AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování Afrika.
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Afrika – FGS Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
AFRIKA Geografická poloha.
Téma hodiny: Afrika FG Předmět: Zeměpis Ročník: 2.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Charakteristika kontinentu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
SEVERNÍ AFRIKA.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Afrika - povrch Afrika je třetím největším světadílem, je považovaná za kolébku lidstva. Zde byly nalezeny nejstarší kosterní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Afrika – Severní region
Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.
Afrika orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
Tropická Afrika.
Pobřeží Středozemního moře
Subsaharská Afrika.
Jižní Afrika.
AUSTRÁLIE.
Afrika - rostlinstvo a živočišstvo
Tropická Afrika Neklidná a chudá.
AFRICKÉ REGIONY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s podnebím a přírodními podmínkami.
Afrika Jižní Afrika I. Jan Dušek.
Austrálie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Země Guinejského zálivu
Biosféra.
Afrika – poloha, rozloha
JAK SE JMENUJE ZVÍŘE NA OBRÁZKU?
CO VYJADŘUJE SLOVO SAHEL
Severní Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
Afrika.
Východní Afrika SP: Vypiš jaký leží stát pod určitým číslem
Severní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Afrika – celkový přehled
 k jižní Africe náležejí státy ležící jižně od 10° j. š.  součástí je i Madagaskar a další ostrovy v Indickém oceánu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_10_Z7_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Afrika - státy test Základní škola Libina, příspěvková.
AFRIKA.  Druhý největší kontinent  Cca 1 mld. Obyvatel – 15%  54 států  Z větší části je obklopena oceány  Středozemní moře - odděluje Afriku od.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Africké regiony- Východní Afrika Název sady: Zeměpis 7. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Africké regiony- Země Guinejského zálivu Název sady: Zeměpis.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II.
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_13.AFRICKÉ REGIONY Téma: AFRICKÉ REGIONY (Sahel.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY II. Autor: Hana Brýdlová.
Afrika je třetí největší kontinent. Má rozlohu km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi. Afrika má více než 960 miliónů.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Severní Afrika.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_02_Afrika Autor Vladimír Kopal.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Afrika.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_04_Z7_Skála TÉMA: Afrika - test
Podnebí a přírodní krajiny Afriky
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
ZEMĚPIS - SVĚT Východní a Jižní Afrika
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_TROPICKÁ AFRIKA
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
13. JIŽNÍ AMERIKA ANDSKÉ STÁTY VY_32_INOVACE_12_Z5
Země Guinejského zálivu
REGIONY AFRIKY.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Pobřeží Středozemního moře
Pobřeží slonoviny Stát ve střední Africe, na pobřeží Guinejského zálivu Rozloha – km2 Počet obyvatel – 23,7 mil obyvatel (2016) Státní zřízení.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Transkript prezentace:

AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov

Afrika – ohrožený světadíl Hlavní rysy Afriky : - je to druhý největší světadíl na Zemi, - má největší poušť na Zemi – Sahara, - Afrikou protéká Nil – druhá nejdelší řeka světa, - má převážně plošinný povrch, - v oblastech kolem rovníku je nejhustší říční síť, kolem obou obratníků je vody nedostatek, - podnebí je velmi teplé se značným rozdílem v množství srážek, - obyvatelstvo je kulturně i nábožensky velmi pestré, vykazuje největší početní růst na světě, - dělí se na 5 regionů – oblast Středozemního moře, Sahel, země Guinejského zálivu, východní Afrika a jižní Afrika, - je hospodářsky nejzaostalejší kontinent,

Podle atlasu spoj pojmy se správným místem na mapě Gibraltarský průliv Guinejský záliv Sahara Konžská pánev Kalahari Středozemní moře Suezský průplav Adenský záliv Viktoriino jezero Dračí hory

Rozdělení Afriky na regiony – doplň podle učebnice

Správné doplnění pracovního listu 1.Při pobřeží Středozemního moře Pobřeží Středozemního moře má subtropické podnebí. V severní Africe převažují rozsáhlé pouště. Obyvatelstvo tvoří převážně Arabové. V oblastech s vodou se daří rostlinné výrobě, průmysl se postupně rozvíjí.Na severozápadě se táhne pohoří Atlas. Mezi turisty nejnavštěvovanější země patří Egypt, Tunisko, Maroko a Kanárské ostrovy. 2.Sahel – nejchudší část Afriky Sahel jsou přírodní krajiny sužované dlouhými obdobími sucha. Hlavní hospodářskou činností je samozásobitelské zemědělství, dochází zde k degradaci půd. Hojně chovaní velbloudi se využívají také pro maso, mléko srst a kůži. Rozvoj oblasti brzdí obrovská negramotnost, je zde malý přístup ke vzdělání. 3.Země Guinejského zálivu Toto území má velmi teplé podnebí, v rovníkové oblasti převažují tropické deštné lesy, které jsou ohroženy. Obyvatelé jsou převážně černoši, žijí na venkově. Vedle samozásobitelského zemědělství se vyskytují i plantáže. Značné nerostné bohatství má Kongo, Nigérie Guinea. V mnoha zemích dochází k porušování lidských práv, nejlidnatější je Nigérie.

4.Východní Afrika Zdejší krajinu ovlivňuje podnebí střídavě vlhkých tropů, převažují savany. Ve východní Africe vznikly významné národní parky, jejichž největší hrozbou jsou pytláci. V zemědělství se pěstuje hlavně pšenice, ječmen čirok, sezam, palma olejná. K nejvíce navštěvovaným zemím patří Keňa a Tanzanie, nejchudší je Etiopie a Somálsko. 5.Jižní Afrika Krajina v jižní části kontinentu je rozmanitější a pestřejší. Převažují pouště, polopouště. Pěstuje se zde pšenice, kukuřice, tabák, rozšířen je chov skotu a ovcí. Jižní Afrika má obrovské nerostné bohatství, zejména rudy, uhlí, zlato, diamanty. Žijí zde hlavně černoši. Republika Jižní Afrika je jediná vyspělá průmyslově-zemědělská země.

ZDROJE AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden. afrika-dovolena.info [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN, Autor Neuveden. 3pol.cz/73-enrico-fermi- vyroci [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: enrico-fermi-vyrocihttp://3pol.cz/73- enrico-fermi-vyroci

METODIKA Prezentace se snaží zapojit žáky aktivně do výuky, podporuje samostatnou práci s učebnicí a atlasem.

KONEC