MathML Martin Dlask. Charakteristika nadstavba XML pro zobrazování matematických výrazů na webu značkovací jazyk (markup language) součástí dokumentů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Web Michal Žůrek Jak se na něj dívám já..
Advertisements

Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Tvorba webových stránek
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Internetové stránky a Internetový prohlížeč
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Úvod do HTML. Co je HTML  zkratka pro HyperText Markup Language  značkovací jazyk pro hypertext  umožňuje publikaci dokumentů na internetu.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základy html pro úplné začátečníky.
Jak na web První krůčky Lukáš Reindl. Co je potřeba Budeme potřebovat počítač, na kterém běží alespoň nějaký jednoduchý textový editor (ve Windows Notepad.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Cvičení 2 Proměnné(jednoduché a složené) a konstanty První program Zápis výrazů.
PHP – vkládání souborů a html 5
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
* Slouží pro vytváření a úpravu textových dokumentů. * Dnešní pokročilé textové procesory umožňují do dokumentu vkládat kromě textu i obrázky, videa,
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.
HTML jazyk Označovaný zkratkou HTML, je značkovací jazyk pro hypertext. Je jedním z jazyků pro vytváření stránek v systému World Wide Web, který umožňuje.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
WWW – hypertextový informační systém
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Bezbariérové mapy ZČU bezbariérově pomocí SVG?
Digitální učební materiál
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Vložené objekty 2012 O.Kánský. Typy objektů textová pole - rámce rastrové a vektorové obrázky tabulky a grafy matematické výrazy a rovnice organizační.
Jazyk XML v geoinformatice
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Ověření Možnosti Využití Jazyka XML a Formátu SVG Pro Potřeby Metainformačního Systému CAGI Zpracovatel:tomáš duchoslav Vedoucí: ing. Jan růžička.
Úvod do XML S využitím materiálů z Zdeněk Žabokrtský.
HyperText Markup Language (zkratka HTML) je v informatice název značkovacího jazyka používaného pro tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tvorba WWW stránek. Hyperlink Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Reaguje na událost myši – Reaguje.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
VY_12_INOVACE_19_WEBOVÉ STRÁNKY_ INFORMAČNÍ GRAMOSTNOST _HORKÁ.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Internet – pojmy, služby
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Značkovací jazyky Začínáme.
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
GRAFIKA.
TNPW1 JavaScript Ing. Jiří Štěpánek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
HTML Vojtěch novotný 9.a.
Transkript prezentace:

MathML Martin Dlask

Charakteristika nadstavba XML pro zobrazování matematických výrazů na webu značkovací jazyk (markup language) součástí dokumentů konsorcia W3C v současnosti verze 3.0 (z roku 2010) alternativy pro psaní dalších nematematických vzorců (ChemistryML, MusicXML, VectorML)

Možnosti zápisu vzorců za pomoci standardních ascii znaků (a^2 + b^2) / (sqrt(x)) vylepšená znaková sada (a 2 + b 2 ) / √x vložením obrázku sofistikovanější způsob → MathML

Obrázky jako vzorce Obrázek je hezký, proč ho nepoužít? –velikost obrázku – zabírá paměť –složité vytvoření, v programu –komplikovaná obměna, modifikace (není možné měnit přímo v kódu) –nemožnost interpretace dat, jejich významu –při zvětšování dochází ke ztrátě kvality

Cíle MathML 1.rozšířitelný, snadno konvertovatelný systém (do jiných standardů – TeX) 2.možnost připojit MathML k HTML a interpretovat ho prohlížeči 3.získání vzorce ze zdrojového kódu, který může být určeným programem interpretován a vyhodnocen

2 varianty zápisu MathML Vizuální varianta (presentation markup) –lépe se zapisuje lidem –pro standardní matematickou notaci jak ji chápeme Sémantická varianta (content markup) –více se zaměřuje na strukturu a význam –pro strojové chápání výrazu –podobné funkcionálním zápisům

Dvě varianty

Kam psát kód? Document Type Definition definice jmenného prostoru

Vizuální varianta Základní tagy obaluje řádek matematického obsahu číslo, konstanta identifikátor, proměnná operátor (násobení, sčítání, odčítání) zlomek, který obaluje dva řádky mat. obsahu obaluje obyčejný text („Nechť je dán vektor…“)

Příklad

Opravdu to funguje? Příklady k prezentaci:

Další tagy horní index, zapisuje se do něho jak mocněnec tak mocnitel dolní index, zapisuje se do něho jak index tak objekt, který tento index bude mít druhá odmocnina z výrazu vyšší odmocniny – očekává řádek s výrazem pod odmocninou a druhý řádek řád mocniny v připojí prvek pod obsah připojí prvek nad obsah očekává tři prvky: samotný objekt, řádek k připojení pod obsah, řádek k připojení nad obsah tabulka, matice řádek v tabulce jeden prvek v matici

Příklad 2

Speciální znaky píší se do tagů Nekonečno∞ Suma∑ Derivace′ Parciální derivace∂ Integrál∫ Řecká písmenaα

Sémantická varianta stromová struktura uzavírá se do tzv. „prováděcích tagů“ tagy už nemají první jednotné písmeno („m“) jako u vizuální varianty „příkazové tagy“ nemusí být párové obtížné pro zápis do kódu prováděcí tag, obaluje obsah, zvláštní význam číslo, konstanta identifikátor, proměnná

Příklad 3 „divide(3,plus(x,2))“

Příklad 4

Příklad 5 – množiny

Další možnosti použití množinové operace rovnice, nerovnice funkce definované svorkou (piecewise) limity parciální derivace …

Atributy barva symbolů: barva pozadí: velikost: styl: pro celý blok vlastností se uzavírá do tagu

Předávání významu objektům deklarace přes definitionURL Příklad – Legendreovy polynomy v zápisu použity obě varianty = chyba?

Předávání významu objektům deklarace přes element declare x = 1.01 y = 2.02 A = (x,y) = (1.01, 2.02)

Míchání obou stylů (1) 1.povoleno dát prvky z vizuálního do sémantického (ne u všech prvků musí být jasně daný význam) 2.povoleno dát prvky ze sémantického do vizuálního (přidání prvkům informace o jejich významu) přidává možnosti při konverzi do jiných výstupů (audio výstup, LaTeX) možnost využití formy zobrazení jednoho stylu s tagy jiného stylu (rendering) jeden styl pro zobrazování (vizuální), druhý pro kopírování do kopírování a vložení do jiného systému pro zpracování a vyhodnocení (CAS), tag

Míchání obou stylů (2) pravidla na míchání stylů – složitá do uzavíracích tagů se mohou vkládat jen potomci, kteří jsou přípustní Příklad – x 2 Vizuální varianta Sémantická varianta Nesprávné použití tagů – degree není potomek msup

Podpora MathML podpora vizuálního MathML v prohlížečích Mozilla Firefox ano, již od verze 2.0 Google Chrome podporoval do února 2013 (24) Internet Explorer ne, ani nejnovější verze 10 Firefox pro Android ano, od verze 15.0 Chrome pro Android zatím nepodporuje Opera Mini (Mobile) zatím nepodporuje

Řešení možnosti –instalovat do prohlížeče plugin –aplikace na webu na zobrazování vzorců Mathjax – např. do formátu SVG Equation server – obrázkový výstup AsciiMathML - Javascript –sémantický konvertovat na vizuální (případně naopak)

Výhody a nevýhody Výhody –umožní vytvořit strukturovaný dokument, čitelný na více platformách –na bázi jazyka XML, jednoduché se ho naučit Nevýhody –XML je „upovídaný jazyk“, jedna rovnice může mít kód na půl stránky –i visuální varianta může být obtížná k vytváření vzorců a jejich editování

Reference 1.SANDHU, Pavi. The MathML handbook. 1st ed. Hingham, Mass.: Charles River Media, c2003, xviii, 518 p. ISBN W3C World Wide Web Consortium. MathML 3.0 [online] [cit ]. Dostupné z: 3.ROOT.CZ. Novinky v HTML5: Úvod do specifikace MathML 3.0 [online] [cit ]. Dostupné z: specifikace-mathml-3-0/ 4.K čemu nám je MathML. Inverval.cz [online] [cit ]. Dostupné z: mathml/