar, nemají.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Hydrostatický tlak.
ÚLOHY - HUSTOTA Seminář didaktiky fyziky 1 FY2MP_SDF1/01 Vypracovala : Bc. Lenka Dobešová.
Tlak v tekutinách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Zajímavé pokusy na téma atmosférický tlak 1.Může tlak vzduchu zdeformovat plechovku? Budeš potřebovat : plechovku, vzduchotěsný uzávěr plechovky, rukavice.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
Atmosférický tlak Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 09 TÉMA: Atmosférický tlak ČÍSLO.
VY_32_INOVACE_13_30_ Atmosférický tlak a jeho měření.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_27_FYZIKA
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Tepelná výměna prouděním
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Atmosférický tlak atmosféra je vrstva vzduchu okolo naší Země
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Tlak vyvolaný tíhou vzduchu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Základní škola Lednice Břeclavská 510
Atmosférický tlak a jeho měření
Transkript prezentace:

EXPERIMENTY – ATMOSFERICKÝ TLAK PdF:FY2MP_DF1 Didaktika fyziky 1 Vypracovala : Bc. Lenka Dobešová

MOTIVAČNÍ FÁZE Naplníme sklenici vodou po okraj, překlopíme ji papírem, mírně přitlačíme a otočíme dnem vzhůru Vzduch tlačí na papír směrem nahoru, a to více než tlačí voda ve sklenici dolů. Proto papír drží pevně u sklenice a voda nevytéká.  VZDUCH TLAČÍ ZE VŠECH STRAN, DOKONCE I ZESPODU NAHORU.

Důvod výběru Tento experiment jsem si vybrala, protože je pro žáky záhadou. Mělo by je motivovat, že se dozví, proč tam papír drží, přestože si mysleli, že upadne.

EXPOZIČNÍ FÁZE Torricelliho pokus – asi 1 m dlouhou na jednom konci zatavenou skleněnou trubici naplníme rtutí. Otvor pevně uzavřeme prstem, trubici převrátíme a ponoříme do nádobky se rtutí. Potom prst uvolníme a pozorujeme, že rtuť v trubici klesne a ustálí se ve výšce přibližně 75 cm. (můžeme udělat i s vodou) Z hustoty, výšky sloupce a tíhového zrychlení dostáváme přibližnou hodnotu atmosferického tlaku p h = 10 5 Pa = 1000 hPa

Důvod výběru Tímto pokusem žákům ukážeme, že můžeme atmosferický tlak vcelku jednoduše měřit, že ta hodnota má smysl

FIXAČNÍ FÁZE Vzduch tlačí na hladinu vody v misce a vtláčí ji do sklenice. Kdybychom však zvedli sklenici tak, že ji odtrhneme od hladiny vody v misce, voda vyteče.  VZDUCH TLAČÍ NA POVRCHY (PLOCHY), KTERÝCH SE DOTÝKÁ Nádobu naplníme vodou, do které ponoříme sklenici. Tu poté vytáhneme o něco výš. Hladina vody ve sklenici je výš než hladina vody v nádobě.

Důvod výběru Tento pokus je vlastně principem obdobný jako Torricelliho. Upevníme tak žákům povědomí o tom, že nějaký atmosferický tlak okolo nás je.

DIAGNOSTICKÁ FÁZE Navlhčíme dva zvony na čištění odpadů a přitiskneme k sobě. Pokuste se zvony od sebe odtrhnout. Která síla je tlačí k sobě? Přitisknutím zvonů k sobě vznikne uvnitř podtlak. Vnější vzduch působí tak velkou silou a okolo zvonů je takový atmosferický tlak, že nemůžeme zvony od sebe odtrhnout.

Důvod výběru Tento experiment se už od ostatních liší. Poznáme tak, jestli žáci učivu zcela porozuměli.

APLIKAČNÍ FÁZE Vysvětlete, jak funguje sací pumpa na vodu :

Důvod výběru Tento experiment by se už mohl řadit mezi problémové a hlavně propojuje běžný život s fyzikou a námi probranou látkou (atmosferický tlak)

POUŽITÁ LITERATURA Fyzika pro 7. ročník, Prometheus, Praha 2001 Fyzika pro 7. Ročník, SPN, Praha 2000 Fyzika pro základní školy a víceletá gymnázia 7, Prometheus, Praha alikoviny.asp?c=A121104_165152_alik-alikoviny_jithttp://alik.idnes.cz/zabavna-fyzika-pokusy-s-vodou-pro-deti-dyg-/alik- alikoviny.asp?c=A121104_165152_alik-alikoviny_jit vzduch