Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Jihovýchodní Asie Tropický prales Buddha v Singapuru Thajky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
Advertisements

Jihovýchodní Asie.
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
- Oblast poloostrova Zadní Indie a Malajského poloostrova
JV Asie Zabírá poloostrov Zadní Indie, Malajský poloo. a souostroví v Tichém oc. (Sundy, Filipíny). Menší část regionu leží již na jižní polokouli. Povrch.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Obyvatelstvo Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kraje ČR Karlovy Vary Ústí n. L. Jihlava Zlín Hradec Králové.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Bulharsko a Rumunsko Bulharsko - Sofie Rumunsko - Bukurešť.
JIŽNÍ EVROPA STŘEDOMOŘSKÉ ZEMĚ.
Asie Jihovýchodní. Přírodní podmínky  Poloostrovy  Zadní Indie, Malajský X  Ostrovy  Sundy  Velké - Borneo, Sumatra, Jáva, Celebes,  Malé,  Filipíny.
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II. STUPNI ZV-LMP Téma: VÝCHODNÍ A ZÁPADNÍ AFRIKA Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_Fi_II_03 Název Jihovýchodní Asie Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VY_32_INOVACE_Fi_II_01 Název Jižní Asie Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
severní Asie východní Asie jihovýchodní Asie jižní Asie jihozápadní Asie Kavkaz centrální Asie.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie- Čína Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Jihovýchodní Asie Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_JIHOVÝCHODNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obyvatelstvo Asie Osvojování Asie kolébka vyspělých civilizací (arabská, čínská, mezopotámská, japonská aj.) kolonizace:, Angličané (Indie), Nizozemci.
INDICKÝ OCEÁN. Mezi oceány je na …….. místě. Rozloha: 74 mil km 2 3. Rozkládá se mezi 4 kontinenty: Afrika, Asie, A……………… a A………………… ustrálie ntarktida.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_03 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiálu Sčítání a odčítání do bez přechodu desítek.
Zeměpisná poloha zeměpisná šířka zeměpisná délka rovník rovnoběžka
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Asijské opakování Bajkal Mrtvé mořesushi Himálaj rýžové pole.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena SEVERNÍ AMERIKA.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
VY_32_INOVACE_143_Státy JV Asie Šablona Identifikátor školy:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Afrika Sahara pyramidy v Egyptě.
Která náboženství znáš?
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Č í n a Velmoc 22. století. Č í n a Velmoc 22. století.
Sopečná činnost lávový proud podmořské výrony lávy žhavé magma
POLOHA, ROZLOHA, ČLENITOST
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_JIHOVÝCHODNÍ ASIE
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_Fi_I_16 Název Asie – přírodní podmínky
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
JIŽNÍ AMERIKA Itaipu Angel Machu Picchu
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
JIHOVÝCHODNÍ ASIE AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Geografie ostrovů Řešení úkolů vypracovali:
Práce s politickou mapou
Vzdělávací materiál: Indie Operační systém: Windows XP Professional
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ASIE – THAJSKO, VIETNAM, SINGAPUR, INDONÉSIE
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
AZ KVÍZ ASIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_Světadíly
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Státy severní Afriky Mgr.Iva Roubalíková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk,
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Zapomenutá a přitom bohatá část světa
Základní škola, Hradec Králové
Mgr. Lenka Nováková – 1.ZŠ Horní Slavkov VY_32_INOVACE_08_Pralesy
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Konflikty po 2. světové válce II
ASIE – JIHOVÝCHODNÍ ASIE
Jihovýchodní Evropa.
Ústecký kraj Marková Vendula.
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Jihovýchodní Asie Tropický prales Buddha v Singapuru Thajky

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis 1.Charakterizujte polohu jihovýchodní Asie (ostrovy, poloostrovy,…). 2.V kterém podnebném pásu leží region? Čím se vyznačuje podnebí? 3.Které krajiny se zde nacházejí? 4.Proč je tato oblast neklidná a je tu časté zemětřesení 5.V kterých zemích probíhal osvobozenecký boj? 6.Které náboženství je typické pro oblast? 7.Které státy se zde nacházejí? 8.Co je typické pro hospodářství zemí? 9.Co se zde pěstuje? Zodpověz otázky:

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Práce s textem: Jihovýchodní Asie leží na poloostrově Zadní Indie, Malajském, na ostrovech Velké a Malé Sundy, Moluky, Filipíny. Protože povrch je velmi hornatý, většina obyvatel žije v blízkosti pobřeží a řek. Oblast leží na rozhraní litosférických desek, proto je tu často zemětřesení (nejznámější sopkou je Krakatau). Oblast leží v teplém pásu, typické je tropické monzunové podnebí s tropickými pralesy. Po 2. světové válce zde probíhal osvobozenecký boj zejména ve Vietnamu, Laosu a Kambodži. Významně vzrostl vliv náboženství – islámu, konfuciánství, buddhismu. Těží se zde ropa, barevné kovy, hlavně cín. V Thajsku, Malajsii a v Singapuru se rychle rozvíjí elektrotechnický průmysl (televize, hodinky), proto se těmto zemím říká „asijští tygři“. Významný je také cestovní ruch. Jako hlavní plodina se pěstuje rýže (vyváží se), dále kaučukovník, kávovník, sója, koření. Po přečtení textu zkontrolujte správnost odpovědí na předchozí otázky.otázky

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Na základě předchozích otázek a textu doplň myšlenkovou maputextu Jihovýchodní Asie

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Ukaž na mapě pojmy: Velké Sundy Malé Sundy Filipíny Zadní Indie Malajský poloostrov rovník Moluky Sumatra Jihočínské moře Jáva Kalimantan Sulawesi

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Ukaž na mapě státy: Myanmar (Barma) Vietnam Brunej Laos Thajsko Indonésie Singapur Kambodža Malajsie Filipíny

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis souostroví = group of islands rýže = rice moře = sea ropa = oil náboženství = religion zemětřesení = earthquake Thajsko = Thailand

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Test Které státy jsou středisky cestovního ruchu? Ukaž na mapě státy oblasti s hlavními městy. Které jsou hlavní plodiny? Na kterých ostrovech a poloostrovech leží oblast?

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Použité zdroje: